Festivalul PLAI aduce și în acest an o serie de artiști din...

Festivalul PLAI aduce și în acest an o serie de artiști din zona world – music

0
DISTRIBUIȚI

Ediția din acest an a festivalului PLAI – eveniment ce va avea loc în perioada 13 – 15 septembrie la Timișoara – aduce și în acest an în fața publicului, o serie de artiști din zona world – music, printre artiștii invitați numărându-se Bebel Gilberto, Red Baraat, Panjabi MC, 47SOUL, Orange Blossom, Nubiyan Twist, Amira Kheir , Balkan Taksim, Gili Yalo, Bosq sau SonidoTupinamba.

Născută din regalitatea muzicală braziliană, cântăreața Bebel Gilberto și-a sculptat o nișă distinctă, cu o popularitate globală. În timp ce Gilberto rămâne loială rădăcinilor ei, ea refuză cu fermitate să fie fixată pe un gen, cu atât mai puțin un continent. Renumită la nivel mondial, multi-nominalizată la premiile Grammy, cântăreața și compozitoarea Bebel Gilberto și-a încântat fanii și criticii încă de la debutul ei solo din 1986. Albumul ei, “Tanto Tempo”, și-a pus amprenta asupra bossa nova electronica, poziționând-o pe Bebel ca fiind unul dintre cei mai bine vânduți artiști brazilieni în SUA.
Red Baraat este o trupă inovatoare din Brooklyn, New York. Grupul inițiat de Sunny Jain, toboșar dhol, a fost apreciat internațional pentru sunetul lor unic, un amestec de bhangra apăsat din nordul Indiei, cu influențe hip-hop și jazz, livrat cu o energie punk crudă. Realizat cu scopul de a manifesta bucurie și unitate pentru publicul său, spiritul Red Baraat iese în evidență în evoluția trupei pe scenă. Ritmurile infecțioase trec prin public ca un uragan, lăsând loc de respiro doar în scurte pauze de baladă.
Panjabi MC este un producător și DJ născut în Marea Britanie, cunoscut în întreaga lume ca pionier în popularizarea la nivel mondial a muzicii tradiționale Punjabi îmbinată cu hip hop, R&B și dance. El este cunoscut la nivel mondial pentru hitul bhangra, „Mundian To Bach Ke” din 1998, care a vândut 10 milioane de exemplare în toată lumea, făcându-l unul dintre cele mai vândute single-uri ale tuturor timpurilor. Conceptul lui Panjabi MC de a fuziona sunete mainstream cu ritmuri etnice funcționează excelent și reflectă moștenirea sa culturală, aducând un omagiu rădăcinilor sale, având în același timp și curajul de a experimenta cu noi idei. A colaborat cu o varietate de artiști influenți, printre care JAY-Z, Beenie Man, Spike Lee și Beyonce, făcând cunoscut sunetul bhangra în toate colțurile lumii.

Una dintre cele mai promițătoare trupe din Orientul Mijlociu, 47SOUL și-au creat propriul gen muzical unic numit „Shamstep” – un amestec puternic de muzică stradală tradițională palestiniană, combinată cu ritmuri electronice și influențe de funk, hip-hop și rock. După succesul EP-ului “Shamstep”, albumul lor de debut, “Balfron Promise” a fost lansat în 2017 – muzică cu multă energie și cu un mesaj care este transmis în limba arabă și engleză. Relevant din punct de vedere social și inteligent din punct de vedere liric, „Balfron Promise” acoperă toate elementele unui album muzical transfrontalier care militează pentru libertatea de mișcare.

Orange Blossom este un grup din Nantes, al cărui stil este între muzica electronică pură, hip hop și world music cu influențe arabe și occidentale. Albumul lor, „Under the Shade of Violets”, este fascinant și se află la intersecția dintre Pink Floyd, Oum Kalthoum și Joy Division, o combinație uimitoare și atrăgătoare între modernitate și tradiție. Produs pe parcursul a nouă ani, a fost înregistrat în Franța, Iordania, Egipt, Cuba, Brazilia, Maroc, Venezuela și au colaborat cu 100 de muzicieni.

Nubiyan Twist este un colectiv muzical alcătuit din 10 artiști, fondat de producătorul și chitaristul Tom Excell.


