Antwerp Gipsy-Ska Orkestra: „Publicul din Estul Europei e mult mai recunoscător, interesat...

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra: „Publicul din Estul Europei e mult mai recunoscător, interesat și fericit atunci când cântăm în țările lor“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Orașul belgian Anvers, cu portul său, a fost întotdeauna un loc unde diversele culturi s-au îmbinat într-un mod cât se poate de fericit, iar formația Antwerp Gipsy Ska Orkestra reflectă această „combinație“ din plin. Membrii trupei, cu background-uri muzicale diverse au reușit încă de la început să furnizeze un amestec superb de sound-uri ska îmbinate cu arome gipsy. CD-ul lor de debut, lansat în iunie 2007, a fost în unanimitate aplaudat de presa belgiană find numit o capodoperă, lucru care le-a deschis „cărarea“ către o serie de festivaluri europene și nu numai. Unul din albumele lor, „I lumia Mo Kher” (Lumea este casa mea) a fost produs de Michael Zimmerling, nume sonor al industriei muzicale datorită colaborărilor cu Madness sau Depeche Mode.

Formația a susținut câteva concerte în România și va reveni în țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni, urmând să susțină un concert în cadrul evenimentului ElectroRuga Buzad, recitalul lor urmând să se desfășoare sâmbătă 31 august. Cu această ocazie am realizat un interviu alături de membrii ineditei formații belgiene care cuprinde artiști din toate colțurile lumii. Interviul a fost realizat cu ajutorul celor de la Bu Bu Bookinghouse and Events.

– Ați mai cântat de câteva ori în România. Cum vi se pare publicul din această țară și ce amintiri de neuitat aveți de la aparițiile voastre anterioare de aici?

– Din nefericire, de această dată avem doar un singur spectacol în România. Vom veni cu câteva zile mai devreme și vom vizita Bucureștiul întâi, după care venim la festivalul ElectroRuga și apoi plecăm înapoi în Belgia. Cel mai memorabil moment din România a fost în Bucovina la un festival de rock, unde două mii de oameni au dansat pe piesa noastră „If I had a heart“ și au aprins brichetele…Ultima dată când am fost în București i-am întâlnit pe legendarii muzicieni de la Taraf des Haidouks în backstage….niște tipi extraordinari…

– Ați editat nu demult albumul „Black Panter” și pentru acest an pregătiți un nou disc. Cu ce noutăți veniți pe acest album?

– Noul album se numește „Duivelsblauw”, în olandeză, traducerea în engleză este „Devils blue” și va apărea în luna noiembrie a acestui an. Ultimul nostru album s-a numit Black Panther și a fost un omagiu adus lui Saban Bajramovic, porecla lui în închisoare pantera neagră pentru că era un bun portar acolo în echipa de fotbal a închisorii.


Noul album are influențe grecești, turce, rome și libaneze bazate pe ritmuri ska rapide. Unele versuri sunt în olandeză, restul în engleză, vom cânta întregul album nou la Buzad. Cu acest disc mergem înapoi la rădăcinile noastre …trupa noastră împlinește 17 ani de existență în luna ianuarie a anului 2020.

– Aveți o serie de influențe muzicale. Cum s-a născut acest cocktail de genuri muzicale?
– Background-ul nostru muzical este foarte diferit și, deoarece trăim într-o țară în care avem trei limbi oficiale, nu este dificil să fii influențat de o mulțime de tipuri de muzică. Amestecăm ska și reggae cu melodii populare evreiești, grecești, turce, rome și arabe, tot felul de genuri pe care le auzim și în orașul nostru natal Anvers.

– Ce părere aveți de industria muzicală actuală, în care oamenii nu mai cumpără albume, ci ascultă online. Având în vedere că veți scoate și un vinil cu noul album, credeți că lumea revine încet – încet la audițiile pe acest suport muzical?

– Nu ne-a interesat niciodată industria muzicală, ne facem vinilele, tricourile și cd-urile pe propria noastră etichetă și le vindem noi înșine, toți cântăm în 5 sau mai multe trupe pentru a trăi în Belgia. Unii muzicieni au un statut de artist al guvernului care îi scutește de munca normală și le oferă un salariu atunci când nu există niciun loc de muncă. Vinilul a revenit la cerere, la fel și CD-urile, dar desigur se descarcă foarte mult online și nu ne mai gândim prea mult la aceste forme, atâta timp cât muzica noastră ajunge la oameni.

-Care sunt formațiile românești de care ați auzit și care vă plac? Care este diferența între publicul care vine la concerte în vestul Europei și cel care vine în estul continentului? 

– Ne-am întâlnit și am văzut Mahala rai Banda, Fanfare Ciocarlia și Taraf de haidouks, trupe grozave! Diferența …publicul din Estul Europei e mult mai recunoscător, interesat și fericit , atunci când cântăm în țările lor. În Belgia este un festival în fiecare sat mic și oamenii sunt prea răsfățați pentru ca să vină să descopere muzică nouă

– Ce mesaj aveți pentru fanii voștri din România? De ce ar trebui să vină lumea la concertul vostru de la ElectroRuga Buzad?

– Venim să facem spectacol la acest festival cu multă poftă de cântat, cu cel mai bun saxofonist belgian Nathan Daems și ..cu tone de energie. Ne vedem pe 31 august la Buzad!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.