Legea adopţiilor ar putea fi simplificată. 80% dintre copiii abandonați, declarați „greu...

Legea adopţiilor ar putea fi simplificată. 80% dintre copiii abandonați, declarați „greu adoptabili”

0
DISTRIBUIȚI

Adopţiile internaţionale ar putea fi reluate, iar parcursul va fi simplificat. Propunerea de modificare a legii vine în contextul în care 80 la sută dintre copiii abandonaţi sunt dificil de înfiat şi nici nu sunt doriţi de familiile de români.

Pe de altă parte, cei care vor lua copii bolnavi vor primi mai mulţi bani, de la stat. Proiectul este acum la Camera Deputaţilor. În prezent, în România sunt peste 50.000 de copii abandonaţi şi doar 3.000 dintre ei sunt declaraţi adoptabili. Iar din cauza vârstei, a bolilor de care suferă sau a etniei, aproximativ 80 la sută dintre ei au ajuns în categoria „greu adoptabili”.

Pentru cei pe care româniii nu-i doresc nu există soluţii. Adopţiile internaţionale sunt posibile în România doar în cazul în care adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă cu copilul său dacă are şi cetăţenie română şi numai după ce adopţia naţională nu s-a realizat într-un an de zile.


Iar acest lucru îngrădeşte posibilitatea copilului de a ajunge într-o familie. Pentru copiii greu adoptabili, autorităţile vor să modifice legea şi să le dea şansa să ajungă într-o familie de străini.

Adopţia internaţională ar trebui să se realizeze în 2 ani de la emiterea hotărârii judecătoreşti prin care s-a admis cererea de deschidere a procedurii de adopţie. Procedura va fi gestionata de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Legea ar putea fi modificată şi în ceea ce priveşte adopţiile naţionale. Pentru ca un copil să devină adoptabil vor fi consultate rudele până la gradul 3 şi nu până la gradul 4 ca până acum. Iar familiile care adopta fraţi sau copii cu dizabilităţi vor primi stimulente financiare. În plus, cei care au adoptat deja un copil şi în mai puţin de 3 ani vor să îl adoete şi pe al doilea, nu vor mai trece prin întregul proces de redobândire al atestatului de adoptator.

Totodată, angajaţii din Direcţiile de Protecţia Copilului care nu îşi fac treaba pot primi amenzi de până la 5.000 de lei. Proiectul este acum în Camera Deputaţilor, care este decizională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.