Directorul Asociației Timişoara 2021: „Suntem într-o perioadă dificilă”. Prima etapă de implementare...

Directorul Asociației Timişoara 2021: „Suntem într-o perioadă dificilă”. Prima etapă de implementare a programului, decalată din cauza lipsei banilor

0
DISTRIBUIȚI

După ce suedezul Chris Torch a trimis o scrisoare deschisă, la finalul mandatului de consultant artistic în cadrul Asociației TM2021, în care atrăgea atenția, printre altele, asupra problemelor financiare, și Simona Neumann, directorul executiv al organizației, a vorbit despre dificultățile din acest punct de vedere.

„Suntem într-o perioadă dificilă, nu am ascuns niciodată acest lucru. Indiferent ce s-ar spune, acest proiect nu se poate realiza fără bani. Au existat în dosarul de candidatură niște angajamente financiare ferme ale finanțatorilor publici, mereu ne vom raporta la acele angajamente financiare atunci când vom face un bilanț la ce s-a promis și ce de fapt ni se livrează nouă. Aceste dificultăți au fost sigur într-un fel surmontate, în sensul că nu am lăsat proiectul să moară, dimpotrivă, am încercat să facem tot ce s-a putut cu resursele disponibile. Uneori, muncind în plus sau aducând un aport neplătit. Sperăm că această situație se va îmbunătăți”, a declarat Simona Neumann, astăzi.

De asemenea, directorul executiv al Asociației TM2021 a vorbit și despre vizita de monitorizare din partea juriului Comisiei Europene, care a avut loc în data de 5 iunie, precizând că „a fost vorba despre o monitorizare standard, planificată a Comisiei Europene, care verifică în fiecare an în ce stadiu se află pregătirile pentru capitalele culturale europene. Raportul acestei comisii ne va fi trimis sper zilele acestea și în acel moment îl vom face public. Pentru noi trebuie să înțelegem că un raport de monitorizare este un instrument de lucru și care ne ajută să ne îndreptăm acolo unde sunt probleme”.

Totodată, Simona Neumann a ținut să puncteze faptul că încă din momentul în care asociația a fost înființată, „s-a lucrat corect, transparent și conform legilor care ne-au guvernat și care ne guvernează asociația.


Dovadă sunt nenumăratele controale din diferite tipuri prin care am trecut în toți acești ani și care nu au scos la iveală nimic alarmant, ascuns și nicio bănuială. Pentru a ne face mai vizibile operațiunile financiare și modul în care operăm, ne îmbunătățim website-ul, vom avea un website nou. Acolo sunt rapoarte financiare, rapoarte de activitate. Mai mult, rapoartele financiare sunt publice și pe site-ul Ministerului Public dintotdeauna. Deci, nu lucrăm pe ascuns”.

Directorul executiv al Asociației TM2021 a vorbit și despre importanța acordării de către Guvern a statutului de utilitate publică, lucru care va permite tuturor finanțatorilor publici să aloce fonduri în mod direct.

„Până acum nu a existat baza legală pentru a fi făcut acest lucru, de aici au fost atâtea ezitări. Adevărul este că România nu a avut o capitală culturală până acum în această formă, care operează după regulile noi ale Comisiei Europene și care a fost selectată în urma unei proceduri standard a Comisiei Europene. De aceea mereu au fost întrebări despre cum să fim finanțați. Sper că acest lucru se va reglementa odată cu aprobarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență special creată pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană. În funcție de cum vom primi banii, vom continua cu ceea ce ne-am propus și am anunțat public în decembrie 2018. Atunci am lansat proiectele pentru anul acesta. În ce măsură putem să ne ținem de această programare, depinde de fluxul finanțării”, a detaliat Simona Neumann.

Directorul executiv al Asociației TM2021 a mai precizat că, din cauza lipsei finanțării, prima etapă a programului, intitulată „Start-Up”, a fost decalată cu șase luni, astfel că se va încheia în această săptămână.

„Etapa de Start-Up ne-am propus-o pentru anii 2017-2018, au fost însă mici întârzieri și întârzieri mai semnificative în ceea ce privește finanțarea noastră. Deci, am decalat cu o jumătate de an pentru a încheia cu bine ceea ce ne-am propus. Etapa a doua, care urmează de acum încolo, este cea de Producție. Practic, începem producția pentru anul 2021 și va presupune un ritm de lucru mult mai alert. Cea de-a treia etapă va fi cea de gestionare a moștenirii, adică gestionarea a ceea ce rămâne după 2021 pentru oraș. Să nu uităm, anul 2021 nu este scopul în sine al acestui titlu. Cel mai important este ce lăsăm în urmă și ce va rămâne în dinamica, în transformările culturale, sociale, economice și din punct de vedere turistic ale acestui oraș. Pentru etapa de Producție ne-am pregătit deja să avem competențe noi și foarte necesare prin recrutări de noi colegi, recrutări care au fost anunțate public”, a afirmat Simona Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.