Viața strămoșilor dintr-un colț de Banat, imortalizată în muzee și colecții de...

Viața strămoșilor dintr-un colț de Banat, imortalizată în muzee și colecții de neprețuit. Unde le puteți vizita FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-553873343">

În Valea Almăjului există mai multe muzee şi colecţii private, constituite din dorinţa de a conserva şi promova patrimoniul rural local, pe cale de dispariţie, într-o vatră de locuire în care satele crăşene au vechi tradiţii, cu rădăcini care se regăsesc în Evul Mediu.

Colecţiile cuprind diverse obiecte, de la artefacte arheologice, monede, arme, steaguri locale, tablouri vechi şi fotografii de epocă, scrisori, jurnale şi medalii, până la diverse obiecte casnice, piese de port popular sau mobilier folosit în zonă iar localnicii îi îmbie pe turişti cu miere, brânză, fructe, răchie şi alte bunătăţi de pe meleagurile lor.

 

Muzeele de la Bozovici

În afara muzeului în aer liber în care se află vechile mori de la Rudăria, specifice zonei Almăjului, la Bozovici mai există un muzeu sătesc, cu obiecte care reconstituie specificul zonei Almăjului. Încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea a existat un interes pentru piese arheologice şi alte piese vechi, unele, printre care un leagăn folosit la ţară, o pungă de tutun sau un pistol vechi au ajuns la Budapesta, iar mai multe monede la muzeul din Timişoara.

Înfiinţarea Casinei Române, în anul 1878, a stimulat activitatea culturală şi, câţiva ani mai târziu, a început şi o activitate muzeistică, interesată mai ales de siturile arheologice şi de tradiţiile etnografice. În 1929 s-a înfiinţat un muzeu, dar după cel de-al doilea război mondial acesta a dispărut. Un muzeu sătesc a fost redeschis în urmă cu cinci ani, aici fiind expuse numeroase obiecte gospodăreşti şi piese din portul popular almăjan.

Colecţia privată de la Şopotu Vechi

În satul Şopotu Vechi, care aparţine de comuna Dalboşeţ, există un muzeu deschis în propria casă de fostul învăţător Gheorghe Rancu-Bodrog, care a alcătuit, de-a lungul a numeroşi ani, o colecţie privată de arheologie şi etnografie cu peste 2.000 de  diverse obiecte, din care nu lipsesc piese arheologice preistorice şi din epoca romană, costume populare şi uniforme, piese de mobilier, icoane pe sticlă, numeroase fotografii şi documente care ocupă patru încăperi ale casei.

Micul muzeu, numit „Almăjul”, reface imaginea gospodăriei ţărăneşti de altădată din Valea Almăjului, cu îndeletnicirile specifice din zonă, şi a ajuns cunoscut până dincolo de graniţă, în întregul Banat istoric, ca o mărturie a tradiţiilor şi obiceiurilor din acest colţ al Banatului. Membru a numeroase asociaţii culturale, Gheorghe Rancu-Bodrog organizează numeroase manifestări culturale în Ţara Almăjului dar este prezent la întâlniri şi simpozioane din alte localităţi bănăţene, pentru a face cunoscută istoria locului în care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

Istoria de altădată, la Bănia şi Grădinari

Un muzeu cu obiecte tradiţionale a fost amenajat şi în noua şcoală din comuna Bănia, atestată documentar în 1783, din perioada graniţei militare. Este un muzeu sătesc de etnografie şi istorie locală, cu aproximativ 1.200 de exponate, unde pot fi văzute piese vechi de peste un secol, panoplii cu arme sau unelte casnice.

Tot în judeţul Caraş-Severin, la căminul cultural din comuna  Grădinari există un muzeu etnografic, „Colecţia Ţăranului Cărăşan”, cu o colecţie de aproximativ 200 de obiecte, printre care documente, fotografii ale localităţii şi ale unor personalităţi locale, sau obiecte casnice.

Surse foto: expressdebanat.ro, reper24.ro, reperealmajene.ro, agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.