Lugojeanul dintre „canguri”. După ce a activat în Spania şi Islanda, Bogdan...

Lugojeanul dintre „canguri”. După ce a activat în Spania şi Islanda, Bogdan Nicolescu joacă fotbal la Antipozi

0
DISTRIBUIȚI
Bogdan Nicolescu, în echipamentul celor de la Geelong SC

Faptul că nu a evoluat în elită nu l-a oprit pe lugojeanul Bogdan Nicolescu să guste fotbalul „internaţional”. Fundaşul central în vârstă de 29 de ani are un C.V. consistent „afară” şi din iarnă a ajuns să activeze, în premieră pentru un bănăţean, în fotbalul din Australia. Noua provocare implică un mediu complet diferit faţă de cel cu care „Nico” a fost obişnuit în Europa.

Bogdan Paul Nicolescu e cunoscut mai mult microbiştilor din judeţul Timiş. Originar din Balinţ acesta a crescut la CSS Lugoj sub comanda lui Cosmin Petruescu, antrenor care avea să-l aibă elev atât la seniorii lui CSM şi Auxerre Lugoj, cât şi la AC Recaş în sezonul promovării în B, dar şi la ASU Politehnica. Fundaş de meserie, „Nico” a făcut primul pas în străinătate la o vârstă fragedă, evoluând în ligile inferioare din Spania. A făcut-o pentru grupări precum Ribaroja, Requena şi CD Acero, iar printre oponenţii săi s-a numărat inclusiv Florin Andone, aflat atunci la „satelitul” Villarrealului.

Din Spania, Nicolescu a plecat pentru prima dată şi în fotbalul islandez, o necunoscută totală la acea vreme pentru el. În anul 2015 a evoluat în liga secundă la Leiknir, de unde a făcut „pasul” către Ægir şi a fost martor la progresul fantastic făcut de „vikingi”. „Cel mai mult mi-a plăcut în Spania, şi cel mai probabil e ţara unde o să stau când termin cu fotbalul… Şi totodată în Spania mi-a fost cel mai greu, în primul an, pentru că totuşi eram un copil şi a fost pentru prima dată când am plecat din ţară, acum deja totul e mult mai uşor”, spune Bogdan Nicolescu.

Timişeanul a revenit în Islanda după prima lui perioadă petrecută la ASU Poli. Tot de la „Băieţii în ghete”, pentru care a evoluat în toamna trecută, a plecat în următoarea sa aventură pe plan extern. De această dată tocmai în Australia. „A fost o decizie de moment să spun aşa, nimic planificat… Eram la Poli şi un prieten de-al meu din perioada când jucam în Islanda mi-a oferit această oportunitate şi nu am ezitat”, mărturiseşte cel remarcat pentru determinarea din teren.

Plecat de la „echipa suporterilor” în iarnă, „Nico” a rămas însă un fan al foştilor colegi alb-violeţi, dovadă fiind şi fotografia de profil de pe reţelele de socializare. „La Poli m-am simtit foarte bine, e un proiect foarte bun, cu oameni foarte muncitori, care merită din plin aprecierea oamenilor din fotbal. Pe această cale îi felicit pentru returul de campionat şi pentru clasarea în primele zece pe toţi oamenii implicaţi la club… E un real succes, la anul sper sa fie şi mai bine”, a subliniat lugojeanul.

Nicolescu, al patrulea de la stânga la dreapta

Debut cu o „dublă”

Noua echipă a lui „Nico” se numeşte Geelong SC şi se află în eşalonul terţ de la Antipozi, unde a promovat anul trecut. Sistemul e cu atât mai inedit deoarece liga în care se află se desfăşoară pe parcursul aceluiaşi an, spre deosebire de „A”-ul profesionist. Noul transfer din România a făcut impresie chiar la debut, marcând golurile echipei sale în deplasarea de la Whittlesea Rangers, scor 2-2. Ambele reuşite ale apărătorului fiind cu capul. „Aici joc pe postul meu de bază, care e fundaş central… În momentul acesta am cinci goluri, dar mai e de jucat jumătate de sezon, aşadar sper să mai marchez câteva”, adaugă Bogdan Paul Nicolescu, purtătorul tricoului cu numărul 96 la roş-negrii.

