Miracolul mierii. Produsul dulce al albinelor nu este doar gustos, ci și...

Miracolul mierii. Produsul dulce al albinelor nu este doar gustos, ci și un adevărat izvor de sănătate

0
DISTRIBUIȚI

Mierea este un aliment cu aspect semifluid, vâscos ori cristalizat, care are un gust dulce și ușor parfumat și o culoare specifică. Are un conținut mare de zaharuri, vitamine, acizi organici, enzime și substanțe minerale, iar în raport cu substanțele colorate din nectar (pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, cantofilă), culoarea mierii poate să difere de la incolor până la neagră.

Producerea mierii este un întreg proces complex de transformare din materia primă în miere. Se începe cu recoltarea și se termină cu căpăcirea celulelor din faguri. Albinele își recoltează nectarul cu ajutorul aparatului bucal ce mai este denumit și trompă și îl înmagazinează o perioadă de timp în gușă, acolo unde este amestecat cu salivă, iar în final conținutul zaharat este transferat și prelucrat până se obține produsul final. Produsul albinelor are o serie de beneficii pentru sănătate, despre care puteți afla mai multe mai jos.

Atenuează alergiile

Mierea de albine are efecte anti-inflamatorii, motiv pentru care este indicată pentru a reduce simptomele ușoare ale alergiilor sezoniere. Mierea conține cantități mici de polen, iar dacă organismul este expus la cantități moderate, ea poate declanșa un răspuns imun al organismului care produce anticorpi la polen. Pe viitor, după expunerile repetate la polen, organismul uman se va obișnui cu factorii externi și nu va mai reacționa alergic, rezultând astfel un răspuns alergic mai mic.

Sursa naturală de energie

Mierea este o excelentă sursă de energie conținând doar 17 gr de carbohidrați per lingură. Acest zahăr natural neprelucrat – fructoză și glucoză – intră direct în fluxul sangvin și poate oferi un impuls rapid de energie. Creșterea nivelului de zahăr din sânge acționează ca o sursă de energie pe termen scurt pentru antrenament, în special în exerciții de anduranță mai lungi.

Previne diabetul

În urma mai multor studii efectuate s-a demonstrat faptul că eliminarea zahărului din alimentație și înlocuirea acestuia cu mierea, ca și îndulcitor natural, poate scădea riscul de apariție al diabetului cu aproximativ 70 de procente. Consumul de miere este recomandat și copiilor și adolescenților deoarece ajută la prevenirea diabetului juvenil.

Întreține celulele ficatului

În cazul afecțiunilor hepatice, ficatul are nevoie de o cantitate suplimentară de proteine, vitamine și glucide.


Consumul de miere este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutându-l să asimileze mai repede nutrienții din alimente, tocmai pentru a hrăni celulele hepatice.

Combate durerile în gât

Mierea este un remediu antitusiv natural ce poate calma durerile în gât provocate de inflamații la nivelul gâtului sau răceli. Are efecte lubrefiante la nivelul pielii și este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.

Tratează rănile și arsurile

Mierea are efect cicatrizant pentru rănile și arsurile de la nivelul pielii. Ea poate fi aplicată direct pe rană pentru ca aceasta să se vindece mult mai repede, fără durere sau usturime.

Reglează nivelul colesterolului

Știm deja faptul că nivelul ridicat de colesterol în organism poate duce la afecțiuni grave. Monitorizarea cantității de colesterol în mod regulat este obligatorie, iar în cazul în care este nevoie de scăderea nivelului de colesterol, acesta poate fi scăzut prin consumul zilnic de miere, nu mai mult de o lingură pe zi.

Te scapă de insomnii

Consumul de miere are un rol important și în eliberarea de serotonină, neurotransmițător ce are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit. O dată ce este eliberată, serotonina este transformată de către organism în melanină, iar aceasta din urmă ajută la îmbunătățirea calității odihnei pe timpul nopții. De asemenea, și triptofanul din compoziția mierii ajută la reglarea somnului.

Previne apariția afecțiunilor osoase

Osteoporoza, afecțiunea osoasă cel mai des întâlnită, apare atunci când organismul nu sintetizează în mod optim hormonii estrogeni de care are nevoie pentru fixarea calciului în oase. Consumul de miere ajută la prevenirea osteoporozei deoarece ajută corpul uman să sintetizeze cantitatea de hormoni de care are nevoie.

De reținut faptul că mierea este un aliment care trebuie întotdeauna consumat cu măsură, strict pentru gust, nu ca și aliment de bază. Moderația este importantă pentru că mierea are o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul și se absoarbe mai repede în sânge, spre deosebire de zahăr. Are un indice glicemic mai mare decât zahărul (150 miere – 90 zahăr), așa că mierea provoacă o descărcare mai mare de insulină din pancreas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.