Silvia Moldovan are un teren în zona Urseni pe care l-a transformat în adăpost pentru păsările bolnave. Vorbim, în total, de peste 700 de păsări, printre care porumbei sau ciori, pe care timișoreanca le ajută să trăiască.
Silvia Moldovan este, de mai bine de zece ani, „doctorița” păsărilor bolnave. Nu mai puțin de 700 de păsări, printre care porumbei, ciori, coțofane, gaițe, grauri, vrăbii, mierle sau păsări de curte, se află în grija tinerei din Timișoara. Oamenii au aflat că Silvia este pregătită în orice moment să le ofere ajutor păsărilor suferinde, astfel că, în cazul în care le găsesc lovite, vin și i le aduc pentru tratament.
Silvia a terminat Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara, fiind pictoriță. Totuși, tânăra de 35 de ani își dedică o bună parte din viață acestei cauze demne de toată lauda. „Totul a început acum zece ani, când am început să găsesc păsări bolnave pe stradă și nu aveam cui să le dau, nu avea cine să facă ce fac eu acum. Și pur și simplu știu că a trebuit să mă descurc cu ele. Am adunat păsări cu handicap, am început să am experiență, am început să învăț singură lucruri și așa am ajuns dintr-una în alta. Nu am vrut să fac asta și nici nu mi-aș fi dorit. A venit de la sine și forțat și nu am avut încotro. Adică nu era ceva de la care să pot să dau înapoi, pentru că aceste păsări depind de mine”, ne-a povestit Silvia Moldovan.
Tânăra spune că majoritatea păsărilor pe care le are în cadrul sanctuarului SEPALE sunt cu probleme, adunate din oraș, majoritatea fiind fără stăpân. „Eu am grijă de acest adăpost și primesc păsările aduse de oameni. S-a aflat în timp de ce fac eu, colaborez cu mai multe cabinete veterinare din oraș. Sunt păsări rănite, bolnave, mai sunt cuiburi căzute cu tot cu păsări în urma furtunilor, mai sunt cuiburi stricate de oameni, așa cum sunt cele ale șoimilor, oamenii le mai dau jos cu coada de mătură”, a detaliat Silvia Moldovan.
Astfel, toate păsările rănite sunt îngrijite de către tânăra din Timișoara în cadrul adăpostului, apoi intră într-o perioadă de recuperare. În cazul păsărilor sălbatice, acestea au nevoie și de o perioadă de reabilitare, iar de abia apoi sunt eliberate. Peste 500 din cele 700 de păsări care se află în sanctuarul SEPALE al Silviei Moldovan sunt porumbei. Aceștia nu sunt eliberați chiar dacă s-au vindecat, pentru că tânăra nu vrea să suprapopuleze orașul.
„Porumbeii rămân la mine pentru că ideea nu este să suprapopulăm orașul, ci să se reducă numărul lor în oraș, ca să se asigure o populație mai sănătoasă. Rămân la mine pentru că eu pot să le controlez înmulțirea, le pun ouă false și îi îngrijesc. Cum sunt mulți porumbei slăbiți, nu este în regulă să-i duci înapoi, pentru că se vor îmbolnăvi la loc”, spune Silvia Moldovan.
Soluția pentru a scăpa de ciori
Tânăra ne-a povestit că există soluții astfel încât numărul porumbeilor să scapă, iar ciorile să fie izgonite din parcul din spatele Catedralei Mitropolitane, unde-și fac cuibul.
„Există soluție pentru scăderea numărului de porumbei și am o schiță de proiect în acest sens. Este vorba de porumbare contraceptive, care se practică în Europa. Conceptul a apărut în 1997. Eu am și avut în expoziție un porumbar contraceptiv care este, de fapt, un adăpost, o construcție care poate fi ocupată de către porumbei. Pur și simplu săptămânal trebuie să mergi să iei ouăle adevărate și să le înlocuiești cu ouă false pentru ca porumbeii să nu se mai înmulțească. Este o chestiune pe termen lung, nu apar rezultatele de pe o zi pe alta. Iar contribuția mea este cea estetică, eu fiind artist. Diferența între ce se întâmplă în Europa și ce vreau eu să fac este aceea că acel porumbar contraceptiv este și un obiect de artă”, a explicat Silvia Moldovan.
Tânăra iubitoare de păsări ne-a povestit că oamenii sunt de vină pentru că ciorile au ajuns să invadeze centrul Timișoarei. De altfel, reprezentanților Primăriei Timișoara le-au fost prezentate soluții pentru a scăpa de ciori, dar se pare că aceștia nu au dorit să le ia în considerare, având în vedere că efectele vor apărea abia peste 20, 30 de ani.
