O nouă lovitură a diplomației române – Cornel Feruță, director general interimar...

O nouă lovitură a diplomației române – Cornel Feruță, director general interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

0
DISTRIBUIȚI

Diplomatul român Cornel Feruță, coordonator-șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost numit director general interimar al organizației după ce predecesorul său, diplomatul japonez Yukiya Amano, a încetat din viață luni, la vârsta de 72 de ani, informează organizația cu sediul la Viena într-un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

Presa internațională preciza săptămâna trecută Yukiya Amano intenţionează să demisioneze înainte de încheierea actualului său mandat, scadent în 2021, din cauza unor probleme de sănătate.  Amano a fost numit în 2009 în fruntea AIEA, iar în 2017 mandatul său a fost reînnoit pentru a treia oară.

AIEA a fost creată în 1957 ca răspuns la temerile și așteptările profunde generate de descoperirile și diversele utilizări ale tehnologiei nucleare.


În cei 62 de ani de existență, Agenția a fost condusă de cinci directori: Sterling Cole (SUA, 1957-1961), Sigvard Eklund (Suedia, 1961-1981), Hans Blix (Suedia, 1981-1997), Mohamed ElBaradei (Egipt, 1997-2009) și Yukiya Amano (2009-2019).

Numirea lui Feruță vine la o săptămână după ce fostul ministru de Externe Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO, devenind de primul român în această poziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.