Guvernul interzice șoferilor folosirea cu mâinile, în orice mod, a telefonului sau...

Guvernul interzice șoferilor folosirea cu mâinile, în orice mod, a telefonului sau altor dispozitive. Măsurile dure, pregătite pentru indisciplinați

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi un proiect de ordonanţă care interzice șoferilor ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil cu funcţii de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de luni proiectul de Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, șoferii care folosesc sau pur și simplu țin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcții de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice riscă o amendă. Sancțiunea este de 6-8 puncte amendă (870-1.160 lei) şi 4 puncte de penalizare pentru cei care conduc autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Permisul șoferilor de autovehicule va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea legii dacă fapta este comisă în același timp cu altă contravenție pentru circulația vehiculelor.

De asemenea, pentru persoanele ce folosesc un vehicul care nu necesită permis, amenda este aceeași ca la conducătorii de autovehicule: de la 6 la 8 puncte de amendă.

În legislația rutieră actuală, șoferilor le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când sunt la volan, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”. Nerespectarea acestei norme este sancționată cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.

„La momentul intrării în vigoare a normei, dispozitivele mobile aveau ca funcții, de regulă, vorbitul liber vocal sau transmiterea de mesaje text, nedispunând de funcții performante.


În prezent, funcționalitatea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice mobile s-a extins foarte mult, astfel că, pe lângă funcția de vorbit liber vocal, acestea includ o serie de alte funcții, precum cea de aparat foto/filmare performantă, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/rețele sociale, consolă mobilă de joc etc. S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen”, conform notei de fundamentare.

Guvernul prezintă trei cazuri cu consecințe grave în care a fost folosit telefonul mobil la volan pentru transmisiuni live pe Facebook:

„1) La data de 12.10.2018 pe DN59, între localitățile Voiteni și Jebel din județul Timiș, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în același sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul șoferului din primul autoturism și a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care și un copil de 3 ani) au fost transportate la spital.

2) La data de 30.09.2018, pe strada Calea București din municipiul Craiova, județul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul autoturismului și-a pierdut viața.

3) La data de 19.07.2018, în județul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane și rănirea gravă a altor două”, conform notei de fundamentare.

În 60 de zile de la intrarea în vigoare, poliția rutieră va trebui să informeze participanții la trafic privind măsurile adoptate prin comunicate de presă și informare prin mass-media, postarea informațiilor pe site-ul Poliției Române, organizarea unor acțiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin polițiștii rutieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.