„Există soluții și pentru ciori. Inclusiv prezentate de către Facultatea de Chimie, Geografie și Biologie Primăriei Timișoara la cerere, dar nu s-a întâmplat nimic. Soluția este clar plantarea de plopi undeva la marginea orașului. Dar pentru că este o chestie pe termen lung, adică este vorba de 20, 30 de ani să se vadă rezultatele, nimeni nu a băgat în seamă soluțiile venite de la facultate. Dar dacă s-ar fi băgat în seamă acum 20 de ani, acum problema ar fi fost rezolvată. Oricum, ciori o să fie tot timpul, pentru că locurile lor de cuibărit în spatele catedralei sunt de sute de ani.
De sute de ani ele stau acolo, dar să nu mai vină din afara orașului, pentru că, de fapt, tot noi am creat problema. Ciorile au venit în oraș și pentru că au fost tăiați pomii de la marginea drumurilor, unii erau plopi bătrâni. Din cauza asta au venit ciorile în oraș. La fel și cu porumbeii, inclusiv noi i-am adus în oraș”, consideră Silvia Moldovan.
Parcul păsărilor bolnave, în viitor
Timișoreanca este singura care se ocupă de adăpostul pentru păsările bolnave, aflat în zona Calea Urseni. Primește, însă, săptămânal un ajutor important de la numeroși voluntari care contribuie la curățenie, și nu numai. De asemenea, persoanele care aduc păsările bolnave oferă diferite donații, deseori. Cu toate acestea, nevoile sunt uriașe, fiind vorba de peste 700 de păsări rănite.
„Mă chinui, dar reușim să supraviețuim. Am reușit să mă mut de la fabrică, unde am avut adăpostul patru ani de zile, și este mai ușor. Acum sunt pe câmp, ele sunt în natură și se mai întrețin și singure. Ideea proiectului tocmai aceasta este, de a deveni cât mai eficienți și sustenabili. Eu vreau să fac și livezi, plantații de pomi, plantații de arbuști și tot felul de pomi care le și oferă hrană, viță de vie multă, să-mi fie și mie mai ușor”, spune tânăra din Timișoara.
Silvia Moldovan speră să înființeze un parc mai mare, care se se întindă pe cel puțin trei hectare, unde să mute păsările pe care le salvează. Deja a stat de vorbă cu reprezentanții a două primării aflate lângă Timișoara, însă nu a fost găsit un teren. Astfel, Silvia a mutat păsările pe terenul pe care-l are în Calea Urseni, unde vrea să realizeze un parc mai mic, cu scopul de a le demonstra autorităților că se poate amenaja și unul mai mare.
Cu scopul de a reuși să primească un teren pentru a realiza parcul păsărilor bolnave, Silvia Moldovan a înființat, în urmă cu doi ani, Asociația Culturală și Ecologică SEPALE.
„Înființată în martie 2017, Asociația Culturală și Ecologică SEPALE își propune să promoveze ideile oamenilor din diferite domenii de activitate preocupați de problematici ale mediului înconjurător, fie el natural, fie antropic. Principalul obiectiv SEPALE este înființarea unui Parc pentru păsări,în cadrul căruia să se găsească un punct de primire, îngrijire și eliberare păsări, un adăpost pentru păsările cu handicap, un centru pentru porumbelul comun (ca parte din proiectul de gestionare a porumbeilor comunitari din Timișoara, alt obiectiv SEPALE). Parcul se vrea a fi și un spațiu deschis evenimentelor și activităților culturale – expoziții, proiecții, lansări de carte, ore de creație, fotografie liberă. Toate acțiunile SEPALE se construiesc pornind de la respectarea mediului înconjurător”, este descris ONG-ul.
Oamenii cu suflet mare, care iubesc păsările, sunt încurajați să facă o faptă bună și să ajute adăpostul. Astfel, este nevoie de saci de amestec special pentru porumbei, mâncare pentru câini, mere, răsaduri de plante pentru amenajarea unei grădini, frontiline pentru pureci și căpușe, ectocid herba pulbere sau prafuri deparazitare. De asemenea, se pot dona diferite materiale și unelte, precum șmirghel, vopsele pentru lemn, lazur alb, vopsea pentru metal, grund pentru metal, tablă perforată, fier vechi, fier beton, plasă de gard, grilaje, butoaie, pături, scaune vechi, saci de ciment, nisip, balast, placaje OSB, coasă sau oale grele vechi. Totodată, se pot face donații în bani în contul RO14BTRLRONCRT038665771, mențiune plată Birdsday, beneficiar Asociația Culturală și Ecologică SEPALE.
Foarte frumos . In sfarsit cineva care iubeste si porumbei si i si ajuta. Am crezut ca numai eu am pasiunea asta