Ministrul Culturii, în vizită la Timișoara. Ce spune despre Muzeul Revoluției

Ministrul Culturii, în vizită la Timișoara. Ce spune despre Muzeul Revoluției

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, s-a aflat, astăzi, la Timișoara, pentru a vorbi despre două dintre cele mai importante proiecte ale orașului, Muzeul Revoluției și Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021.

În ceea ce privește Muzeul Revoluției, ministrul Culturii nu a știut să spună dacă va fi deschis până în anul 2021 și nici la ce valoare se ridică întreaga investiție. Asta pentru că, susține Valer Daniel Breaz, aceste date vor fi stabilitate doar în urma realizării studiului de fezabilitate.

„Într-o perioadă destul de scurtă și având în vedere în vedere că în 2019 vom comemora 30 de ani de la Revoluția Română care a început la Timișoara, am decis că este momentul să se înființeze un Muzeu al Revoluției. Ideea a fost de a identifica o locație reprezentantivă pentru Timișoara și pretabilă pentru un muzeu, să fie o poziție accesibilă, unde să avem un flux de turiști tot timpul anului și să poată fi vizitată de un număr mare de turiști. Am început demersurile cu Ministerul Apărării Naționale și în timp scurt am reușit transferul clădirii de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Culturii. După publicarea în Monitorul Oficial, am început primele demersuri, miercuri se vor semna documentele de transfer al clădirii. După ziua de miercuri începem demersurile necesare, clădirea va trebui reparată, restaurată, să poată fi la un moment dat organizată sub formă muzeu. Cu siguranță vom găsi un curator care să dea viață clădirii respective și să devină un Muzeu al Revoluției Române, un muzeu important nu doar pentru Timișoara, ci și pentru români, un simbol care semnifică eliberarea de sub comunism a României”, a declarat ministrul Culturii, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Timiș.

Potrivit lui Valer Daniel Breaz, săptămâna viitoare va fi demarat și studiul de fezabilitate și doar la finalul lui se va ști când va fi finalizat Muzeul Revoluției și la ce sumă se ridică întreaga investiție.

„Noi ne-am mișcat extrem de repede până acum.


La finalul SF-ului vom avea costuri de restaurare și un termen estimat pentru a fi finalizat. După ce va fi realizat studiul de fezabilitate, vom ști cu exactitate. Prețul va fi stabilit în urma studiului de fezabilitate. O sumă aproximativă și cât de cât reală va fi estimată după realizarea studiului de fezabilitate. Noi nu am știut până acum două luni dacă clădirea va intra în proprietatea Ministerului Culturii, după proiectare vom ști cum va arăta acest muzeu. Fiind o clădire de patrimoniu, nu va suferi transformări în exterior, doar în interior. Intenția noastră este ca în momentul în care va începe proiectarea interiorului clădirii să fie și o discuție la care să participe și un curator care va avea o viziune asupra modului în care va arăta muzeul, spațiul expozițional. Din momentul în care am început demersurile pentru preluarea clădirii, am început să vorbim despre ce o să punem în muzeu, cum va fi conceptul muzeul. Unul dintre răspunsuri este că în anumite încăperi vor fi rulate imagini din timpul Revoluției. Există o colecție de exponate, asociațiile de revoluționari dețin anumite obiecte. Există niște exponate care vor fi duse, vor intra în proprietatea noului muzeu”, a detaliat ministrul Culturii.

De asemenea, Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, a precizat, că Memorialul Revoluției „își va găsi un loc” în interiorul noului Muzeu al Revoluției Române. „Memorialul deține un portofoliu de materiale, de testimoniale, de mărturii, care pot să-și găsească locul în interiorul acestui muzeu”, a afirmat secretarul de stat.

Întrebat dacă Muzeul Revoluției va fi finalizat până în anul 2021, ministrul Culturii nu a putut să ofere un răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.