Maraton de scurt-metraje. O nouă ediție a Festivalului Internaţional „Très Court”, la...

Maraton de scurt-metraje. O nouă ediție a Festivalului Internaţional „Très Court”, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

În România, festivalul de cinematografie în doze mici şi concentrate este organizat de Institutul Francez şi Orange, în cadrul Sezonului România-Franţa, şi se desfăşoară între 7 şi 16 iunie în 19 oraşe din România. Maratonul cinematografic are un „episod” şi la Timişoara în 11 iunie, începând cu ora 16.00, la „Ambasada”, pe strada A. Seiler nr. 2. În premieră, festivalul aduce în acest an o secţiune de 20 de foarte scurt metraje franceze, pe lângă selecţiile deja consacrate.

O primă selecţie este „Competiţia internaţională”, un caleidoscop al creaţiei cinematografice mondiale în care concurează 40 de filme pentru a obţine un loc în palmaresul decis de juriul care este prezidat în acest an de regizorul francez Michel Hazanavicius, dar şi pentru a obţine aprecierea şi voturile spectatorilor. Această selecţie reflectă realitatea imediată, cu temerile şi speranţele ei, legate de iubire, locuri de muncă, situaţia politică sau însăşi starea planetei. „Selecţia franceză”, prezintă o serie de regizori francezi, care aduc în faţa spectatorilor o specială atmosferă franţuzească, selecţia „Competiţia românească” include filme de cel mult patru minute realizate în țară de amatori sau de tineri profesionişti care participă la competiţie încercând să câştige atât voturile spectatorilor români cât şi premiile oferite de sponsor, iar „Selecţia familială” este destinată copiilor mari şi mici, de la 6 la 106 ani şi prezintă într-o oră 20 de filme foarte scurte care dezvăluie universuri magice, luminoase şi sensibile.

Singura regulă pe care trebuie să o respecte autorii filmelor care participă la festival pentru a-şi face cunoscute poveştile este aceea de a nu depăşi durata de patru minute.


Rezultatul este o avalanşă de poveşti concise, în care contează fiecare secundă, şi care dezvăluie o mulţime de  universuri şi ferestre către lume aşa cum este ea sau cum ar putea fi, diverse stiluri şi forme. Pentru competiţia internaţională se acordă un mare premiu, dar şi premii pentru originalitate, animaţie, un premiu al publicului şi unul al Canal+, iar pentru competiţia românească, un premiu al juriului, unul al publicului şi premiul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, ca recompensă pentru un film care pune în valoare limba franceză sau valorile francofoniei.

Programul de la Timişoara va începe cu „Selecţia familială”, la ora 16.00, şi va fi urmată de „Selecţia franceză”, „Competiţia românească” şi „Competiţia internaţională”. Fiecărei selecţii îi este destinată câte o oră, iar intrarea la festival este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.