Comarnic, spectaculoasa peşteră din Banat, și minunile Parcului Național Semenic

Comarnic, spectaculoasa peşteră din Banat, și minunile Parcului Național Semenic

0
DISTRIBUIȚI

Turiştii care ajung în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului nu trebuie să rateze Peştera Comarnic. Grota este considerată de mulți ca fiind cea mai frumoasă şi mai spectaculoasă din Banat şi chiar din România.

Una dintre cele mai importante atracţii turistice din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este Peştera Comarnic. Persoanele care au ajuns să o viziteze nu au cum să nu fie impresionate de frumuseţea sa unică. Grota este situată în inima Munţilor Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre oraşele Reşiţa şi Anina, în apropierea confluenţei dintre pârâul Comarnic şi râul Caraş, fiind rezervaţie speologică.

Potrivit reprezentanţilor Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, peştera are două intrări principale, una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 metri, pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova, şi o a doua, în aval (la nord), situată pe versantul Navesu Mic, la altitudinea de 443 metri, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic.

„Peştera Comarnic este cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat, cu o lungime de 6.201 metri. Din cei peste 6.200 metri structuraţi pe trei niveluri, fosil, subfosil şi active, turiştii pot vizita doar nivelul superior, cel „uscat”, pe o lungime de 1750 m. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova”, a informat Romsilva.

Etajul fosil al peşterii reprezintă o grandioasă succesiune de galerii şi săli, legând cele două intrări opuse, Comarnic şi Ponicova, şi are ectoare bogate în speleoteme de o frumuseţe deosebită (Sala Zebrelor –  pereţi cu dunga  de silex negru, Orga Mică, Orga Mare, Muzeul – Zidurile Chinezeşti, Opera, Sala de Cristal, Sala Domului, Sala Virgină).

Turiştii care doresc să viziteze Peştera Comarnic şi să pătrundă într-o lume fantastică trebuie să ştie că pot să-i treacă pragul în perioada mai – septembrie. Programul de vizitare al grotei este între orele 10.30 – 12.30, 13.00 – 15.00 şi 15.30 – 17.30. În restul anului, Peştera Comarnic se poate vizita doar pe baza unei solicitări. Important de ştiut este faptul că vizitarea grotei din Munţii Banatului necesită încălţăminte adecvată pentru munte, iar biletul de intrare costă 10 lei de persoană.

„Accesul auto se face din Reşiţa.


Se parcurge drumul naţional 58 spre Anina, la kilometrul nouă este intersecţia spre satul Iabalcea, se face la stânga şi se continuă drumul până în satul Iabalcea. Se traversează satul şi drumul continuă până la cantonul Padina Seacă. În continuare drumul spre peşteră se poate parcurge pe jos, în aproximativ 45 de minute”, au arătat administratorii paginii de Facebook „Banatul Montan – Ghidul tău turistic”.

Minunile din Parcul Naţional Semenic

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, situat în sud-vestul țării, are o suprafață de 36.052 hectare. Aici există opt rezervații naturale, în zone de conservare specială, strict protejate, și numeroase obiective și trasee turistice.

Parcul are o fauna bogată, aici regăsindu-se 672 de specii, din care 80 protejate de convenții internaționale, între care lupi și râși, jderi, pisici sălbatice, mistreți, cerbi și căprioare, precum și numeroase specii de păsări, amfibieni, pești și reptile.

 

Tot în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului pot fi admirate şi alte peşteri superbe. Printre acestea se numără Peştera Popovăţ, care are o lungime de 1.120 metri, compusă dintr-un etaj fosil şi altul subfosil. Majoritatea galeriilor sunt dezvoltate pe diaclaze, cu sectoare bogate în speleoteme (Sala cu Prăbuşiri, Drumul lui Adam, Sala cu Case şi Sala Finală).

 

De asemenea, turiştii pot vizita Peştera Buhui, care are o lungime de 7.429 metri. Grota este compusă dintr-o galerie principală (2.100 metri), accesibilă prin patru deschideri cu puţine ramificaţii şi multe hornuri, ce are pe alocuri aspect de tunel de presiune, activă (curs subteran cu dorne şi cascade, sectoare cu frumoase speleoteme intacte alternând cu sectoare cu speleoteme sculptate de apă).

O altă peşteră care nu trebuie ratată este Exploratorii 85, compusă dintr-o reţea de peste 5.000 metri de sectoare labirintice sau dentritice de galerii şi săli descendente şi ascendente. Speleoteme variate se găsesc în Galeria Exploratorilor, Galeria Iucu, Sala Ciupercuțelor şi Sala cu Helictite. Există de asemenea şi speleoteme rare ca stalactitele cu guler, stalactite în spirală, helictite şi cristalictite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.