Adăposturi pentru turiști la Sarmizegetusa Regia. Ce alte investiții se pregătesc

Adăposturi pentru turiști la Sarmizegetusa Regia. Ce alte investiții se pregătesc

0
DISTRIBUIȚI

Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai importante obiective turistice din vestul țării, va beneficia de o serie de noi investiții, în perioada următoare, cu bani de la Consiliul Județean Hunedoara.

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara intenționează să ia o serie de măsuri pentru protejarea turiștilor care aleg să viziteze cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Asta după ce, în luna august, în timpul unei furtuni, o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost lovite de un fulger.

Astfel, în cadrul ședinței extraordinare, CJ Hunedoara a aprobat nota conceptuală și tema de proiectare pentru realizarea unor adăposturi provizorii pentru oameni în zona sitului arheologic. De asemenea, printre investiții se numără și amenajarea de toalete ecologice, montarea a două panouri fotovoltaice, iar suprafețele erodate de ploi vor fi completate cu pământ. Totodată, la Sarmizegetusa Regia vor fi montate borne topografice și va fi realizat un sondaj geotehnic.

„Prin realizarea intervențiilor cuprinse în proiect se dorește asigurarea unor condiții minime de siguranță pentru vizitatorii care vin în sit, iar reprezentanții Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) să beneficieze de condiții decente de lucru. Totodată, investițiile vor facilita specialiștilor desfășurarea unor serii de investigații necesare studiilor de fundamentare a viitoarelor intervenții de conservare și restaurare. În momentul de față, la Sarmizegetusa Regia se înregistrează o serie de deficiențe care trebuie înlăturate, iar demersurile pentru corectarea lor au fost începute de către Consiliului Județean Hunedoara și SPAMI încă din toamna anului 2018. Printre acestea se numără și lipsa unei construcții care să asigure protecția vizitatorilor în condiții de vreme nefavorabilă (vânturi, ploi, ninsori)”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Potrivit reprezentanților instituției, este nevoie de astfel de adăposturi la Sarmizegetusa Regia, în condițiile în care pentru a traversa situl de la un capăt la altul trebuie parcurși aproximativ 1,5 km, iar diferența de altitudine depășește 100 m.

„Refugiile pentru vizitatori sunt binevenite în condiții de ploaie.


Pentru că există o întreagă polemică pe această temă, vreau să subliniez faptul că protejarea împotriva fenomenelor meteo extreme care au loc în munte nu este suficientă prin crearea acestor adăposturi. Este un lucru extrem de delicat. Pe de altă parte, noi continuăm să vizualizăm Samizegetura Regia ca un punct turistic foarte important, care trebuie dotat cât mai aproape de ceea ce înseamnă turismul civilizat”, a explicat Mircea-Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Concret, instituția își propune să monteze două adăposturi temporare, unul dintre ele poziționat la nord de Templul circular mic și templele patrulatere, într-o zonă mascată de vegetația existentă. Acesta va înlocui adăpostul actual, o structură improvizată care poate asigura protecția unui număr de maxim patru persoane. Cel de-al doilea adăpost va fi poziționat în apropierea drumului pietonal de acces, în curba cea mai pronunțată a acestuia (în a doua treime a drumului). Poziționarea adăposturilor urmărește asigurarea unei protecții în sit și de-a lungul traseului de acces.

În ceea ce privește toaletele ecologice, acestea vor fi amplasate în apropierea accesului în sit, la începutul drumului de serviciu care coboară spre templele de calcar. Din zona de acces acestea nu sunt vizibile, fiind poziționate într-o zonă retrasă. În aceeași zonă, vor fi amplasate pubelele pentru depozitarea gunoiului și rezervorul de apă. Accesul către zona toaletelor este posibil din drumul de serviciu, fiind posibil inclusiv accesul persoanelor cu dizabilități.

Investiția este estimată la 190.000 lei ,fără TVA, și se va realiza din bugetul propriu al Consiliului Județean Hunedoara.

Tarifele de vizitare ale cetății dacice Sarmizegetusa Regia sunt 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, ghidajul audio costă 20 de lei, iar taxa de filmare/ fotografie comercială este de 300 de lei pe oră.

Situl cunoscut sub denumirea de Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia se află pe raza comunei Orăștioara de Sus, din județul Hunedoara, și face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Este cea mai mare aşezare cunoscută pentru spaţiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de circa 4,5 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.