Finanțele și patronatele au convenit asupra unui proiect de fiscalizare și legalizare...

Finanțele și patronatele au convenit asupra unui proiect de fiscalizare și legalizare a bacșișului

0
DISTRIBUIȚI

Legalizarea bacșișului, care va fi fiscalizat și care va putea fi încasat de angajații din industria horeca, va fi posibilă în urma unei inițiative a patronatelor din Turism, susținută de Ministerul Finanțelor.

„Bacșișul va fi opțional, nu obligatoriu, iar banii vor ajunge la cei ce prestează serviciile și nu la antreprenori. Avantajele vor fi și pentru stat”, spune Dragoș Anastasiu, Tourism Task Force.

Măsura va duce la creșterea veniturilor angajaților din industria ospitalității și la stabilizarea forței de muncă, a adăugat Dragoș Petrescu, Entrepreneurship Task Force.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a discutat măsura cu reprezentanții din industrie, spune că măsura este o practică europeană.


„Legalizarea bacșișului este o practică europeană, nu știu dacă sunt maximum două țări care nu o implementează”, a spus ministrul. Teodorovici spune că reglementarea bacșișului sprijină angajații din sector și creează un mediu reglementat.

„Vom acționa rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanțe, de la departamentul de legislație, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar și apoi secundar, până la final de august. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal și de procedură fiscală, la care se pot adăuga și acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speță”, a mai afirmat Teodorovici.

Noua reglementare face posibilă și plata bacșișului cu cardul, care astăzi reprezintă 50% din plățile care se fac în restaurante. Ulterior, firmele din domeniu vor vira banii din bacșiș angajaților, care ar putea ajunge chiar la o dublare a veniturilor, spun antreprenorii.

Sumele din bacșiș vor fi impozitate cu 10%, dar ies din sfera TVA pentru că nu reprezintă bunuri sau servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.