Haos în Primăria Timișoara. De ce ar putea instituția să dea înapoi...

Haos în Primăria Timișoara. De ce ar putea instituția să dea înapoi banii europeni primiți pentru reabilitarea centrului istoric

0
DISTRIBUIȚI

Este haos în Primăria Timișoara, condusă de liberalul Nicolae Robu. Cel puțin asta susțin reprezentanții un proprietari de clădiri istorice. Administrația riscă să fie nevoită să dea înapoi cei aproximativ cinci milioane de euro, bani europeni, primiți pentru restaurarea centrului istoric. Asta pentru că unii funcționari din cadrul primăriei nu-și fac treaba.

Un semnal de alarmă cu privire la această situație a fost tras, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către Laura Martonosy, un avocat din Timișoara, care îl reprezintă pe coproprietarul uneia dintre clădirile simbol din Piața Unirii. Este vorba de Casa cu Lei, unde Lucian Cristea, coproprietarul imobilului, este obligat de către angajații Primăriei Timișoara să realizeze lucrări ce ar duce la sancționarea municipalității de către Comisia Europeană.

„Vrem să prezentăm opiniei publice o situație care sfidează absurdul și care este de natură a afecta atât una dintre clădirile simbol ale Timișoarei, respectiv această clădire din Piața Unirii, nr. 6, cunoscută de timișoreni drept Casa cu Lei, cât și poate afecta bugetul local al municipiului nostru, și mă refer la suma de cinci milioane de euro, care reprezenta finanțarea pentru lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timișoarei. Această situație este creată de o conjunctură nefavorabilă generată de lipsa de comunicare și de implicare a funcționarilor din cadrul Primăriei Timișoara care fie din exces de zel, fie din necunoștință de cauză ne-au adus într-o situație imposibilă, cel puțin, și prejudiciabilă”, a precizat Laura Martonosy.

Concret, în timpul lucrărilor de reabilitare a Pieței Unirii, avocatul susține că proiectul Primăriei Timișoara prevedea ca acolo unde este posibil, să se recupereze la clădirile istorice inclusiv gurile de aerisire, care au fost gândite de către arhitecți, în urmă cu sute de ani, cu scopul de a ventila imobilele, pentru a le feri de umiditate și pentru a rezista în timp.

Coproprietarul clădirii ar fi efectuat mai multe lucrări la subsol, cu scopul de a-l transforma în spațiu comercial, însă fără a interveni în exterior. Cu toate acestea, Lucian Cristea s-a trezit că este amendat de polițiștii locali, pe motiv că ar fi intervenit și în exterior, deși aceste guri de aerisire sunt de peste 250 de ani.

„Ceea ce a făcut în interior a fost doar de a înlătura pământul și restul de materiale care obturau aceste guri și canale de ventilație. În exterior noi tot timpul am afirmat că nu am făcut lucrări. A venit poliția locală și a constatat că s-au făcut lucrări, pentru că aceste canale de ventilație care țin de clădire sunt ieșite în afară și arată ca niște coșuri de fum. Când le-au văzut în afara clădirii, au spus că voi ați făcut niște lucrări neautorizate, s-a făcut un proces verbal, s-a aplicat o amendă. Proces pe care noi l-am contestat. Noi trebuia să dovedim că nu am efectuat lucrările. Din păcate, instanța nu a dorit să facă o expertiză. Drept urmare, nu am avut încotro decât să plătim cei 5.000 de lei, cât era sancțiunea.


Dar ne-am trezit în situația în care ni se spune că trebuie să desființăm lucrările. Până aici nu ar fi nimic deosebit, cu excepția faptului că nu le-am efectuat. Acele lucrări a căror desființare se cere, practic sunt niște canale de ventilație care au fost gândite de către arhitecții clădirii”, a detaliat avocatul timișorean.

Laura Martonosy a precizat că, între timp, municipalitatea a continuat lucrările din Piața Unirii și a respectat acele guri de ventilație, așa cum scrie în proiectul european, astfel că au fost montate niște grătare. Doar că angajații din primărie au continuat lupta absurdă, astfel că au dat coproprietarul clădirii în judecată, căruia îi solicită să desființeze lucrările realizate fără autorizație.

„Suntem într-un proces în care acum trebuie să desființăm niște lucrări pe care nu le-am făcut, pe de altă parte, au o funcțiune de a aerisi această clădire și, nu în ultimul rând, trebuie să desființez niște lucrări făcute de ei, finanțate din bugetul Comisiei Europene și de care, potrivit regulilor europene, nu am voie să mă ating cinci ani de zile. Sunt în situația absurdă în care nu reușim să înțelegem cum este posibil. Cireașa de pe tort este că în cadrul acestui proces, am avut o expertiză, iar expertul a ajuns la concluzia că lucrările noastre nu există. Adică acele lucrări constatate prin procesul verbal, pe care noi n-am putut să dovedim că de fapt nu le-am realizat, pentru că judecătorul a constatat că nu este nevoie de o expertiză. Acum eu ce fac? Am făcut niște lucrări de recuperare, am plătit și o amendă. Acum eu ar trebui să stric niște lucrări, dar ca să ajung la acele lucrări, trebuie să stric lucrarea din Piața Unirii”, a declarat Laura Martonosy.

Avocatul timișorean susține că astfel de guri de aerisire sunt montate la subsolurile majorității clădirilor istorice din zona centrală.

„Noi am adus la cunoștință situația creată Direcției de Monumente, am cerut un aviz de desființare a acestor lucrări. Trebuie să ținem cont că pentru construirea a orice în această zonă este necesar avizul Direcției de Monumente. Ne-au transmis că în momentul acesta nu îl pot furniza, deși am solicitat de două luni un răspuns”, a precizat Lucian Cristea, coproprietarul clădirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.