Colterm primește peste 10 milioane de euro de la Comisia Europeană. Ce...

Colterm primește peste 10 milioane de euro de la Comisia Europeană. Ce investiții se vor realiza

0
DISTRIBUIȚI

14 proiecte energetice, în valoare totală de 112 milioane de euro, au fost trimise de către Ministerul Energiei la Comisia Europeană pentru finanțări prin schema EU-ETS. Printre acestea se numără și trei proiecte pentru Colterm, societatea de termoficare a Timișoarei, care se ridică la 10,6 milioane de euro.

Este vorba de proiectul „Cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice în CT Dragalina Timișoara (P=1 MW)”, în valoare de 4, 7 milioane de euro, „Cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice în CT UMT Timișoara (P=1 MW1)”, în valoare tot de 4,7 milioane de euro și „Folosirea biomasei drept combustibil adițional la cazanele de abur existente, la CET Sud Timişoara, pentru producerea de energie în cogenerare” – 1, 2 milioane de euro.

Emil Șerpe, directorul Colterm, ne-a declarat că cele trei proiecte urmează să fie finanțate prin schema „din certificatele de CO2, România primește cotă parte din banii respectivi înapoi pentru investiții în reducerea emisiilor de CO2”.


Potrivit directorului societății de termoficare a Timișoarei, Ministerul Energiei a trimis, în această primăvară, o solicitare de proiecte la companiile care poluează și care sunt obligate să cumpere certificate de CO2. Din toate proiectele trimise de Colterm, cele trei amintite au fost selectate.

„Este vorba de cogenerare biomasă împreună cu cărbunele în cazanele de cărbune, un proiect al nostru demarat anul trecut. Producătorii cazanelor ne-au spus că putem coincinera 10% biomasă în actualele echipamente. Am depus pentru autorizația integrată de mediu la Agenția de Mediu schimbarea autorizației și cuprinderea biomasei. Trebuia să facem o instalație, iar noi deja am demarat pe banii noștri investițiile. Dacă este aprobată de Comisia Europeană investiția, atunci putem să ne recuperăm banii pe ea. Celelalte două proiecte sunt în continuarea proiectelor existente. Noi în momentul de față avem în centrala Freidorf motoare termice pentru producția de energie electrică și termică în cogenerare, mai avem în CT Buziașului și CT Dunărea motoarele montate, urmează doar să vină producătorii motoarelor să le punem în funcțiune. În continuarea acestor proiecte urmează și în CT Dragalina și în CT UMT montarea motoarelor”, a detaliat Emil Șerpe.

Directorul Colterm a mai precizat că cele trei proiecte, „în principiu”, sunt finanțate cu bani de la Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.