Coloana Fidelității, în paragină. Direcția Județeană de Cultură cere Primăriei Timișoara să...

Coloana Fidelității, în paragină. Direcția Județeană de Cultură cere Primăriei Timișoara să ia măsuri urgente

0
DISTRIBUIȚI

Coloana Fidelității, unul dintre cele mai importante monumente din Timișoara, a fost dată uitării. În acest moment, se află printre morminte, în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, într-o stare avansată de degradare.

În urmă cu câțiva ani s-a discutat despre posibilitatea mutării Coloanei Fidelității în Piața Bălcescu, dar ideea a fost abandonată.


În prezent, reprezentanții municipalității doresc să realizeze în zonă o fântână ornamentală, fiind întocmit un studiu de fezabilitate în acest sens.

Pe de altă parte, Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, a solicitat Primăriei Timișoara să ia măsuri pentru a pune în siguranță monumentul abandonat în Cimitirul Eroilor.

„Din păcate, unul dintre cele mai importante monumente ale Timișoarei și despre care s-a mai vorbit, Monumentul militar austriac, cunoscut sub numele de Coloana Fidelității, intră încet, încet în zona de colaps. Am solicitat punerea în siguranță a acestui monument către proprietarul de drept, Primăria Timișoara”, a explicat Sorin Predescu.

Coloana Fidelității reprezintă dovada de recunoștință a împăratului austriac Franz Joseph față de trupele locale care au apărat Timișoara timp de 107 zile, în perioada 1848 – 1849, în fața amenințării maghiare. De altfel, chiar împăratul a pus piatra de temelie a monumentului, în anul 1852. Coloana Fidelității se află pe lista monumentelor istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.