Statistica mediocrităţii. Sezonul recent încheiat, printre cele mai slabe din istoria fotbalului...

Statistica mediocrităţii. Sezonul recent încheiat, printre cele mai slabe din istoria fotbalului timişorean

1
DISTRIBUIȚI

Oraşul de pe Bega a avut în ediţia 2018-19 trei reprezentante în Liga a II-a şi niciuna în elită. Situaţie întâlnită ultima oară în urmă cu 30 de ani. Spre deosebire de acel campionat însă, Timişoara nu a reuşit promovarea cu vreo echipă. Mai mult, retrogradată din Liga I anul trecut, ACS Poli e aproape de dezintegrare prin picajul în C iar ASU Poli şi Ripensia au încheiat sezonul pe poziţii modeste, după ce, la rândul lor, au fost preocupate mai mult de lupta din subsol.

Pe hârtie „metropola vestică” va avea doar două reprezentante în B în sezonul 2019-20. Ripensia, locul 12, respectiv ASU Poli, pe 10 la finalul campionatului recent încheiat, nu îşi pot propune obiective foarte ambiţioase nici în anul următor. Chiar dacă s-ar reuşi o mică „minune”, Timişoara deplânge lipsa unui stadion adecvat, în condiţiile în care „Dan Păltinişanu” e depăşit şi urmează să fie demolat. De altfel, roş-galbenii au acuzat că nu pot „trage” la promovare din cauza infrastructurii, nu neapărat pentru că nu ar putea să-şi propună accederea în Liga I. Reprezentanţii autorităţilor, atât cele locale, cât şi cele judeţene, dau în continuare dovadă că nu înţeleg fenomenul. Dacă primarul Nicolae Robu a ridicat steagul alb, anunţându-şi ieşirea din proiectul fotbalistic eşuat ACS, Călin Dobra, şeful CJ Timiş, a propus formarea unei singure echipe din ASU şi „Ripi”. O utopie taxată rapid pe reţelele de socializare.

În perioada modernă fotbalul timişorean a trecut prin clipe mai grele doar la finele anilor ’90, respectiv începutul anilor 2000. Cu siguranţă un sezon mult mai prost a fost 1997-98, când UMT a picat şi Poli s-a salvat de pe locul 15 al seriei a II-a din B! Măcar atunci oraşul avea cel puţin două stadioane acceptabile.

Chiar dacă actuala stagiune a fost una „rece” pentru druckerii din vestul ţării, vă propunem câteva statistici interesante ale timişorenelor implicate în ediţia Ligii a II-a care s-a încheiat în weekend-ul trecut.

„Ripi” codaşă, ACS lider local

Ca în atât de multe rânduri în fotbal, duelurile locale au un specific aparte. Aşa s-a întâmplat în această ediţie a Ligii a II-a, în ceea ce priveşte „derby-urile” timişorene şi nu numai. Astfel, în meciurile strict între grupările de pe Bega, liderul inedit e totodată şi cea mai slabă clasată de la finele sezonului. Retrogradata ACS Poli (locul 18) şi-ar fi dorit prin urmare cât mai multe meciuri cu ASU Poli, dar mai ales cu Ripensia, căci a cucerit nouă puncte, (din cele 29 acumulate în total,) doar în urma celor patru jocuri din oraş. Pe roş-galbeni reuşind să-i bată chiar tur-retur.

ASU Poli e a doua, atât în această ierarhie, cu şase puncte, cât şi într-un clasament în care am include şi rivala vestică UTA, dar în spatele acesteia, cu o victorie în minus. În schimb, „Ripi” a ieşit cea mai „şifonată” din derby-uri, având câte un singur succes cu arădenii, respectiv cu „Băieţii în ghete”. Aceştia din urmă au avut emoţii acasă, cedând toate meciurile „speciale”, compensând totuşi prin „bravadă” în fief-ul rivalelor, unde s-a impus de fiecare dată.

Meciuri directe (între vestice, ediţia 2018-19):

Tur                                                                 Retur

Ripensia – ACS Poli 2-3 (etapa 3)                ACS Poli – Ripensia 1-0 (et. 22)

UTA – Ripensia 2-1 (et. 4)                            Ripensia – UTA 1-0 (et. 23)

ACS Poli – UTA 0-3 (et. 5)                           UTA – ACS Poli 2-1 (et. 24)

ASU Poli – Ripensia 0-1 (et. 12)                   Ripensia – ASU Poli 0-1 (et. 31)

ACS Poli – ASU Poli 1-2 (et. 13)                 ASU Poli – ACS Poli 0-1 (et. 32)

ASU Poli – UTA 1-3 (et. 14)                        UTA – ASU Poli 0-2 (et. 33)

Clasament între vestice:

  1. UTA              12 puncte (10-6 gol.)
  2. ASU Poli        9 (6-6)
  3. ACS Poli         9 (6-9)
  4. Ripensia          6 (5-7)

Clasament între timişorene:

1.


