„La început a fost sfârșitul”, povești cutremurătoare despre instaurarea regimului comunist în...

„La început a fost sfârșitul”, povești cutremurătoare despre instaurarea regimului comunist în România, într-o carte lansată la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Librăria Humanitas din Timişoara, de pe strada Eugeniu de Savoya, găzduieşte joi, 13 iunie, de la ora 18.00, lansarea volumului „La început a fost sfârşitul. Dictatura roşie la Bucureşti”, de Adriana Georgescu, cu un cuvânt înainte de Monica Lovinescu.

În 1945, când a fost arestată de comunişti şi torturată, Adriana Georgescu avea 25 de ani.


Era şefa de cabinet a generalului Rădescu, ultimul prim-ministru înainte de instaurarea regimului impus de sovietici prin guvernul Petru Groza. A trecut printr-un proces politic dar în 1948 a reuşit să fugă la Paris, unde şi-a scris cartea, o mărturie dintr-o ţară aflată dincolo de Cortina de Fier. Stilul Adrianei Georgescu este definit de Dan C. Mihăilescu drept unul „însufleţit, casant, rapid şi direct. Fără falduri digresive, paranteze explicative, volute stilistice şi amplitudine confesivă. Totul e narat iute şi precis, ca într-un jurnal de front. Pe măsură ce înaintezi şi te laşi în voia stilului, secvenţele capătă rol de secure”. În cuvântul înainte, Monica Lovinescu îşi aminteşte cum închisoarea şi tortura au marcat-o pe Adriana Georgescu pentru întreaga viaţă, devenind „prezentul ei veşnic”, care o făcea să tremure de câte ori încerca să aştearnă pe hârtie povara acelei cumplite experienţe.

Evenimentul va fi moderat de jurnalista Melania Cincea, iar cartea va fi prezentată de antropologul Smaranda Vultur, membru al comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România şi istoricul Vasile Docea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.