Regal de folk la Timișoara. Pragu’ de Sus și Mircea Vintilă cântă...

Regal de folk la Timișoara. Pragu’ de Sus și Mircea Vintilă cântă pe malul Begăi, în spectacolul „Toți într-o barcă”

0
DISTRIBUIȚI
Mircea Vintilă susține un concert de neratat alături de membrii trupei Pragu de Sus

Mircea Vintilă, muzicianul cunoscut de către fanii lui drept „lordul muzicii folk româneşti“, va susţine un recital extraordinar la Porto Arte, evenimentul urmând să beneficieze şi de prezenţa formației Pragu De Sus. Concertul numit „Toți într-o barcă“ va avea loc vineri 14 iunie, de la ora 21.00, iar biletele pentru acest spectacol costă 40 lei.

Mircea Vintilă s-a născut pe 23 martie 1949 şi este un bucureştean get-beget, nu puţine dintre cântecele sale evocând sau menţionând în treacăt locuri din Bucureşti: Hanul lui Manuc, Strada Popa Nan, Calea Moşilor şi Bucur Obor (în Miruna) şi multe altele. A debutat în 1968, la Casa de Cultură a Studenţilor, cântând piesele „Lordul John”, „La fereastra spre livadă” şi „Osebite anecdote”, în cadrul cenaclului Atlantida, condus de Radu Anton Roman. În martie 1974 câştigă marele premiu al festivalului „Primăvara baladelor”, într-un concurs în care au mai apărut Pro Musica sau Marcela Saftiuc. După acest festival, George Stanca, la cererea lui Adrian Păunescu, îl duce la o preselecţie a Cenaclului Flacăra, căruia i se alătură. De altfel, va colabora foarte bine cu Adrian Păunescu, muzica sa inspirându-l pe poet, care compunea versuri pe nerăsuflate pentru liniile melodice “oferite” de Mircea Vintilă. În acelaşi an apare primul său disc single, ce includea două piese pe care Mircea Vintilă le cântă şi astăzi: „Pământul deocamdată” şi „Mielul”. Primul LP, intitulat „Crezul meu”, apare în 1976, o parte din piese fiind orchestrate de Dan Andrei Aldea.


Timp de mai mulţi ani, Mircea Vintilă a făcut parte din Pasărea Colibri, dar a editat şi câteva materiale solo printre care „Madama de Pică” şi „Operă şi operete”.

Călin Bârcean – vocal, chitară, claviaturi; Florin Demea – chitară; Costel Răsuceanu – chitară bas, voci, Cosmin Herac – tobe și Andrei Crișan – claviaturi, cei cinci membri care alcătuiesc trupa Pragu’ de Sus, revin în fața fanilor cu un concert de neratat. Formația Pragu’ de sus s-a născut în Timișoara în anul 2003, iar un an mai târziu a avut loc prima apariție publică, unde pe scenă au evoluat Călin Bârcean (vocal, chitară, claviaturi), Costel Răsuceanu (bas, voce), Marian Draghia (chitară) şi Constantin Borozan (tobe). Primele compoziții proprii, „Buchet de reverii”, „Te-am căutat” şi „El-Zorab” au fost incluse în debutul discografic al formației care s-a numit „Decupaj sonor“, albumul find înregistrat în studioul lui Vlady Cnejevici din Bucureşti. În 2008, Pragu’ de sus a început imprimările unui nou album împreună cu Vlady Cnejevici şi Sorin Ghiniţă, iar la piesa „Nimeni, nimeni” formația a avut parte de doi invitați de excepție: Mircea Baniciu (vocal) şi Horea Crişovan (chitară). Un an mai târziu, trupa a lansat discul „Ultimul Poet”, printr-un concert extraordinar alături de muzicieni importanţi ai scenei timişorene: Bujor Hariga, Horea Crişovan şi Victor Miclăuş. În vara anului 2012, trupa începe înregistrările celui de-al treilea material discografic, în studioul lui Uțu Pascu din Timișoara. În decembrie 2012, se lansează un nou videoclip intitulat „Blocaj în verde”, iar albumul cu același titlu a fost lansat În luna iunie a anului 2013, printr-un concert susținut la Porto Arte. Împlinirea a zece ani de activitate a celor de la Pragu’ de sus a fost marcată printr-un concert special care s-a desfăşurat la Casa Studenţilor. În 2015, trupa a susținut un concert inclus în manifestările care au marcat aniversarea a 60 de ani de la prima emisiune a Radio Timişoara, în Piața Victoriei, iar un an mai târziu fanii formației au avut parte de albumul „Azi Te Vreau + Live 10”. La sfârșitul anului 2017 trupa s-a calificat în semifinalele concursului Eurovision Romania 2018, cu piesa „Te voi chema“. Formația a cântat în cadrul celei de-a doua semifinale, desfăşurată la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara, iar anul trecut a editat discul cu numărul cinci din carieră, intitulat „Nu mai am răbdare“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.