Primele măsuri în cazul morții agentului Cristian Amariei, ucis în misiune. Nouă...

Primele măsuri în cazul morții agentului Cristian Amariei, ucis în misiune. Nouă polițiști din IPJ Timiș sunt cercetați prealabil

0
DISTRIBUIȚI

A fost declanșată cercetarea prealabilă față de nouă colegi ai polițistului Cristian Amariei, mort în misiune, în timp ce oamenii legii încercau să îl prindă pe Ionel Marcel Lepa, bărbat care era dat în urmărire. Între cei cercetați sunt adjuncții șefului IPJ Timiș și șeful Poliției Recaș.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, prima fază a verificărilor dispuse de conducerea IGPR la nivelul IPJ Timiș după moartea polițistului Cristian Amariei s-a finalizat și a fost declanșată cercetarea prealabilă față de nouă colegi ai săi, între care adjuncții șefului IPJ Timiș pe linie de ordine publică și poliție judiciară și șeful Poliției Orașului Recaș.

De asemenea, s-a dispus cercetarea prealabilă față de șeful Serviciului Investigații Criminale; față de șeful Servicului de Logistică, față de agentul din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, care avea în lucru dosarul urmăritului, față de adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de poliție judiciară, față de șeful Serviciului de Ordine Publică și față cei doi agenți din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Compartimentul Urmăriri.

Verificările au arătat că polițistul Cristian Amariei nu avea vestă antiglonț, iar pentru efectuarea misiunii a utilizat un pistol Carpați cal. 7,65 mm, fabricat în anul 1994. De asemenea, colegul său, de la Poliția Orașului Recaș, avea asupra sa un pistol de aceeași marcă. Ambii polițiști aveau câte două încărcătoare a câte 6 cartușe fiecare.

De asemenea, verificările comisiei mai evidențiază faptul că, la nivelul I.P.J Timiș, majoritatea vestelor antiglonț fuseseră distribuite la structurile operative, dar 14 s-au repartizat cu ocazia misiunii de prindere a criminalului, acestea aflându-se, până la acel moment, în depozitul inspectoratului.

Practic, în 2 iunie, Serviciul de Investigații Criminale avea în dotare 10 veste antiglonț, dintre care două erau repartizate la Compartimentul urmăriri. Cu toate că, la momentul debutului misiunii, vestele antiglonț nu erau utilizate de alți colegi, fiind disponibile, cei doi agenți de poliție care s-au deplasat în localitatea Recaș nu le-au preluat pentru a le avea asupra lor și a le utiliza.

Din verificări a rezultat și faptul că Serviciului de Investigații Criminale Timiș i-au fost repartizate, până la 2 iunie 15 maiouri antiglonț și antiînjunghiere. Anterior eveniment, agentul care a plecat în misiune înarmat avea în dotare un astfel de maiou, dar nu l-a luat când a plecat la acțiune.

IGPR prezintă filmul evenimentelor din ziua în care Cristian Amariei și-a pierdut viața în misiune.

„Ora 13.56, șeful Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș a fost sunat de un agent din subordine, care i-a comunicat că deține o informație de la o sursă potrivit căreia Lepa Ionel Marcel se află în localitatea Izvin, jud.Timiș, fiind observat într-un autoturism cu număr de Vrancea. În acest context, șeful Serviciului Investigații Criminale a dispus constituirea unei echipe pentru verificarea informației, alcătuită din agentul care o primise de la o sursă și un alt agent din cadrul aceluiași serviciu. De menționat faptul că cei doi agenți erau în timpul liber, iar șeful serviciului nu l-a informat pe inspectorul șef al IPJ Timiș cu privire la acest demers. Agentul care primise informația de la o sursă s-a deplasat la sediul I.P.J.Timiș, de unde a ridicat pistolul din dotare, marca STECHKIN, calibru 9 mm, având un încărcător cu 20 de cartușe, o pereche de cătușe, copii ale mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, precum și autoturismul de serviciu, fără să se doteze cu vestă antiglonț, deși existau la nivelul compartimentului două articole de acest gen”, arată IGPR.

IGPR mai arată că după ce a primit aprobarea șefului, agentul a discutat telefonic cu colegul său, l-a preluat pe acesta de pe o stradă din municipiul Timișoara și s-au deplasat împreună în localitatea Izvin, fără ca cel din urmă să se doteze în mod corespunzător pentru misiune. Astfel, acesta nu avea asupra lui nici pistol, nici cătușe, nici vestă antiglonț.

„La ora 14.10, șeful Serviciului Investigații Criminale a solicitat polițiștilor rutieri și de ordine publică, sprijin în vederea opririi în trafic a autoturismului cu număr de Vrancea, verificarea lui și a ocupanților acestuia. Solicitarea s-a transmis printr-un mesaj pe grupul de WhatsApp în care sunt 41 de ofițeri cu funcție de conducere de la nivelul inspectoratului. De asemenea, pe timpul deplasării, polițistul care plecase în misiune fără dotarea corespunzătoare a contactat telefonic un agent din cadrul Poliției Orașului Recaș, care se afla în serviciul de patrulare, împreună cu polițistul Amariei Cristian.


Cu acest prilej, i-a solicitat sprijin pentru depistarea și prinderea urmăritului care se afla pe raza lor de competență”, scriu reprezentanții IGPR.

