Cine este Șerban Valeca, propus pentru Ministerul Educației în locul Ecaterinei Andronescu

Cine este Șerban Valeca, propus pentru Ministerul Educației în locul Ecaterinei Andronescu

0
DISTRIBUIȚI

Șerban-Constantin Valeca, actualmente senator, este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Educației. El a fost ministru al Cercetării și Inovării în perioada Guvernului Grindeanu în 2017, post pe care l-a mai ocupat, drept ministru delegat și în Guvernul lui Adrian Năstase.

Șerban Valeca, în varsta de 63 de ani este un politician român, ales ca deputat în legislatura 1996-2000, în județul Argeș pe listele partidului PDSR și ca senator în același județ din partea Alianței PSD+PC în legislatura 2008-2012. În perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003 a fost ministru delegat pentru activitatea de cercetare, în Guvernul lui Adrian Năstase. Valeca este deținător actual al funcției de senator al României din 19 decembrie 2008.

Valeca este președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetare Nucleară din Pitești. A fost ales președinte interimat al PSD Argeș în ianuarie 2015, și apoi, în luna septembrie, a fost ales președinte al filialei. Este profesor doctor la Universitatea din Pitești și membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România. A publicat 11 cărți și are șapte brevete de invenție înregistrate la OSIM.


A fost diriginte de șantier și apoi șef instalație stand testare elemente combustibile nucleare (1983); atestat ca inginer tehnolog (1988); șef colectiv testare mașină încărcare-descărcare combustibil nuclear (1989); șef Secție 7 ICN (1990); atestat inginer tehnolog gradul 2 (1991).

A deținut funcția de director la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești (1992); a fost membru al Comisiei Guvernamentale de analiză a stadiului lucrărilor de la Unitatea nr. 1 Cernavodă (1995); director general adjunct – Regia Autonomă Pentru Activități Nucleare (1998); coordonator al „Acordului de cooperare în domeniul nuclear” între Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Industriei și Comerțului (1999).

Șerban Valeca a fost nominalizat în Comitetul Executiv al PSD pentru funcția de ministru al Educației, propunere ce va fi trimisă, luni, de Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis.

Decizia vine după o şedinţă a social-democraţilor care a durat aproape trei ore. Iniţial o variantă discutată la întrunirea CEx a fost ca Florian Lixandru, actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei, să preia conducerea instituţiei, însă PSD a revenit asupra hotărârii, propunându-l pe Șerban-Constantin Valeca.

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebată pe cine susţine ca ministru la Educaţie, că această chestiune va fi discutată în CEx, precizând că trebuie să fie „un om care să cunoască sistemul”.

Social-democraţii s-au reunit vineri, de la ora 12.00 la Parlament, în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta despre organizarea Congresului de sâmbătă, dar şi despre propunerile de miniştri pe care liderul PSD urmează să i le trimită lui Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.