Jazz cu arome de hip-hop la Timișoara, alături de Adam Haraszti Projekt...

Jazz cu arome de hip-hop la Timișoara, alături de Adam Haraszti Projekt VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute, Timișoara a fost gazda unui concert superb susținut de formația maghiară  Haraszti Ádám Project, la Manufactura, unde melomanii au avut parte de lansarea albumului „Let it flow”. Seara a fost colorată cu un amalgam de jazz iși multe alte genuri muzicale plin de groove-uri inspirate.

Tobarul Adam Haraszti a absolvit acum patru ani prestigioasa școală Institute of Contemporary Music Performance din capitala Marii Britanii și a pus bazele acestui proiect în Londra alături de Sheldon Agwu – chitară, Bodo Maier – trompetă și David Mrakpor – bass chitară. Primul lor single a apărut în luna mai a anului 2016. Actualmente proiectul este alcătuit exclusiv din muzicieni din Szeged alături de el fiind prezenți Aaron Tucsányi – bas, Deák Attila – chitară, Bálint Szabados-Tóth – clape, Ps Prey-Smith – saxofon, clarinet. Stilul muzical în care se încadrează acest album de debut este undeva la granița dintre neo – soul și jazzhop.

Din păcate, numărul spectatorilor prezenți la concertul din orașul nostru a fost sub așteptări, dar cei care au fost prezenți la fața locului au avut parte de un recital plin de culoare alături de maghiarii care au editat acest album în urma unui premiu oferit de Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program din țara vecină. Înaintea acestui concert am realizat un interviu alături de tobarul Adam Haraszti.

La primul vostru concert din Timișoara, susținut acum trei ani, ai cântat cu artiști englezi, acum în formație ai doar muzicieni din Szeged. Care este povestea trupei?

Așa este, la primul nostru recital din Timișoara am venit cu artiști din Anglia, eram încă la facultate în Londra. După ce m,-am mutat inapoi in Ungaria, am mai fost în câteva turnee cu ei. Acum doi ani, în septembrie 2017 am revenit la Timișoara fiind invitat să cânt în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.


Atunci am pus bzele unei trupe cu muzicieni din Szeged, a fost foarte bine, ne-am înțeles și la sfârșitul anului trecut am câștigat premiul Hangfolgalo și așa s-a născut albumul nostru Let it Flow.

Care este povestea albumului de debut?

Discul are zece piese, dar care merg ascultate doar împreună, e o poveste. Fiecare ascultător va găsi o poveste, piesele se întrepătrund și încercăm să subliniem acest lucru și în concertele noastre. Piesele le-am înregistrat în patru zile la studioul Supersize Recordings și a ieșit extraordinar de bine. Avem și un videoclip alături de solista Sena, care dealtfel este singura piesă cu voce. Din păcate, aici la Timișoara nu am putu să o aducem și pe ea, dar cântăm melodia alături de o solistă din Szeged.

Cum e viața muzicală de jazz din Szeged?

Păi….nu prea este jazz. Desigur, la Budapesta sunt mai multe posibilități. Totuși, lucrurile încep să se miște și în Szeged, lumea iese la concerte, lucrurile se mișcă înspre bine…

Cum vezi tu viața muzicală de jazz din România?

Când am cântat prima oară în România, la Timișoara a fost foarte multă lume la concert. Poate din cauza faptului că pe afișul de atunci scria că suntem din Marea Britanie….Și în alte orașe din România am avut multă lume și spectatorii ne-au lăsat impresia că a fost bine. Nu prea cunosc artiști români de jazz. Am susținut un concert la festivalul de fusion de la Gărâna, unde l-am cunoscut pe Dean Bowman și unde a fost la fel foarte bine. Deci, pe scurt, nouă ne-a plcăut foarte mult de fiecare dată când am cântat în România.

Cum ți se pare scena de jazz din Ungaria, față de cea din Marea Britanie?

Păi, în Ungaria suntem rămași în urmă cu stilurile muzicale. Nu numai la jazz ci și cu altele. Ce e în Londra e total altceva, nu se poate compara. Desigur, în Budapesta se întâmplă lucruri, dar suntem rămași în urmă cu viața muzicală și nu știu din ce cauză se întâmplă acest fapt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.