Balurile șvabilor readuse la viață de un spectacol de dans contemporan realizat...

Balurile șvabilor readuse la viață de un spectacol de dans contemporan realizat în patru state. Când are loc premiera de la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”

0
DISTRIBUIȚI

Tradiţiile şvabilor dunăreni şi ale balurilor acestora au fost sursa de inspiraţie a unui spectacol de dans contemporan „Someone from Home” (Cineva de acasă), o coproducţie internaţională  realizată cu fonduri europene de teatrul maghiar timişorean „Csiky Gergely”, Centrul Studenţesc de Cultură Novi Sad – care este şi coordonator de proiect – trupa de dans contemporan Silk Fluegge Linz şi Centrul de Dans Derida Sofia. Premiera spectacolului va avea loc în 27 iulie în Austria, iar în 30 august va putea fi văzut la Timişoara, în aer liber, cu muzică live. Înaintea  spectacolului, dansatorii implicaţi în proiect vor organiza un atelier gratuit de valsuri.

La punerea în scenă a coproducţiei internaţionale se lucrează de la începutul acestui an, când au fost organizate ateliere de dans şi repetiţii la Timişoara, Linz, Sofia şi Novi Sad – cele patru oraşe implicate în proiect.


Coregrafia este realizată de Silke Grabinger, care locuieşte acum la Linz dar provine dintr-o familie de şvabi bănăţeni plecaţi în Germania după cel de-al doilea război mondial. Ea a gândit acest spectacol ca o cercetare a originilor sale şi a conceptului de identitate etnică. Elemente caracteristice dansurilor şvăbeşti se îmbină în spectacol cu folclorul românilor, sârbilor, maghiarilor şi bulgarilor, dansatorii având libertatea de a propune elementele tradiţionale. Din distribuţie fac parte Mátyás Zsolt Imre şi Simó Emese de la teatrul maghiar timişorean, Dudas Gergely şi Boglarka Heim din Linz, Aleksandar Jakovljević şi Sonja Stoianović din Novi Sad, Peter Grudnov, Isabel Mitkova şi Simona Todorova din Sofia, muzica spectacolului a fost compusă de Ivan Şhopov şi Ljubomir Nikolić iar costumele inspirate din portul popular au fost create de Elena Mazăre, Bianca Fladerer, Silke Grabinger şi Michael Eidenberger. În paralel, în cadrul acestui proiect a fost realizat şi un film documentar despre şvabi, regizat de Meinrad Hofer din Austria.

Spectacolele vor avea loc în toate ţările participante la realizarea spectacolului, premiera absolută urmând să aibă loc în 27 iulie în localitatea austriacă Freistadt, în cadrul festivalului Sunnseitn

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.