Trei județe din vestul țării, la extremele mortalității infantile din România

Trei județe din vestul țării, la extremele mortalității infantile din România

0
DISTRIBUIȚI

Trei județe din vestul țării sunt la la extremele mortalității infantile din România, conform unui raport al Organizației Salvați Copiii, realizat pe baza datelor Institutului Național de Statistică, citat de Hotnews. Județele Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș Severin sunt fruntașe cu cea mai mare rată de decese la mia de bebeluși născuți vii.


În Caraș Severin rata mortalității este de 10 la mie. Județele Timiș și Arad se află în cealaltă parte a topului, fiind printre zonele cu cele mai reduse de mortalitate infantilă – 4,5 la mie.

Rata mortalității infantile a scăzut însă în România, în ceea ce privește media pe țară, de la 10 la mia de copii născuți vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii ale INS pentru anul 2018.

Datele INS arată că s-a menținut clivajul urban/rural. Astfel, rata medie a mortalității în rândul copiilor sub un an este de 5,3 în urban în 2018, față de 7,4 la mia de copii născuți vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 în 2018, față de 12,9 cât era în 2012.
Cu toate că media pe țară a ratei mortalității infantile a scăzut, sunt județe unde situația rămâne dramatică, mai ales în ceea ce privește accesul la servicii medicale urgente și performante.
În România, nașterea este discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferența între viață și moarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.