Capcana Revolution și Reflektor

Capcana Revolution și Reflektor

0
DISTRIBUIȚI

Pentru cei nefamiliarizați cu scena muzicală din Timișoara, înșiruirea din titlu poate părea a fi titlul unui roman de Arthur C. Clarke. Pentru ceilalți, el descrie cât se poate de fidel un trend nefast, care se acutizează pe zi ce trece. Mișcarea s-ar putea numi „unde am fost și ce am ajuns“. Dar haideți să le luăm pe rând. Zilele trecute, la Liceul Silvic a avut loc ediția aniversară (a 5-a) a festivalului care la un moment dat promitea să pună Timișoara pe harta evenimentelor de anvergură de acest fel din România, Revolution. Din cauze diverse (ce includ în primul rând lipsa fondurilor promise de autorități dar și alte „contre“), ediția 2019 a fost mult mai firavă decât cele desfășurate în trecut, faptul fiind remarcat de toată lumea. Desigur, pe lângă bănuții promiși de diverse autorități, au existat și multe alte sincope care au dus la acest Revolution „palid“, dar ideea principală este că s-a demonstrat încă o dată (dacă mai era cazul) că la capitolul festivaluri, Timișoara nu reușește să-și creeze un nume pe hartă. Așa cum era odată ș-odată, pe vremea Timrock-ului sau a TM Base-ului. Asta să amintim doar câteva repere.

S-ar putea trage concluzia că timișorenii nu-s interesați de festivaluri. Ceea ce este complet fals. Pentru că găști consistente de timișoreni bat drumul la manifestări ca Sziget, Exit, Untold, Electric Castle, Neversea, Artmania, Rockstadt sau Brezoi, asta ca să amintesc doar câteva.


Lipsa unui festival „mainstream“ sau „de nișă“ din peisajul local se datorează și faptului că nu avem o scenă de club sănătoasă. De-a lungul anilor, la acest capitol orașul nostru a avut momente de mândrie destule. Însă în ultima vreme nu doar timișorenii au observat că s-au împuținat drastic locurile unde se cântă live în Timișoara.

Reflektor Venue, unul din locurile care a ținut steagul sus în acest domeniu, și-a închis porțile. Definitiv. Capcana, unicul loc unde la ora actuală se mai cântă și altceva decât mainstream, șchiopătează și urmează să se închidă începând de anul viitor. Desigur, pe lângă apatia generală a publicului local, care nu mai e curios să descopere artiști noi în orice domeniu muzical, pentru starea actuală din „scenă“ de vină mai sunt și alte elemente. Discuția e lungă și cei din branșă cunosc cât se poate de exact problemele. Din nefericire, situația nu e deloc roz nici din perspectiva mult discutatului proiect de Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Și asta pentru că – după cum am mai atras atenția în câteva rânduri – dincolo de proiecte și lucruri frumoase așternute pe hârtie, la capitolul concerte live stâm prost. Nu avem săli de concerte capabile să găzduiască evenimente de anvergură. Nu avem nici festivaluri „sănătoase“. Și nici nu vom avea prea curând șanse de redresare, căci totul pleacă de la bază. Iar în acest caz, cluburile sunte temelia. Adică locurile acelea unde pe lângă seri de stand up comedy și stroboscoape amețitoare învârtite pe beat-uri moderne, se mai și cântă. La instrumente muzicale, care or fi ele. Fără îndoială, pe viitor vor apărea…alte Capcane, Reflektoare și Revolution-uri. Care se vor lovi de aceleași probleme prezente în Timișoara și vor dispărea la rândul lor, dacă lucrurile nu se vor schimba. În bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.