Tehnologia care ne îmbolnăvește copiii. Cum ajung micuții să aibă probleme cu...

Tehnologia care ne îmbolnăvește copiii. Cum ajung micuții să aibă probleme cu coloana vertebrală și musculatura spatelui

0
DISTRIBUIȚI

Se întâmplă frecvent să observăm cum copii de la vârste tot mai fragede învață să utilizeze tableta sau un telefon inteligent. De cele mai multe ori, se joacă pe aceste gadgeturi sau se uită la desene animate ore întregi.

Însă specialiștii atrag atenția că nu este deloc sănătos ca micuții să stea cu capul în jos pentru a privi la ecranul telefonului inteligent sau al tabletei. Asta pentru că pot apărea afecțiuni ale coloanei vertebrale. În aceste condiții, dezvoltarea unei posturi sănătoase reprezintă una dintre marile provocări ale zilelor noastre.

„Din păcate, sunt tot mai mulți copii care nu dezvoltă o postură sănătoasă și care au diverse simptome supărătoare asociate cu acest lucru. De la vârste tot mai fragede, copiii stau aplecați, fac puțină mișcare, poartă ghiozdane destul de grele, acuză dureri de spate sau de cap. Poate părea prea puțin important acum, dar ore întregi (pe zi) petrecute într-o postură deloc favorabilă dezvoltării corecte, utilizarea îndelungată și în ipostaze statice a dispozitivelor mobile, alimentația incorectă sunt primele trei cauze care pot duce la afecțiuni cronice, greu de combătut mai târziu, iar prevenirea și combaterea lor sunt greu de gestionat de către părinți. Studii recente arată că utilizarea în exces a gadget-urilor pot crea copiilor și alte probleme serioase, de la întârzieri în dezvoltarea limbajului, reducerea capacității respiratorii, până la anxietate și depresie”, a informat Academia Mămicilor din Timișoara.

Asociația a organizat, la sfârșitul lunii iunie, o conferință gratuită despre cum pot fi crescuți copii sănătoși în era digitală, susținută de unul dintre cei mai buni specialiști din Timișoara, fizioterapeutul și trainerul în ergonomie și postură Călin Abrudean. Fizioterapeutul a vorbit în cadrul evenimentului despre cum pot fi cunoscute semnele anumitor disfuncționalități în postură și ce pot face părinții care au observat la proprii copii dezvoltarea unei posturi neadecvate.

„Copilul n-o să fie mai activ decât părintele, nu are cum. Dacă părintele nu face mișcare, n-o să fac nici copilul. Important este să lași copilul când e de jucat, să nu vrei să-l faci sportiv de performanță, nici să-i încarci programul ca să nu mai știe cum e aia să se joace și să-l lași să se joace pe telefon cu condiția ca la fiecare oră de stat pe telefon să facă exerciții. Faceți-l partener. După 30 de minute de stat pe telefon, putem instala o aplicație care să-i bipuie și atunci are de făcut zece secunde de exerciții fizice”, a afirmat Călin Abrudean.

Fizioterapeutul timișorean susține că sunt mai multe efecte negative ca urmare a unei posturi neadecvate în cazul copilului.

„În primul rând, este vorba de efectul mental, psihic, pentru că un corp fără energie duce la o minte fără energie. Este imposibil să fi creativ dacă ai o postură inadecvată. Este important să-ți miști corpul ca să-ți miști mintea. Pe termen lung, se poate întâmpla să te trezești cu o patologie de ochi, o patologie de coloană la modul că îți pierzi curburile cervicale. Dar avem capacitatea să ne regenerăm foarte rapid, trebuie doar să-i dai corpului cele șase lucruri de care are nevoie: aerul, somnul, apa, mișcarea, hrana și dragostea. (…) Copiii trebuie să se joace, adică să le creăm mediul cel mai bun încât să se joace. Dacă îi ducem în parc, se joacă, pentru că acela e mediul de joacă. Se joacă în cartierele mici din Timișoara lapte gros, chiar dacă vă vine greu să credeți. Dar dacă nu ai pe cineva care să fie prietenul tău zi de zi, nu ai ce să vorbești cu el și atunci fiecare pe telefonul lui, pentru că nu ai un prieten.


Dar când ai grupul de prieteni, o să regăsești toate lucrurile din copilăria ta în copilăria copilului tău”, a detaliat Călin Abrudean.

