Vom avea patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor, la Timișoara. Primarul...

Vom avea patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor, la Timișoara. Primarul Robu: „Știm că există și posibile efecte perverse”

1
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali au fost de acord, astăzi, în ședința ordinară, cu deschiderea a patru puncte de colectare a deșeurilor în mai multe zone din Timișoara, cu scopul scăderii numărului rampelor clandestine de gunoi.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat în plen, cele patru puncte vor fi amenajate în Calea Torontalului, Str. Torac, Str. Avram Imbroane și podul din Calea Șagului.

Din documentația care însoțește proiectul aflăm că deșeurile vor fi colectate separat, în trei containere de 20 mc, pe următoarele categorii: deșeuri vegetale, deșeuri voluminoase de uz casnic, deșeuri rezultate din construcții și demolări.

Concret, fiecare cetățean are dreptul să depună gratuit cel mult 3 mc de deșeuri vegetale pe lună, 5 mc de deșeuri voluminoase de uz casnic și 1 mc de deșeuri rezultate din construcții și demolări.

Dacă inițial proiectul prevedea ca deșeurile să fie depuse pe baza cărții de identitate, astăzi s-a renunțat la această formulă, la propunerea consilierului local liberal Grigore Grigoroiu, care a depus un amendament în acest sens. De altfel, și Nicolae Robu a fost de acord ca persoanele care doresc să depună gunoaiele să nu prezinte niciun act de identitate, deși a recunoscut că ar putea apărea anumite efecte nedorite.

„Ne asumăm, știm că există și posibile efecte perverse ale acestei măsuri, dar nu știm ce să mai facem.


Evident că ne dăm seama că există riscul ca unii să nu mai pună în pubelă, în sac, ci în containerul ăsta mare, să încerce să trișeze. Raportează mai puțin către Retim și restul nu pun în stradă, ci în container. Ne asumăm acest risc și îi vom pedepsi pe cei care recurg la această metodă. Vom pune camere video, dar nu este în regulă să birocratizăm această măsură. Este nevoie de o campanie de educare, o să începem cu ajutorul asociațiilor de proprietari. o să-i invit la o discuție, să facem și întâlniri, mă duc personal la discuții, să nu se mai întâmple așa ceva. În plus, venim cu aceste puncte de colectare. Dacă pun pe stradă, îi ardem cu amenzi și nu cred că vor îndrăzni să mai pună. Nu vrem să legitimăm pe nimeni, să punem funcționari să stea să legitimeze. Vom pune camere de supraveghere lângă containere. Dacă Retim dorește să pună supraveghetori, noi nu ne amestecăm, doar plătim ce se depune acolo”, a explicat Nicolae Robu.

Consilierul local independent Adrian Orza a ținut să precizeze, în plen, că una dintre cauzele pentru care s-a ajuns să se formeze un număr așa mare de rampe clandestine de gunoi ar fi și faptul că „au fost scăpate de sub control campaniile de primăvară și de toamnă și așa am ajuns să avem gunoaie peste tot în oraș”.

Programul de funcționare al celor patru puncte de colectare a deșeurilor va fi de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 20.00, iar ridicarea containerelor se va face zilnic după încheierea programului.

În Timișoara au fost inventariate peste 350 de rampe clandestine de gunoi. Doar în acest an, de pe aceste locații au fost ridicate peste 5.000 de tone de gunoaie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.