Ziua județului Timiș sărbătorită cu Gașca Zurli, Loredana și muzică populară

Ziua județului Timiș sărbătorită cu Gașca Zurli, Loredana și muzică populară

0
DISTRIBUIȚI

Pentru sărbătorirea Zilei Judeţului Timiş, CJT organizează, timp de patru zile, între 25 şi 28 iulie,  mai multe manifestări cultural-educative. Ziua de 28 iulie a fost declarată în urmă cu trei ani Ziua Judeţului Timiş, căci în respectiva zi, în anul 1919,  Aurel Cosma a fost numit prefect al noului judeţ Timiş-Torontal de către Consiliul Dirigent şi a început instalarea administraţiei româneşti în zona recunoscută României. Aurel Cosma a fost instalat prefect de generalul francez de Tournadre şi a anunţat la primărie şi la prefectură preluarea puterii de către autorităţile româneşti, cu câteva zile inainte de intrarea armatei române în Timişoara. El devenea primul prefect român al noului judeţ constituit după alipirea la Regatul României Mari, reuşind să asigure o tranziţie paşnică şi să organizeze din temelii administraţia românească.

În 25 iulie e Ziua Porţilor Deschise la Consiliul Judeţean Timiş. Evenimentul este dedicat copiilor, care vor putea vizita instituţia pe baza unor programări făcute la nr. tel. 0256 406 337 sau 0256 406 323, având astfel prilejul de a afla câteva lucruri despre felul în care e administrat judeţul.

Sala Capitol a filarmonicii timişorene găzduieşte vineri, 26 iulie, de la ora 18,30, spectacolul „Timişul în sărbătoare”, organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, cu participarea ansamblului profesionist „Banatul”, alături de care vor urca pe scenă voci îndrăgite ale folclorului românesc, precum Laura Lavric, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Maria Golban-Şomlea, Nicu Novac, Denisa Sârboaica, Felicia Stoian, Maria Coman şi Doriana Talpeş.


Spectacolul include şi momente muzical-coregrafice ale unor invitaţi speciali: ansamblurile „Moştenitorii” din Republica Moldova, „Ghiocelul” din Giroc şi „Cununa Timişului” din Ghiroda. Dirijorul spectacolului este Sebastian Roşca iar coregrafia este semnată de Brânduşa şi Nicolae Stănescu. Spectacolul folcloric aniversar organizat cu acest prilej doreşte să celebreze atât multiculturalitatea acestei provincii cât şi memoria culturală, restaurată autentic în ritmul cântecelor de altădată şi în vechile dansuri, într-un aranjament scenic plin de farmec şi culoare, care doreşte să scoată în evidenţă spiritul locului şi elementele distincte ale culturii tradiţionale. Intrarea la spectacol se face pe bază de invitaţii, care se pot ridica de la sediul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş de pe strada E. Ungureanu, începând cu data de 23 iulie.

În după-amiaza zilei de 27 iulie, între orele 17,30 şi 18,30, fanfara din oraşul german Böblingen va face un tur care va porni de la catedrala mitropolitană, va trece prin Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii, şi va ajunge la Bastionul Theresia, unde va susţine un concert. De la ora 19,00, programul va continua cu spectacolul teatrului Merlin, „Ursul păcălit de vulpe”, urmat, la ora 20,00, de un spectacol susţinut de Gaşca ZURLI.

Ziua de 28 iulie va debuta cu o şedinţă festivă a Consiliului Judeţean Timiş, care va începe la ora 12,00 iar la sediul instituţiei vor fi organizate expoziţii care vor evoca acest moment aniversar. Începând cu ora 16,30, fanfara din Böblingen va reface traseul din ziua anterioară şi va susţine încă un concert la Bastionul Theresia, între orele 18,00 şi 19,00 va avea loc o reconstituire istorică a evenimentelor din 1919, după care, la Centrul Multifuncţional Bastion, va fi deschisă expoziţia intitulată „Timişul de altădată”. De la ora 20,00, este programat un concert Alex Calancea Band, urmat, la ora 21,00, de un concert Loredana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.