Lucările unuia dintre cei mai importanți artiști români moderni, în expoziție la...

Lucările unuia dintre cei mai importanți artiști români moderni, în expoziție la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

O expoziţie eveniment va fi deschisă astăzi, 6 iunie, ora 19.00, la galeria Pygmalion de la Casa Artelor, în semn de omagiu pentru unul dintre cei mai reprezentativi artişti români moderni, Paul Neagu, la împlinirea unui deceniu de la dispariţia lui. Despre această retrospectivă comemorativă, o întâlnire culturală aparte cu creaţia unui artist a cărui operă poartă amprenta tradiţiei ţării de origine şi deopotrivă a lumii britanice în care a trăit mai multe decenii, criticul de artă Ileana Pintilie spune că „pentru Paul Neagu, apropierea faţă de realitatea înconjurătoare s-a făcut prin două mijloace distincte, diametral opuse dar complementare, care s-au constituit în direcţii de forţă în creaţia lui: pe de o parte o cale raţională, prin concept, puterea lui de analiză şi de sinteză fiind vizibilă mai ales în desenele din perioada 1968-1976, pe de altă parte prin raportarea la senzorialitate, prin simţuri, mai ales cel tactil, considerat a fi anterior văzului, şi pe care o intuia ca aparţinând unei culturi pragmatice, primare.


Astfel, creaţia lui Neagu nu s-a oprit asupra unui singur mijloc de expresie, ci a ales să se exprime printr-un limbaj polimorf, în care obiectul, desenul conceptual, sculptura şi chiar pictura au devenit, în mod firesc, părţi ale unui întreg alcătuindu-i opera”.

Născut la Bucureşti în anul 1938, Paul Neagu s-a stabilit, în 1970, în Marea Britanie. Lucrările sale includ performanţe, body art, instalaţii, sculptură, desen, pictură şi grafică. A avut expoziţii la Modern Art Oxford, la bienale din Paris şi Veneţia, la celebre galerii londoneze, din Lausanne sau Tokyo. Lucrările sale se află în muzee prestigioase precum Tate Gallery, Muzeul Naţional de Artă Bucureşti, Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo, la muzee din Edinburgh, Viena sau Ljubljana. În Timişoara, Monumentul Martirilor Revoluţiei, aşezat în faţa catedralei ortodoxe, care sugerează Drumul Crucii ca moment de început al mântuirii, este opera lui Paul Neagu iar muzeul de artă timişorean deţine, de asemenea, o colecţie de lucrări ale artistului.

Expoziţia de la galeria Pygmalion va fi deschisă până în 25 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.