Inspirat de jazz, reggae și soul, cu influențe de afro-beat și ritmuri latine, crează un sunet modern, unic, infecțios, într-un amestec eclectic de stiluri. Fiecare membru își aduce energia muzicală iar spectacolele lor au momente intime care permit fiecăruia să fie pus în lumină, dar împreună eficacitatea lor este mai mare, cu aranjamente puternice și o tranziție lină pe întreg parcursul spectacolului. Au cântat pe scene uriașe din întreaga lume, fiind aleși de David Byrne pentru a susține un spectacol în cadrul Festivalului Meltdown la Queen Elizabeth Hall.

“Diva deșertului sudanez”, Amira Kheir, a încântat publicul din întreaga lume cu un sunet inspirat de muzica tradițională din Sudanul natal și ancorat în jazz, soul, rock și blues. Rezultatul este un sunet care reflectă influențele muzicale globale ale artistei, exprimându-se prin improvizație și experimentare. Muzica Amirei conține tradiții muzicale vechi, dar este livrată cu o vibrație contemporană care reflectă scena muzicii multiculturale din Londra. Amira Kheir se inspiră din propriul său fond variat pentru a crea muzică care explorează teme de apartenență, iubire, evoluție umană și transcendență.

Balkan Taksim reinterpretează bucăți de folclor din Balcani și din Carpați într-un amestec captivant de influențe și instrumente, cu arome sonore ale unor localuri îndepărtate. Un proiect muzical românesc care evoluează în mod constant, explorând ritmuri și sunete din toate colțurile Balcanilor, ușor îmbinat cu ritmuri electronice și bass-uri tribale. Grupul imbina instrumentele tradiționale precum cobza românească, cimpoiul, saz-ul turcesc, darbuka, bendir-ul, gusla sârbească și diverse instrumente de coloratura pentru a crea un extaz psihedelic.
Gili Yalo este unul dintre cei mai interesanți noi artiști de pe scena muzicală din Israel. Și-a lansat o carieră solo cu un nou proiect care combină rădăcinile sale etiopiene cu muzica soul, funk, psychedelic și jazz. Muzica făcută de Gili Yalo întruchipează propria poveste personală, care a inspirat ritmul și fluxul întregului proiect. La vârstă de cinci ani, a plecat din Etiopia pe jos pentru a scăpa de foametea din 1985, iar muzica a făcut călătoria mai suportabilă. În cele din urmă, s-a stabilit în în Tel Aviv, unde s-a înconjurat cu funk, soul și dub. Pe acest album de debut, toate aceste sunete prind viață alături de un groove etiopian.Rezultatul este un album excepțional, plin de viață, acompaniat de vocea unică a lui Gili, cu versuri în engleză și amharic.

Benjamin Woods, cunoscut sub numele de scenă Bosq, explorează neîncetat – “este un amestec minunat de ritmuri afro, latine, soulful house și disco, cu influențe subtile de dancehall și hip-hop”, au scris cei de la Beatswapmeet. A început să fie recunoscut ca fiind jumătate din The Whiskey Barons, realizând în cadrul proiectului o serie de edituri și remixuri. Mai apoi a fost producător al albumelor Whiskey Barons x Bastard Jazz. În toamna lui 2013 Bosq a scos primul său album, care a fost primit bine atât în cluburi cât și de critici. Mixmag a dat nota 10/10 single-ului “Can’t Seem to Hide” de pe al patrulea album al său, considerându-l single-ul lunii. Ultimul proiect al său este un proiect de disco și house cu influențe gospel și jazz, alături de co-fondatorul “The Rapture”, toboșarul Vito Roccoforte.
Inspirată de rădăcinile și ritmurile exotice ale muzicii africane și latino-americane, Sonido Tupinamba combină influențele tropicale cu ritmuri disco, funk, boogie și house. Sesiunile sale sunt eclectice și vibrante, transportând publicul în diferite epoci și locuri. Ea creează coloana sonoră perfectă pentru fiecare moment și starea de spirit perfectă pentru fiecare ocazie. Seturile sale sunt întotdeauna pline de farmec și festive, fie că sunetele vă duc în Caraibe, o noapte în Manhattan sau o aventură în Africa.

Abonamentul Festivalului PLAI poate fi cumpărat cu suma de 98 de lei, online pe www.plai.ro, şi fizic de la librăriile Cărtureşti. În perioada festivalului valoarea abonamentului va fi de 118 lei, iar biletele pentru o zi de festival vor putea fi achiziționate la 78 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.