ACS Poli     9 pt. (6-4)

2. ASU Poli     6 (3-3)

3. Ripensia      3 (3-5)

Un tânăr şi un fundaş, printre principalii marcatori

Timişorenii nu prea s-au putut bucura nici măcar de realizările personale ale vreunui component. Golgheterul campionatului, Valentin Buhăcianu, cu 25 de goluri marcate în 37 de partide pentru, culmea, retrogradata Aerostar Bacău, e la „ani lumină” distanţă de goleadorii Banatului. Atacantul moldovenilor a fost deja acontat de UTA.

De asemenea, neobişinuită e şi situaţia lui Octavian Dărghici, care e cel mai prolific om al echipelor timişorene. Şapte dintre reuşitele lui Tavi au fost în 2018 pentru ACS Poli şi el a rămas golgheterul retrogradatei deşi a părăsit echipa în iarnă pentru „Ripi”, unde a mai înscris de patru ori. Cea mai mare contribuţie pentru ripensişti a fost însă cea a unui jucător U21, Andrei Dumiter, ochit deja de forţele Ligii I pentru cel de-al doilea său sezon cu poftă de gol în B. În acest campionat zestrea sa a numărat zece reuşite în 34 de partide.

La concitadina ASU Poli situaţia ofensivei a fost cea mai mare problemă. Prin cele 39 de goluri marcate „Băieţii în ghete” au avut al patrulea cel mai slab atac iar golgheterul lor a fost… stopperul Ioan Mera, cu şapte reuşite, unele dintre ele din postura de vârf aruncat „la disperare”. Suporterii „Bătrânei Doamne” au avut însă în Ciprian Rus un marcator de seamă, utistul a reuşit nu mai puţin de 17 goluri în 36 de apariţii.

Stabilitate măcar pe bancă

Chiar dacă nu le-a mers foarte bine pe gazon, timişorenele au fost consecvente în privinţa unui aspect, cel puţin în primăvară, când niciuna dintre cele trei nu şi-a schimbat antrenorul. ASU Poli a dus de altfel un sezon legat cu acelaşi tehnician – Cosmin Petruescu. În timp ce Ripensia a mizat pe Alexandru Pelici din etapa a 16-a iar Valeriu Răchită a fost manager general-„principal” la ACS Poli începând cu noul an, adică din etapa a 21-a, căci două etape din retur s-au jucat în 2018. În prima parte a sezonului trupa de pe Bega picată se bătea cu Energeticianul la numărul de antrenori schimbaţi: 4!

Departe de „premii”

ASU Poli a petrecut cea mai mare parte a campionatului pe poziţia a 11-a. Pe care s-a aflat în 14 rânduri! De zece ori în prima parte a sezonului. În mod inedit „Băieţii în ghete” au fost cel mai sus doar pe locul 10, pe care au şi încheiat, „la potou”, în faţa celorlaltor rivale locale. Pe această poziţie elevii lui Cosmin Petruescu au mai fost doar în runda 31, după succesul cu Ripensia.

Cât despre roş-galbeni, 6 a fost locul cel mai bun, ocupat în primele două etape, dar cel mai mult au „stat” pe 9, de opt ori. Înainte de sosirea lui Alexandru Pelici ripensiştii au suferit în şapte etape calvarul de a se poziţiona în „zona roşie”.

ACS Poli – echipa cu cel mai dezastruos bilanţ, a fost cel mai sus pe 12, în runda a 3-a. Şi s-a aflat de 19 ori pe locul 19! În cinci rânduri alb-violeţii picaţi au cunoscut şi umilinţa de a ţine „lanterna roşie” a eşalonului.

Jocurile de acasă, un coşmar

Într-un clasament al jocurilor disputate doar pe teren propriu, toate cele trei timişorene s-ar afla pe locuri retrogradabile: ASU Poli pe 16, Ripensia pe 17, ambele cu câte 26 de puncte, iar ACS Poli (tot) pe 18 cu 20 de puncte. În timp ce UTA de abia ar fi supravieţuit: locul 15 cu 28 de puncte. Elevii lui Valeriu Răchită ocupă tot poziţia 18 şi în situaţia partidelor desfăşurate doar în deplasare, ASU Poli e în schimb fruntaşă aici între vestice, cu un loc 8 prin cele 22 de puncte agonisite „afară”, urmată pe 9 şi 10 de Ripensia şi UTA, cu câte 21, respectiv 19 puncte.

Linii de clasament finale:

  1. Chindia Târgovişte 27        7          4          79-33   88 puncte
  2. Academica Clinceni 28 3          7          77-24   87

———————————————————————————–

  1. „U” Cluj-Napoca 25 7          6          85-26   82

———————————————————————————–

  1. ASU Politehnica Timişoara 13 9          16        39-38   48
  2. Ripensia Timişoara 12 11        15        44-54   47
  3. UTA Arad 13 8          17        55-64   47

———————————————————————————–

  1. ACS Poli Timişoara 7 8          23        31-67   29

Numărul de jucători folosiţi de echipele timişorene:

ASU Poli – 34 (1 străin)

Ripensia – 30 (2)

ACS Poli – 55 (12)

2.978 de minute a jucat Adrian Popa în culorile Ripensiei în ediţia 2018-19, fiind astfel cel mai utilizat jucător de la cele trei echipe timişorene

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.