Ghiozdanul e prea greu

Fizioterapeutul timișorean susține că ghiozdanul prea greu pe care elevii îl cară în spate de acasă la școală și înapoi zi de zi nu le afectează foarte tare coloana. De vină ar fi, însă, faptul că stau cocoșați, nu se joacă în aer liber sau o alimentație nu tocmai sănătoasă.

„Trăim din provocări, inclusiv copiii trăiesc din provocări. În momentul în care copilul are 15, 16, 17, X ani, nu contează câți, și mama sau tatăl lui îl duc la școală cu mașina pentru că este greu ghiozdanul, este greu pentru părinte, nu pentru copil. Este în capul părintelui toată această poveste și îl cocoloșește, nu-l lasă să aibă experiența lui. În loc să-l lase să fie la fel ca și ceilalți din grup, din clasa lui, ne adunăm toți și facem la fel, îi aducem pe copiii noștri la școală. Și atunci copiii noștri nu sunt decât o proiecție a noastră. Nu de la ghiozdanul greu se duce coloana praf, ci din contră, de acolo se întărește coloana, de la ghiozdan. Nu de acolo ni se trag problemele de coloană, ci din lipsa de compensare, faptul că stau aplecat, din lipsa jocului, poate alimentația”, este de părere Călin Abrudean.

Mersul pe jos, cel mai bun fizioterapeut

Fizioterapeutul timișorean spune că tratează afecțiunile coloanei vertebrale de aproximativ 15 ani, iar în ultima perioadă încearcă să ajute copiii să stea cât mai corect și să se dezvolte sănătos. Specialistul a precizat că a renunțat în a practica kinetoterapia clasică după ce a înțeles cât de important este ca pacientul să fie independent în procesul de recuperare.

„În timpul unei ore petrecute la cabinet, aflăm aproape totul despre stilul de viață al pacientului. Am avut cazuri în care am întrebat pacienții „când ai fost ultima oară pe jos 20 de minute?” și și-au pus mâinile în cap, nu-și mai aminteau. Am avut o pacientă de 20 și ceva de ani, care lucra într-o benzinărie, cu dureri groaznice de cap și mi-a spus că nu bea apă deloc. Mi-a spus că bea doar Coca-Cola și am întrebat-o de ce nu se spală și pe corp cu suc. Mi-a răspuns că va fi lipicioasă pielea. Așa lipicios este corpul și în interior dacă nu bei apă”, a povestit fizioterapeutul.

Călin Abrudean spune că sunt patru elemente importante care influențează poziția coloanei vertabrale. Primul dintre acestea sunt ochii, fiind foarte important să țin capul sus pentru a poziționa coloana vertebrală corect.

„Dacă privesc în jos, înspre acolo mă duc ochii. Psihologul Erikson își punea pacienții să numere timp de 21 de zile coșurile de fum sau aparatele de aer condiționat sau turiștii străini, cu scopul de a-și poziționa coloana vertebrală corect”, a adăugat timișoreanul.

De asemenea, este important să mergem desculți prin iarbă, pentru că în acest mod este stimulată talpa. „Când umbli desculț prin iarba udă, elimini câmp electromagnetic. Stresul nu-l putem înlătura, este parte din noi, la fel se întâmplă și cu telefonul mobil”, a precizat Călin Abrudean.

Totodată, celelalte două elemente care influențează poziția coloanei vertebrale sunt auzul și mușcătura. „Din punctul meu de vedere, cel mai bun fizioterapeut este mersul pe jos. Este important ca timpul liber să-l petrecem cât mai mult în afară, în aer liber, nu într-o colivie”, a conchis Călin Abrudean.

Copiii și tehnologia

Un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii România, la începutul acestui an, arată că 27,5% dintre copiii din țara noastră petrec peste șase ore online într-o zi de școală, pe când într-o zi de vacanță, procentul acestora crește la 48,3%.

„Concluziile copiilor care utilizează excesiv internetul sunt următoarele: sunt semnificativ mai nemulțumiți de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viața lor din prezent; consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens şi sunt mai puţin optimiști cu privire la viitor; afirmă că au fost mai puţin relaxaţi în ultimele două săptămâni şi sunt mai nemulțumiți de deciziile luate. Expunerea la riscuri este o altă urmare a prezenței sporite în mediul online, astfel că: 54% dintre copii afirmând că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet; 61% dintre respondenți spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete şi elevi de liceu”, arată studiul realizat de Organizația Salvați Copiii România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.