Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la înmormântarea agentului din Timiș ucis în...

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la înmormântarea agentului din Timiș ucis în misiune: Nu poți să dai rezultate când ești dezechipat

0
DISTRIBUIȚI

Sute de persoane, printre care numeroși polițiști, s-au adunat, joi, la cimitirul din Recaș, unde va avea loc înmormântarea polițistului Cristian Amariei, ucis în misiune.

Printre cei prezenți se numără și Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, care a declarat presei că această zi reprezintă încă una de doliu în Poliția Română.

„Greu de descris sentimentele în momente de cumpănă, pentru că, până la urmă, este încă o zi de doliu în Poliția Română, a câta oară? Sau întrebarea care se pune este dacă ne oprim aici? Sunt cauze principale, nu trebuie să mergem într-o logică cum că au greșit cei de la Timișoara, au greșit cei de la nu știu care serviciu. Problema de fond este de la cap, este a sistemului. Este în cel puțin două lucruri determinante, primul este subfinanțarea sistemului. Practic, de multe ori ni se cere se desfășurăm acțiuni fără nimic sau cu mâinile goale și doi, lipsa de competență la nivelul Ministerului de Interne, care creează mari probleme în aplicarea legii. Și ar mai fi o altă cauză pe care noi o tot ridicăm, de reglementare, de o protecție reală a polițistului. Vorbim de infracțiunea de ultraj, care este neîndestulătoare. Imaginați-vă că trebuie să-ți dea cu toporul în cap, trebuie să-ți aplice 47 de lovituri de cuțit, două cartușe ca să constate cineva că există infracțiunea asta”, a afirmat Dumitru Coarnă.

De asemenea, liderul de sindicat a mai precizat că una dintre marile probleme ale sistemului o reprezintă subfinanțarea.

„Vorbim de subfinanțare care are două mari paliere: logistic și personal.


În momentul în care tu primești o misiune să execuți un mandat pentru un urmărit general, trebuie să ai o mașină performantă, să ai un armament în dotare, să ai un echipament de protecție, care să-ți ofere siguranță. Ar fi trebuit să aibă un pistol performant și un echipament de protecție (n.r. polițistul ucis). Poliția din Recaș trebuia să aibă cel puțin două veste antiglonț pe tură la sediul poliției. În momentul în care am o problemă de tipul acesta, îmi pun vesta și încerc să mă protejez. Nu știe nimeni să ne spună care a fost primul glonț. Am auzit teorii de la București că l-a lovit în gât și oricum murea. Așa se vede de la București, așa văd cei care nu au făcut în viața lor acțiune de teren, cei care în viața lor nu au ieșit din birou și nu știu ce înseamnă să execuți un mandat”, a precizat Dumitru Coarnă.

Totodată, liderul de sindicat a mai precizat că ceea ce s-a întâmplat în județul Timiș în aceste zile se poate întâmpla oriunde în România, dacă lucrurile nu se vor schimba în bine.

„Ce s-a întâmplat la Recaș zilele astea se poate întâmpla oricând în România, oriunde. Aici era vorba de verificarea unei informații primare. Diferența a făcut-o lipsa de informație permanentă aici. Dacă dumnealui (n.r. – polițistul ucis) avea informația asta, clar că o valorifica. Sigur că din fiecare caz noi trebuie să învățăm. Din acest caz am învățat multe lucruri în primul rând din punct de vedere profesional. Trebuie să privim odată în sistemele de logistică, să echipăm poliția corespunzător, trebuie să schimbăm acele pistoale model 74 Carpați. Acest armament trebuie schimbat din start. Una e să tragi cu un pistol performant, care îți conferă și ție siguranță și alta e să tragi cu praștia sau cu un pistol care mai repede îl folosești pe post de piatră. Nu poți să dai rezultate concrete, nu poți să ai acel confort emoțional și acea stabilitate psihică în momentul în care tu ești dezechipat, în momentul în care nu ești protejat de lege”, a adăugat Dumitru Coarnă.

Foto: Gabriel Brezeanu (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.