Dezbatere despre zgomotul din Timișoara. Locuitorii, nemulțumiți de muzica prea tare din...

Dezbatere despre zgomotul din Timișoara. Locuitorii, nemulțumiți de muzica prea tare din cluburi și sirenele mașinilor de intervenție

1
DISTRIBUIȚI

Muzica dată prea tare din cluburile și localurile din Timișoara, dar și sirenele ambulanțelor, mașinilor de intervenție ale pompierilor sau ale Poliției sunt principalele surse de zgomot de care se plâng locuitorii din oraș. Zeci de timișoreni nemulțumiți și-au exprimat ofurile cu privire la zgomotul din oraș, în cadrul unei dezbateri publice organizată la sediul primăriei, astăzi, pe tema „Revizuirea Planurilor de acţiune pentru prevenirea şi reducerea de zgomotului ambiant în municipiul Timişoara”.

Pe de altă parte, în acest plan de acțiune se vorbește despre faptul că principala sursa de poluare fonică din Timișoara o reprezintă cea datorată traficului auto, numărul persoanelor afectate fiind tot mai mare.

„De ce la două, trei noaptea trebuie să sune sirenele ambulanțelor SMURD, care te scoală efectiv din morți?”, a ținut să se plângă, nervos, Lucian Căldăraru, consilier local PNL. De asemenea, consilierul local independent Adrian Orza a remarcat faptul că la dezbaterea publică nu este prezentă nicio persoană din executiv. Concret, nici Nicolae Robu, nici cei doi viceprimari și nici city managerul Timișoarei nu au participat la eveniment.

„Eu locuiesc pe bulevardul Take Ionescu, unde salvările și mașinile de Poliție circulă din cinci în cinci minute. M-am interesat de ce trebuie să circule și noaptea cu sirenele pornite și mi s-a spus că este un ordin, de fiecare dată când intervin într-o situație de urgență, trebuie să pună sirena, că altfel sunt probleme dacă se întâmplă un accident. Acest executiv al Primăriei Timișoara este de o indiferență față de cetățeni incredibilă. Este incredibil faptul că city managerul nu participă la această dezbatere”, a spus un timișorean prezent la dezbatere.

Astfel, activistul civic Cristi Brâncovan a propus ca cei din fruntea Primăriei Timișoara să fie chemați la dezbaterea publică, motiv pentru care, împreună cu un participat la acțiune, a mers pentru a-i căuta în instituție pe Nicolae Robu sau Robert Kristof.

De asemenea, un alt participant la dezbatere s-a plâns de faptul că muzica de la cluburile Heaven sau Fratelli este dată prea tare, și a atras atenția asupra evenimentelor „zgomotoase” care se organizează în parcarea de la Shopping City, din Calea Șagului.

La dezbaterea publică a fost prezent și Adrian Ilin, șeful Serviciului Inspecție Comercială din cadrul Poliției Locale Timișoara, care s-a plâns de faptul că instituția nu prea poate să facă foarte multe în ceea ce privește zgomotul.

„Amenda maximă pe care o putem aplica este de 1.500 de lei, din păcate.


În acest an au fost întocmite 152 de procese verbale. În data de 28 iunie, la clubul Heaven am avut șase sesizări, am dat două amenzi și am dispus verificarea societății comerciale. La două abateri repetate, noi putem propune suspendarea activității de la zece la 30 de zile. Dacă nu respectă suspendarea, societatea este pasibilă de amendă de 2.000 delei. Asta e maxim ce se poate face”, a explicat Adrian Ilin.

Între timp, în sală și-a făcut prezența Nicolae Robu, care a ținut să precizeze din nou că Timișoara nu este campus monastiresc, dar și că nu este de acord ca în parcarea mall-ului din Calea Șagului să fie organizate evenimente din cauza cărora locuitorii să fie deranjați.

„Vreau, pe de o parte, să se înțeleagă că avem în oraș o zonă de loisir, care constă în tot ce a devenit spațiul de promenadă de la catedrală și până la Bastion. Aici, așa cum se întâmplă în orice alt oraș, locuirea devine din ce în ce mai subțire pentru că sunt spații în care se desfășoară o mulțime de evenimente culturale în ton cu trendul internațional de a face act de cultură accesibil publicului larg. Pe de altă parte, sunt foarte mulți tineri în oraș care au nevoie și de distracție. Asta nu înseamnă că această distracție trebuie să se producă așa cum înțeleg unii să se facă. Știți bine că am mutat evenimentele desfășurate în zona stadion pentr că sunt foarte multe blocuri și evident că cetățenii erau deranjați. Nu am mai făcut niciunul. Ne confruntăm acum cu o situație care este total deplasată la Shopping City. Acolo se desfășoară pe domeniu privat acele evenimente de weekend fără nicio aprobare din partea primăriei, împotriva cărora noi nu avem pârghii. Ce pot să fac este să sesizez în numele cetățenilor Jandarmeria, Poliția Națională pentru a interveni. (…) Liniște ca într-un campus monastiresc nu putem avea”, a explicat Nicolae Robu.

Cristi Brâncovan a ținut să-l contrazică pe edilul-șef, precizând că unele evenimente din parcarea Shopping City au fost organizate cu avizul primăriei pentru adunări publice.

De asemenea, Nicolae Robu le-a solicitat polițiștilor locali să nu ezite să acorde amenzi societăților care nu respectă legea.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. De ce mai suntem înfrățiți cu atitea orașe din vest, daca șefii din administrație NU preiau niciuna din soluțiile.deja aplicate de acestea cu mare succes?!
    Doar ca să se plimbe edilii pe banii nostri prin lumea largă?
    La atîta nepăsare si incompetenta, oamenii ăștia ar muri de foame daca ar trebui sa lucreze la privat !
    Nu i-ar angaja nimenea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.