De la Sibiu la Timișoara. O expoziție itinerantă organizată de Muzeul Brukenthal...

De la Sibiu la Timișoara. O expoziție itinerantă organizată de Muzeul Brukenthal ajunge la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi de pe actualul teriotoriu al României, care, din 1817, are sediul în palatul construit de guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei între anii 1778 şi 1787 şi poartă numele acestuia, aduce la Timişoara o expoziţie itinerantă de fotografii şi picturi intitulată „Sibiu 100”, care doreşte să scoată în evidenţă contribuţia oraşului transilvan la realizarea României Mari, la împlinirea unui veac de la înfăptuirea acestui deziderat.

Începând din a doua juătate a secolului al XIX-lea, la Sibiu au funcţionat mai multe instituţii româneşti care au avut un rol extrem de important în realizarea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României. După Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, Consiliul Dirigent, constituit chiar în ziua următoare şi care, sub conducerea lui  Iuliu Maniu, a gestionat problemele politice şi administrative ale fostelor comitate până în 4 aprilie 1920, a funcţionat până în noiembrie 1919 la Sibiu, asigurând ordinea în teritoriile alipite şi tranziţia spre unificarea deplină cu statul român. Tot la Sibiu şi-a desfăşurat activitatea, pentru o scurtă perioadă, şi Marele Sfat Naţional Român, organ provizoriu al puterii de stat, ales în Marea Adunare de la 1 decembrie.

Expoziţia prezintă fotografii vechi, realizate la începutul secolului XX de Emil Fischer dar şi  unele recente, făcute în urmă cu un an, precum şi picturi semnate de membrii Asociaţiei Brukenthal von Studio.


Sunt prezentate clădirile în care au funcţionat instituţiile înfiinţate după 1 decembrie 1918, scoţând în evidenţă şi transformările suferite de acestea în ultimul veac, edificiile în care s-au aflat sediile ASTRA, a Partidului Naţional Român din Transilvania, străzi şi panorame ale oraşului care surprind fragmente de viaţă cotidiană ale oraşului din ultimul secol.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18.00, la sediul Muzeului Banatului de la Bastionul Maria Theresia, iatr aceasta va putea fi vizitată până în data de 4 august 2019.

Surse foto: wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.