Lipsa de educație ne ucide viitorul. În România mor de două ori...

Lipsa de educație ne ucide viitorul. În România mor de două ori mai mulți bebeluși decât în restul Europei

0
DISTRIBUIȚI

România este țara în care 40% dintre femeile din mediul rural nu sunt înregistrate la un medic de familie și ajung să ceară ajutorul unui specialist doar atunci când trebuie să nască. Lipsa educației este doar unul dintrele motivele pentru care în țara noastră mor de două ori mai mulți copii cu vârste sub un an decât în restul statelor din Uniunea Europeană.

Deși trăim în secolul 21, România mai are multe de învățat până să ajungă la nivelul celorlalte țări din Uniunea Europeană. La fiecare șase ore, un copil care are vârsta sub un an moare în țara noastră. Lipsa echipamentelor performante din maternitățile din România, dar și cea a educației în rândul populației sunt doar două dintre motive pentru care țara noastră se află pe locuri fruntașe în Europa la capitolul mortalitate infantilă.

O organizație luptă, din anul 2010, pentru a schimba aceste statistici triste. Este vorba de „Salvați Copiii” România, care a inițiat un amplu plan de dotare cu aparatură medicală a maternităților din țară, fiind donate sute de astfel de echipamente în valoare de milioane de euro, cu ajutorul cărora bebelușii care se nasc prematur au mai multe șanse la viață.

De asemenea, Organizația „Salvați Copiii” se implică în acțiuni de îmbunătățire a stării de sănătate a mamelor și micuților până în cinci ani, prin proiectul „Fiecare copil contează”. Din anul 2017, aceste activități s-au extins în 42 de comunități defavorizare din 14 județe, vizate fiind, în special, gravidele și proaspetele mămici din mediul rural.

„Mortalitatea infantilă în România este dublă față de media Uniunii Europene. Cu toate că a scăzut de-a lungul anilor, de la 11 la mie, la 6,7 la mie în ultimii opt ani, totuși ea e mare față de media Uniunii Europene, iar în mediul rural mortalitatea este mult mai mare decât în mediul urban. De aceea Salvați Copiii, pe lângă programul acesta de dotare, de echipare a maternităților, a dezvoltat și un program de suport în comunitate, un program de suport specializat, medical, social, educațional pentru gravidă, pentru că am văzut că o a doua cauză de mortalitate pe lângă nașterile premature sunt cele care vizează infecțiile pulmonare, infecțiile digestive. Deci, tot ce se întâmplă în mediul rural din cauza lipsei de educație, din cauza lipsei de informare, datorită unei nutriții inadecvate, a unei vaccinări, și așa mai departe. Noi constituim în 42 de comunități din 14 județe echipe constând din medic, asistent medical, asistent social și mediator sanitar, pentru a asigura accesul gravidei la servicii de control al sarcinii, la informații despre nutriție, îngrijirea nou născului, îngrijirea sarcinii, tot ce ține de asigurarea unei nașteri corespunzătoare pentru că, din ce am văzut în mediul rural, aproape 40% dintre femei nu sunt înregistrate la medic de familie și doar se duc la maternitate să nască atunci când este cazul”, ne-a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației „Salvați Copiii” România.

Printre cele 42 de comunități implicate în proiect se numără și mai multe din vestul țării. Este vorba de Jimbolia, Clarii Vii și Checea, din județul Timiș, Reșița – Câlnic, Dognecea, Mociur, Calea Caransebeșului, Calea Timișorii, Doman și Anina, din județul Caraș-Severin, precum și Baru, Rîu de Mori și Pui, din județul Hunedoara. Iar sprijinul primit de femeile gravide și proaspetele mămici este unul extrem de important.

„Pe perioada sarcinii, am primit de mai multe ori pachete cu fructe, vitamine, un termometru, precum și o ladă cu alimente. Am participat și la mai multe cursuri, în timpul cărora am aflat informații utile despre alăptare, și nu numai, în condițiile în care eu am fost la prima naștere. De asemenea, după ce am născut, reprezentanții organizației mi-au oferit un pachet cu pampers. Viitoarelor mame care nu aveau posibilități materiale le era decontat transportul cu taxiul pentru a merge la spital la control”, a povestit Teodora Gherman, una dintre proaspetele mămici din județul Hunedoara care a a beneficiat de programul derulat de „Salvați Copiii”.

„Ajutăm să vină pe lume copii sănătoși”

Gabriela Alexandrescu ne-a declarat că este foarte important controlul în timpul sarcinii. Asta și pentru că, dacă o viitoare mămică știe că are o problemă, poate fi informată din timp la ce maternitate poate să aducă pe lume bebelușul.

„Dacă au o naștere cu risc sau o naștere prematură, nu orice maternitate poate să îi salveze viața bebelușului sau a ei.


