Monumente impresionante, tradiții de sute de ani și drumeții de vis într-o...

Monumente impresionante, tradiții de sute de ani și drumeții de vis într-o zonă mirifică din vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-401466020">

Vechea comună Bârzava, aflată între valea Mureşului şi  poalele Munţilor Zarandului şi atestată documentar încă din a doua jumătate a secolului al XV-lea, care are în componenţa ei nu mai puţin de opt sate răsfirate pe cele două maluri ale râului, are atracţii turistice de excepţie, din care nu lipsesc vechi biserici, case cu interioare tradiţionale, dar şi zone sălbatice şi liniştite, în care s-au conservat copaci care ating chiar peste două veacuri, specii floristice rare şi cochilii de moluşte din îndepărtate ere geologice.

Vechi biserici, şcoli şi casa memorială Iosif Conta

Biserica de lemn „Întâmpinarea Domnului” din Groşii Noi, cu fundaţie de piatră şi acoperiş de şindrilă, datează din anul 1807 şi este un monument istoric şi de arhitectură religioasă. Biserica, ridicată în stil baroc vienez, este pictată în interior şi a fost restaurată la sfârşitul secolului trecut. În biserică se mai păstrează două icoane de lemn, a Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Arhanghelului Mihail, datată în 1776 şi semnată de zugravul Constantin, care provin dintr-o biserică mai veche Şi la Bârzava există o biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită în 1890, cu un plan în formă de cruce şi un singur turn în stil baroc. Pictura a fost făcută de craioveanul Ştefan Vlădescu, iar în 1930 bisericii i-a fost donat un ceas pentru turn de către Stana Cojan, o localnică emigrată în SUA. În anii interbelici a fost ridicată şi o biserică greco-catolică, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, care a fost dată de guvernul comunist ortodocşilor în 1948 dar a fost retrocedată  greco-catolicilor în 1992.

În biserică se află câteva obiecte de cult remarcabile, printre care un potir poleit cu aur, o icoană de argint care o înfăţişează pe Maica Domnului şi vechi cărţi de cult de la mijlocul secolului al XIX-lea. Biserica din Lalaşinţ, în stil baroc, a fost sfinţită în 1846, cea din  Bătuţa datează din 1884 iar lăcaşul de cult din Slatina de Mureş, în stil baroc vienez, pentru zidirea căreia şi împăratul Franz Joseph a donat 100 de coroane, a fost ridicată în 1885. În curtea bisericii din Căpruţa, ridicată în 1925, în stil bizantin, se află monumentele eroilor din cele două războaie mondiale. La Bârzava, Monoroştia şi Căpruţa mai pot fi văzute vechile şcoli şi tot la Monoroştia există casa memorială Iosif Conta, în care s-a născut şi a copilărit cunoscutul dirijor.

Sărbătoarea Sânzienelor

La Bârzava se serbează în fiecare an, de peste patru  decenii, Sânzienele, sărbătoarea din 24 iunie care, pe vremuri, avea loc într-o pădure de pe Valea Monoroştiei. Ceremonia debutează cu o slujbă religioasă, urmată de serbarea câmpenească la care participă, alături de localnici, turişti şi români din Banatul sârbesc şi are loc un program folcloric cu formaţii de dansuri populare, coruri şi muzică populară.

Pentru iubitorii de drumeţii, foarte pitoreşti sunt şi sălaşele din apropierea satelor Dumbrăviţa, Groşii Noi, Valea Monoroştiei şi Slatina de Mureş, cum puţine s-au mai păstrat din veacurile trecute, iar în satul Lalaşinţ, aflat pe partea stângă a Mureşului, podul plutitor cu care se trece râul este şi el o atracţie pentru turişti.

O rezervaţie de pădure virgină

În Munţii Zarandului, nu departe sa satul Groşii Noi, se află o rezervaţie de pădure virgină care se întinde în bazinul Văii Groşilor pe o suprafaţă de peste 260 de hectare. Este rezervaţia Runcu-Groşi, care se află la o altitudine cuprinsă între 350 şi 623 de metri, pe un teren ondulat. Rezervaţia este o arie protejată de interes naţional, în care cresc goruni şi fagi cu vârste distincte de 100 de ani, 140 de ani şi cei mai bătrâni copaci, care ating în jur de 180 de ani şi ajung până la o înălţime de 35 de metri. Cel mai înalt şi cel mai bătrân gorun are 42,3 metri, un diametru de aproape un metru şi o vârstă de aproximativ 280-300 de ani.

Pe suprafeţe mai mici creşte cerul şi carpenul, dar şi specii de flori rare, precum colţişorul, vinariţa sau popilnicul, o plantă medicinală folosită pentru ceaiuri expectorante. Nucleul rezervaţiei s-a constituit în 1965, pe o suprafaţă de aproape 28 de hectare şi a fost vizitată, de-a lungul anilor, de numeroşi silvicultori din întreaga Europă.

Cochilii de moluşte de pe Valea Monoroştiei

Tot pe raza comunei Bârzava, pe valea Monoroştiei, în apropiere de satul cu acelaşi nume, se află o rezervaţie naturală paleontologică cu depozite de faună fosilă din pliocen, când zona era acoperită de apele mării. Depozitul fosilifer, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ un hectar şi jumătate, a fost descoperit nu cu multă vreme în urmă, zona fosiliferă în care se pot vedea cochiliile de moluşte fiind o altă arie protejată de pe raza comunei Bârzava.

Surse foto: wikipedia.org, comunabarzava.ro, ghidulprimariilor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.