Sezon estival de teatru în aer liber, la Timișoara. Primul spectacol, sâmbătă

Sezon estival de teatru în aer liber, la Timișoara. Primul spectacol, sâmbătă

0
DISTRIBUIȚI

Spectacolul „Erendira&bună-sa/remix”, inspirat de câteva din cele mai seducătoare poveşti ale scriitorului Gabriel García Márquez, o producţie a asociaţiei Culturale Arte-Factum în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi pus în scenă de Kocsárdi Levente, deschide sâmbătă, 13 iulie, ora 21.30, „Nocturnaliile în Curtea Franciscană”, prima ediţie a stagiunii teatrale independente în aer liber din Timişoara, care se va desfăşura în perioada iulie-septembrie, în curtea instituţiei din strada E. Ungureanu nr. 1.

Realizatorii au considerat că acest sezon estival este binevenit, ca urmare a „deşertificării” constante a Timişoarei teatrale în lunile de vară, care sărăceşte viaţa culturală a oraşului după închiderea stagiunii teatrelor, şi vor să ofere atât publicului timişorean cât şi turiştilor pasionaţi de teatru spectacole care, în opinia lor, sunt o necesitate şi o prioritate din perspectiva apropiată a derulării programului major Timişoara Capitală Culturală Europeană. Stagiunea estivală va cuprinde spectacole independente de teatru, pe texte de Gabriel García Márquez, F.M. Dostoievski, Thomas Mann sau Salvador Dali, în regia lui Kocsárdi Levente, cât şi spectacole invitate, stagiunea dorindu-se a fi un maraton de monodrame, expoziţii de etnosculptură şi instalaţii teatrale, Nocturnalii critice.

Spectacolul care deschide stagiunea reuneşte tineri actori din Timişoara, Arad, Cluj-Napoca şi Republica Moldova, cu care regizorul spectacolului a creat, potrivit afirmaţiilor sale, „un laborator de introspecţie teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecţie pe care le propunem”. Punerea în scenă este inspirată din mai multe scrieri ale lui Márquez – „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, „Toamna patriarhului” şi „Un domn foarte bătrân, cu nişte aripi uriaşe” – „pre-texte care le dau actorilor şi personajelor lor prilejul să analizeze linia subţire, continuu fluidă, dintre teatru şi realitate.


Spectacolul nostru pune în discuţie condiţia actorului tânăr şi puterea lui de a discerne între ficţiune şi adevăr, între realitate şi «trăirism», cât de pregătiţi sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul şi pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru şi îi modifică alchimia profundă, cum acţionează el asupra resorturilor intime ale teatralităţii. Totodată, încercăm în aces spectacol să vorbim asumat şi responsabil despre cele mai monstruoase forme de abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) exotică sau o ştire repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficţiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. «Erendira&bună-sa» este, aşadar, teatru de explorare şi experiment, teatru-şcoală şi teatru-militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri”, a adaugat Kocsárdi Levente. Sepctacolul se desfăşoară în limba română, iar rezervări se pot face la tel. 0752.111.807.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.