Situație incredibilă. Rudele unei paciente cu arsuri grave, nevoite să plătească benzina...

Situație incredibilă. Rudele unei paciente cu arsuri grave, nevoite să plătească benzina ambulanței pentru a se putea face transferul de la Timișoara la Viena

0
DISTRIBUIȚI

spitalul judetean

O situație incredibilă s-a petrecut la Timișoara. Rudele femeii care a fost rănită în timpul exploziei produsă vineri într-un apartament de pe str. Mareșal Alexandru Averescu au fost nevoite să plătească din propriul buzunar combustibilul necesar pentru ca să poată fi transferată de la Timișoara la Viena. Totul a fost făcut public de jurnaliștii de la Libertatea.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, femeia în vârstă de 41 de ani a fost internată la Casa Austria cu arsuri pe aproximativ 50 la sută din suprafața corpului. A fost decis transferul la o clinică din Viena, pentru că la Timișoara compartimentul de mari arși nu a fost dotat încă de către Ministerul Sănătății cu aparatura medicală necesară pentru a fi deschis.

Directorul Spitalului Județean Timișoara, medicul Marius Craina, ne-a declarat că femeia a fost transportată cu o ambulanță la Viena, iar rudele pacientei au fost nevoite să plătească combustibilul autospecialei din banii lor.

„Nu s-a pus problema de transfer pe cale aeriană pentru că la Viena ajungi mult mai ușor cu ambulanța.


Transportul a fost efectuat în cele mai bune condiții, pacienta a fost însoțită de medic, de asistentă. Duminică a fost realizat transferul. Ambulanța asigură transportul pacienților oriunde pe teritoriul României, dar nu au voie să deconteze benzina în afara granițelor țării. Asta știu eu că este procedura. A fost plătită de cineva din familie benzina pe care a consumat-o ambulanța”, a afirmat medicul Marius Craina.

Directorul Spitalului Județean Timișoara a precizat că pacienta a fost transferată duminică la Viena pentru că a durat timp „până s-au făcut formalitățile, actele, s-a luat legătura cu spitalul, până s-au făcut tratamentele”.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a arătat, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, că s-au făcut toate demersurile necesare pentru ca pacienta din Timișoara să beneficieze de îngrijirile medicale necesare.

„Sunt voci care acuză autoritățile și specialiștii de modul în care a fost gestionat acest caz, desi6 s-au făcut toate demersurile pentru a salva viața acestei paciente. Așa cum am mai declarat, până când vom avea suficiente locuri de mari arși în țară, pacienții care necesită îngrijiri vor fi transferați în străinătate. Însă, lucrurile nu pot fi realizate bătând din palme, mai ales dupa ce o perioada lungă de timp nu s-a facut mai nimic în acest sens. Cu tot respectul pentru acei pacienți de la Colectiv care au înființat o organizație menită să sprijine cazurile de mari arși din România, cred că experiența proprie a acestora în problemele întâmpinate în sistem ca pacienți cu arsuri este extrem de valoroasă, dar nu suficientă pentru a se putea pronunța în evaluarea măsurilor necesare ale altor pacienți. Necesitatea transferului unui pacient cu arsuri, momentul și modul în care se poate realiza sunt decizii ale specialiștilor care evalueaza fiecare caz în parte și care răspund de viața pacienților”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.