Cazul mașinii incendiate a redactorului-șef al PRESSALERT.ro, în noul raport despre libertatea...

Cazul mașinii incendiate a redactorului-șef al PRESSALERT.ro, în noul raport despre libertatea presei publicat de Active Watch

0
DISTRIBUIȚI

ActiveWatch publică rapoarte anuale referitoare la situația libertății presei în România de aproape 20 de an. Cel mai recent raport FreeEx menționează și incendierea mașinii redactorului-șef al PRESSALERT.ro, Dragoș Boța, incident care a avut loc vara trecută.

În data de 2 iunie 2018, mașina ziaristului timișorean Dragoș Boța, de la PressAlert.ro, a fost incendiată și a ars complet, în jurul orei trei dimineața, stârnind îngrijorări cu privire la intenția atacatorului de al amenința pe ziarist. Jurnalistul a pus incendiul pe seama faptului că articolele pe care le-a scris dea lungul timpului ar fi „deranjat”, notează Active Watch.

Raportul FreeEx 2018 / 2019 amintește că „primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a solicitat public Poliției Locale, în mai multe comunicate publicate pe contul său de Facebook, să se mobilizeze și «să-și folosească toate capacitățile alături de instituțiile abilitate ale statului, pentru identificarea făptașului». De asemenea, edilul a scris că urma să urgenteze măsurile de securitate în oraș, prin instalarea unor camere de supraveghere, și a susținut că «nimeni, de la cel mai cinstit și cumsecade om, până la cel mai ticălos, cel mai penal, inclusiv, nu trebuie să ajungă să i se atenteze la bunuri sau, și mai grav, la integritatea corporală».


Primarul însă a continuat prin a-l insulta public pe Dragoș Boța, victima incendiului, pe Facebook, spunând despre ziarist că l-ar fi calomniat «aproape zilnic» și că ar fi fost «de cea mai joasă speță». Mai mult, primarul a susținut pe contul său de Facebook că jurnalistul nu ar fi fost afectat de incendierea mașinii, deoarece ar fi fost scoasă din uz de un an și jumătate, și că incidentul ar fi fost «o oportunitate, cu audiență națională, de atac mizerabil» la adresa edilului și a Primăriei Timișoara. Până la data redactării acestui raport, autoritățile timișorene nu au identificat persoana care a incendiat mașina ziaristului Dragoș Boța”.

Organizația care monitorizează libertatea presei în România mai amintește și faptul că „ieșirile primarului Robu la adresa jurnaliștilor locali sunt de notorietate”, redând cazul abordat în precedentul raport, când jurnaliștii timișoreni s-au solidarizat și au părăsit conferința de presă a edilului șef în urma jignirilor repetate. Atunci, în martie 2018, toate instituțiile de presă din Timișoara au decis ca, timp de două săptămâni, să nu publice numele primarului și nici fotografii cu acesta în semn de protest, după declarațiile insultătoare la adresa jurnaliștilor.

Conform monitorizării Active Watch acesta a fost singurul caz de mașină incendiată a unui jurnalist, anul trecut, iar în concluziile capitolului „Agresiuni, amenințări insulte” notează și că „jurnaliștii s-au solidarizat împotriva unui politician care s-a remarcat prin ofense aduse presei”. Autorii raportului vin și cu recomandări pentru autorități, politicieni și persoane publice: Respectați misiunea jurnaliștilor de a colecta și difuza informații. Agresiunile, amenințările și insultele la adresa presei sunt inacceptabile, în special când vin din partea autorităților și a persoanelor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.