Eveniment nautic inedit în România și Serbia, cu scopul promovării frumuseților de...

Eveniment nautic inedit în România și Serbia, cu scopul promovării frumuseților de pe râul Timiș. Când are loc

0
DISTRIBUIȚI

canoe

30 de biciclete, 12 canoe și un catamaran, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, au fost cumpărate în cadrul unui proiect transfrontalier care are scopul de a promova din punct de vedere turistic râul Timiș. Toate acestea vor putea fi utilizate gratuit de către persoanele doritoare să facă plimbări în natură, în județul Timiș.

Proiectul ECO Timiș se apropie de final, iar cu scopul promovării investițiilor făcute în cadrul acestuia, în luna august are loc un eveniment nautic inedit. Este vorba de o regată, organizată de-a lungul râului Timiș, atât în România, cât și în Serbia.

„Această regată are un scop de promovare a râului Timiș, de încoronare a acestui proiect. Dorim să subliniem modul în care turiștii se vor putea bucura de parcursul râului Timiș pe cale navigabilă, în canoe, să încurajăm sportul nautic și plimbările în aer liber cu catamaranul. Încercăm să promovăm prin această regată, de fapt, turismul ecologic care prin activitățile catamaranului și activitățile cu canoe se vor putea desfășura”, a explicat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Suzana Stoianovici, coordonatorul proiectului ECO Timiș.

Concret, evenimentul se va desfășura pe parcursul a cinci zile, începând cu data de 20 august: două zile și jumătate în România și două zile și jumătate în Serbia.

„Începe în România pentru că Timișul izvorăște din țara noastră. Din păcate, noi pe Timiș, în România, nu avem foarte multă parte navigabilă, motiv pentru care traseele pentru canoe sunt destul de scurte și vom parcurge în ziua de 20 august, de la ora 14.00, un traseu de patru kilometri cu canotori din Serbia și din România într-o mică competiție până la Șag.


Se va porni de la Urseni, se va finaliza la Șag. Vor mai fi activități de vizitare a acestei zone a râului Timiș. În data de 21 august, regata va începe la ora 10.30, la Surduc. Acolo vom face din nou competiții sportive de canotaj, plimbări cu catamaranul pentru toți participanții, va fi un prânz ca un fel de picnic. În data de 22 august se pleacă în Serbia, vom avea o vizită în împrejurimi, vom încerca să promovăm și plajele pe care noi le-am cartografiat pe parcursul acestui proiect, plaja de la Șag, vom merge și la Mănăstirea de la Șag, după care se va pleca în Serbia. În Serbia vom fi preluați de către partenerii sârbi și vom parcurge râul Timiș, deoarece pe 120 de kilometri cât este râul Timiș se poate naviga lejer și acolo vom putea să desfășurăm aceste activități mult mai pe larg”, a detaliat Suzana Stoianovici.

Delia Barbu, directorul Asociație pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, a explicat că cele 12 canoe cumpărate în cadrul proiectului transfrontalier România-Serbia vor putea fi utilizate gratuit pe un traseu cuprins între Urseni și Șag, pe râul Timiș, iar catamaranul va fi folosit pentru plimbări pe lacul Surduc.

„Traseul de canoe propus de noi în cadrul proiectului ECO Timiș este cuprins între Urseni și Șag, pentru că acolo râul Timiș permite aceste plimbări și am ales acest traseu pentru că este foarte aproape de Timișoara, ceea ce ar da voie unui număr mai mare de persoane să acceseze aceste ambarcațiuni. Canoele se vor afla depozitate la Moșnița și de anul viitor, când sperăm să avem și un peridoc pentru transportul lor, vom anunța, ele pot fi închiriate gratuit de către cei care doresc astfel de activități”, a declarat Delia Barbu.

Proiectul „Eco Timiș – un nou produs turistic” este implementat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș alături de partenerii săi, Asociația Miltonia Timișoara, Centrul de voluntariat și mișcarea pentru protecția naturii, Pancevo și Camera Regională de Comerț Pancevo, Serbia. Proiectul se derulează în oglindă în țara vecină și trebuie implementat până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.