De aceea controlul acesta al sarcinii este important, ca să știi cum decurge ea și unde să naști și dacă ai probleme, să știi că în țara asta, în România, există 23 de maternități de nivel trei care pot salva inclusiv bebeluși care se nasc cu 500 de grame, sub 30 de săptămâni. Adică orice este posibil, dar trebuie să fi informat. Ori asta facem noi în mediul rural și ne bucură să spunem că în toate comunitățile în care am lucrat sau lucrăm nu există niciun caz de mortalitate și este nevoie și pledăm pentru constituirea unor servicii medico-sociale și educaționale de teren care să activeze din poartă în poartă, din ușă în ușă, în mediul rural pentru a informa gravida și mămica cu copil mic. Trebuie să vă spun că noi am întâlnit foarte multe mămici care sunt analfabete, care n-au un minim de educație și degeaba le dai broșuri sau le spui că vor găsi pe Internet. Aceste femei, dacă nu le spui de la om la om ce au de făcut, nu se vor descurca și de aceea lucrăm în mediul rural și ne bucură că putem ajuta să nască bine și să vină pe lume copii bine îngrijiți și sănătoși”, a detaliat președintele executiv al Organizației „Salvați Copiii” România.

În total, în cadrul proiectului „Fiecare copil contează” au fost sprijinite aproximativ 7.500 de persoane. Este vorba de copii cu vârste până în cinci ani, mame, gravide, adolescenți și părinți. Proiectul are o componentă majoră de informare și educare și una de intervenție, care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase femeilor gravide și copiilor cu vârsta până la cinci ani.

„Vrem să ajutăm ca persoanele să fie înregistrate la medicii de familie, mămicile să-și controleze sarcina, să-și facă controlul periodic, ecografii și alte investigații, să mănânce mai bine, să se preocupe mai mult în îngrijirea sarcinii și a nou-născutului, astfel încât să scădem și mortalitatea infantilă din zona rurală care, din păcate, este mult mai mare decât cea din zona urbană și datorită lipsei de acces la medic și datorită lipsei de educație a unor grupuri mai sărace”, a detaliat Gabriela Alexandrescu.

Modificări legislative în sprijinul mămicilor

Pe lângă Organizația „Salvați Copiii”, și Spitalul Municipal Timișoara a gândit un proiect prin intermediul căruia să vină în sprijinul viitoarelor mămici și să reducă mortalitatea perinatală, adică numărul bebelușilor născuți morți, plus nou născuții decedați în primele șase zile de viață.

Astfel, unitatea medicală are în derulare un proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro, în parteneriat cu Universitatea din Szeged, ca și asociat, și Spitalul Județean Oradea, Spitalul Județean Cluj-Napoca și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea. În cadrul proiectului vor fi făcute și o serie de propuneri legislative.

„Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, suntem în anul doi de implementare și scopul este de a ajuta la scăderea mortalității perinatale. Vom avea mai multe acțiuni, mese rotunde prin care să promovăm importanța controalelor medicale în sarcină și am dori să facem și propuneri legislative, luând ca model ceea ce se întâmplă în Ungaria. În Ungaria, mortalitatea perinatală este la jumătate față de România. La noi este șapte, opt la mie, la ei este 3,5 la mie. Ei au niște măsuri care s-ar putea aplica și la noi. De exemplu, gravidele sunt obligate să-și facă cel puțin opt controale în sarcină. Dacă nu-și fac aceste controale, nu li se plătește concediul prenatal sau postnatal. Cele care au condiții materiale mai precare sunt ajutate, primesc prin intermediul medicilor de familie vouchere pentru transport la control de specialitate. De asemenea, la ei toate gravidele sunt obligate să se înregistreze când își dau seama că sunt însărcinate la un centru de ocrotire a sarcinii și a familiei și au un termen de gândire de trei zile. Cele care nu doresc sarcina sunt obligate să aștepte trei zile. După trei zile revin și spun dacă doresc să facă întrerupere de sarcină. În cele trei zile sunt consiliate, există asistentele comunitare în acele centre de ocrotire a sarcinii și a familiei, care consiliază femeile gravide, le prezintă oportunități pentru ajutor după naștere, inclusiv posibilitatea de adopție a copilului sau ajutoare prin diverse ONG-uri, li se prezintă și metodele de contracepție pentru a nu ajunge în situația de a face avort”, ne-a explicat medicul Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal Timișoara.

Potrivit medicului timișorean, în Ungaria, ca urmare a oferirii celor trei zile de gândire înainte de a decide o întrerupere de sarcină, au fost salvați peste 130.000 de copii. Asta pentru că aproximativ 30% dintre femei se răzgândesc în cele trei zile și doresc să păstreze sarcina.

„Un lucru foarte bun în Ungaria, care exista și la noi înainte de Revoluție, este existența asistentelor comunitare. În România mai există un număr foarte mic față de necesar și poate că aici ar trebui să luptăm împreună, am putea face ceva să îmbunătățim lucrurile”, a precizat medicul Olimpia Oprea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.