„E greu de comparat fotbalul de aici cu al nostru, aici totul e foarte ciudat… Competiţiile sunt împărtite pe conferinţe, joci o singură dată cu cealaltă conferinţă şi de două ori (acasă şi in deplasare) cu cele din conferinţa ta. Ca şi stil e «english style»… foarte foarte fizic… Dar străinii ridică foarte mult nivelul. Anul acesta e permis doar doi, dar de la anul o să permită patru străini în fiecare echipă, deci o să fie şi mai bun”, susţine „Nico”. Momentan Geelong Soccer Club încă se adaptează cu cerinţele eşalonului în care e nou promovată şi ocupă locul 7 în seria vestică din Victoria NPL 2. Chiar dacă nivelul poate părea scăzut, aşteptările sunt destul de mari de la un „străin”: „A mai fost un englez în echipă, dat afară, iar acum a venit un neozeelandez!”.

Foto: Facebook

Oameni prietenoşi, şerpi şi crocodili

Inedit e şi oraşul din regiunea Victoria în care se află bănăţeanul.


Geelong are 200.000 de locuitori, dar se întinde pe o suprafaţă imensă, deoarece „peste tot sunt case”. La circa 75 de kilometri nord-est se află metropola Melbourne, care are de asemenea o deschidere generoasă la Golful Port Phillip. „Cea mai mare schimbare e fusul orar şi stilul de viaţă, totul e foarte diferit faţă de România şi chiar de Europa în general. Oamenii sunt mult mai relaxaţi şi mai prietenoşi. E foarte diferit… am venit în februarie, de la zăpada noastră, la 40 de grade, dar ceea ce m-a surprins e temperatura în perioada aceasta a anului… Aici e iarnă şi e destul de frig…”, adaugă Nicolescu.

Timişeanul s-a adaptat relativ repede la viaţa de la Antipozi. Chiar dacă e departe de locul natal „Nico” e hotărât să-şi continue aventura. De altfel, el nu exclude o nouă destinaţie după ce va îşi va încheia contractul din zona Oceaniei. „E foarte greu, dar pentru mine nu e prima experienţă de genul acesta, deci pot să spun că adaptarea a fost mai rapidă… În ţară o să mai vin în vacanţă, totuşi e locul unde m-am născut şi mă simt cel mai bine, dar deocamdată o să continui câţiva ani prin străinătate”, continuă Nicolescu. El e sincer şi în ceea ce priveşte motivele pentru care e foarte tentant să devii un „sportiv-globetrotter”. „Este adevărat, am jucat în mai multe ţări şi probabil că o să mai fie câteva până la finalul carierei… Ce mă motivează, în primul rând partea economică, e foarte importantă şi în altă ordine de idei sunt un om care mereu a fost interesat sa cunosc noi culturi, ţări, stiluri de viaţă, să învăţ cât mai multe limbi străine şi tot felul de alte beneficii care te fac, în primul rând, un om mai bun, mai realizat”, a conchis Bogdan.

„Nico” a avut deja ocazia să viziteze „mai multe locuri, …cascade, plaje, Great Ocean Road”, cea din urmă, o autostradă spectaculoasă de 243 kilometri pe coasta de sud a ţării-continent, presărată cu locaţii dedicate memoriei soldaţilor ucişi în Primul Război Mondial. Şi, totodată, un obiectiv considerat cel mai mare monument istoric din lume. După cum se ştie fauna australiană e de asemenea foarte bogată şi diferită faţă de cea din emisfera nordică. Timişeanul a fost „impresionat” pe bună dreptate la acest capitol de multitudinea de şerpi şi crocodili din regiune.

Respectat şi ca „fluieraş” acasă

Când Bogdan Nicolescu a părăsit ultima dată România, fundaşul care poate evolua şi la „închidere”, îşi începuse şi o promiţătoare carieră de arbitru. Remarcat în judeţ pentru maniera sa de a conduce jocurile, „Nico” promovase în Liga a III-a ca „fluieraş”, dar plecarea sa din ţară a pus „pe pauză” această activitate.

„…Era mai mult un hobby. Deşi am reuşit să promovez am considerat că am nevoie de o altă provocare pentru că încă sunt tânăr. La Liga a III-a am tot timpul din lume să fiu… Nu o consider ca fiind o mare realizare, deşi nu e uşor deloc să promovezi. Aici nu o să arbitrez pentru că efectiv nu am timp”, a concluzionat Bogdan Paul Nicolescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.