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale au ajuns în orașul Recaș, se arată în comunicatul Poliției Române, care reface filmul zilei în care Cristian Amariei și-a pierdut viața.

„La ora 14.36, șeful Poliției Orașului Recaș l-a contactat pe șeful Serviciului Investigații Criminale, ocazie cu care l-a informat că autoturismul căutat se află în atenția lor. În jurul orei 14.50, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, după ce au identificat locul unde se afla bărbatul urmărit, l-au observat pe acesta în curtea unui imobil ce avea porțile de acces auto deschise, lucrând la roata unei mașini. Ca urmare a acestui fapt, agenții din cadrul Serviciului Investigații Criminale au solicitat sprijin colegilor din cadrul Poliției Orașului Recaș, cu care vorbiseră anterior, ocazie cu care aceștia s-au deplasat la fața locului. La ora 14.55, agenții de poliție din cadrul Serviciului Investigații Criminale au blocat cu autoturismul de serviciu intrarea în curtea imobilului, surprinzând persoana urmărită în timp ce se deplasa spre mașina la care lucra”, se arată în comuncat.

În acest timp, polițiștii din cadrul Poliției Recaș au asigurat perimetrul exterior al imobilului, fiecare pe câte o latură stradală a acestuia. Oamenii legii menționează că imobilul era fără etaj, cu două laturi la stradă: una la drumul național și alta la o stradă din localitate.

„Unul dintre polițiștii de la Compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului Investigații Criminale a coborât din autoturism, l-a somat Lepa Ionel să se oprească, însă acesta nu s-a supus indicațiilor și s-a refugiat în imobil, blocând ușa, astfel că agenții de poliție nu au reușit să pătrundă în casă. Ulterior, polițistul de la urmăriri care nu avea pistol asupra sa a rămas în dreptul ușii de acces în imobil, iar colegul său, de la urmăriri, s-a deplasat în fața casei, context în care ambii au auzit mai multe focuri de armă, crezând inițial că polițiștii de la ordine publică (respectiv cei de la Poliția Orașului Recaș) au deschis focul asupra persoanei urmărite. Imediat, cei doi au ieșit pe poartă, în exteriorul curții imobilului și au constatat că Lepa sărise pe geam, în exteriorul casei, iar Amariei Cristian era căzut, fiind rănit, înspre acesta venind colegul său de la ordine publică. În acest timp, persoana urmărită a fugit spre o stație de carburant dezafectată”, potrivit comunicatului de presă.

Deoarece Lepa încerca să scăpe, polițiștii de la urmăriri au pornit după acesta. „Persoana urmărită a fugit înspre stația de carburant unde a executat mai multe focuri de armă către unul dintre polițiștii de la urmăriri, care a răspuns prin folosirea armamentului din dotare. După schimbul de focuri, Lepa a traversat drumul național și a escaladat un gard de beton aflat în curtea unei societăți comerciale, fiind urmărit în continuare de polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale. În curtea societății comerciale, persoana urmărită s-a blocat între un gard și peretele unei clădiri. În aceste circumstanțe a avut loc un schimb de focuri între polițist și urmărit, soldat cu rănirea lui Lepa Ionel, în zona umărului stâng. Cu toate acestea, el a reușit să sară gardul de beton în exteriorul societății comerciale, unde se afla un teren viran acoperit cu vegetație, el fiind urmărit, în continuare, de cei doi polițiști. Lepa a escaladat gardul unei grădini, mai târziu a sărit în curtea unui alt imobil și a executat un foc de armă în direcția unuia dintre polițiștii aflați pe urmele sale. Când agentul a ajuns la imobilul unde se afla Lepa, l-a observat urcând într-un autoturism de culoare albastră și a început deplasarea cu acesta, încercând să iasă din curte pe poarta imobilului”, spujn oamenii legii.

Acesta a fost momentul în care polițistul a tras patru focuri cu pistolul din dotare, după care a rămas fără muniție. Lepa a pierdut controlul volanului și a intrat într-un gard, astfel că nu și-a mai putut continua fuga. El a rămas circa un minut în autoturism, după care a coborât și a tras un foc de armă în direcția polițistului, care s-a refugiat după ușa de la intrare în imobil.

„Ulterior, Lepa a fugit prin grădina imobilului și a sărit gardul spre un teren viran acoperit cu vegetație de aproximativ 1,5 m. Agentul de poliție a încetat urmărirea deoarece nu mai avea muniție, iar după aproximativ 10 – 15 minute au venit alte forțe în sprijinul său. În intervalul în care polițistul l-a urmărit pe Lepa Ionel Marcel în curtea imobilelor și în zona grădinilor, colegul său s-a deplasat în urma acestora, la mică distanță. (…) În jurul orelor 15.03, după primul telefon efectuat la 112, dispecerul I.P.J. Timiș a contactat lucrătorii din cadrul Poliției Oraș Recaș. A răspuns colegul lui Amariei Cristian, care i-a confirmat operatorului faptul că acesta este împușcat, solicitând să vină urgent ambulanța și acordând, în acest timp, primul ajutor”, se arată în comunicatul de luni care reface filmul eveniemntelor. Aproximativ la ora 15.16 a sosit și primul echipaj de ambulanță, care a început manevrele de resuscitare, însă polițistul nu a mai putut fi salvat.

Vă reamintim că Marcel Lepa a fost prins câteva zile mai târziu și s-a sinucis într-o celulă a Penitenciarului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.