Festivalul Smochinelor din Banat, la o nouă ediție. Ce evenimente sunt programate

Festivalul Smochinelor din Banat, la o nouă ediție. Ce evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Sviniţa, comuna de pe malul Dunării aflată la graniţa dintre judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin, în care clima cu influenţe meditaraneene a permis cultivarea smochinilor de peste 500 de ani, este supranumită şi „tărâmul smochinelor”, căci smochinii cresc în aproape toate gospodăriile localnicilor, în marea lor majoritate sârbi. Aici se organizează un festival unic în România, care a ajuns la cea de-a XX-a ediţie şi va avea loc în acest an sâmbătă, 24 august.

În cadrul festivalului sunt organizate, între orele 14.30 şi 17.00, mai multe concursuri la care participă gospodarii din localitate, printre care „Cea mai bună dulceaţă de smochine” sau cea mai bună ţuică din smochine”, iar ca o noutate, asociaţii ale femeilor din Sviniţa, Sânmihaiul Sârbesc, Diniaş şi Belobreşca pregătesc mai multe standuri cu vânzare cu produse tradiţionale ale fiecărei comunităţi şi produse din smochine – dulceaţă, ţuică, smochine proaspete sau prăjituri cu smochine. La ora 14.00 sunt organizate mai multe activităţi sportive pe terenul de sport al şcolii, la ora 15.00 are loc o întâlnire cu fiii satului, care va fi urmată de o expoziţie de proiecte locale iar la ora 19.00 va putea fi admirată o paradă a costumelor şi va fi aleasă Miss Festival. Seara se încheie cu un program de dansuri populare la care au fost invitate ansambluri din Serbia, Bihor, Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi, urmat de balul festivalului şi de un concert de muzică electronică.

Pentru cei care doresc să se cazeze în cort, organizatorii au pregătit un loc de campare cu toate utilităţile.

Festivalul este organizat de Uniunea Sârbilor din România, primăria din localitate, Centrul Cultural „Nichita Stănescu” şi Asociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL) Clisura Dunării.

Surse foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.