Legende la Gala Folk: concerte cu Dan Andrei Aldea, Freddy Stauber și...

Legende la Gala Folk: concerte cu Dan Andrei Aldea, Freddy Stauber și Corina Ignea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Dan Andrei Aldea este invitatul special al evenimentului

În acest an, cea de a două ediție a Galei Folk lugojene se va desfășura sub titulatura „Legende”, reunind, pe scena teatrului lugojean, trei legende ale muzicii: Dan Andrei Aldea, Freddy Stauber și Corina Ignea.

Dan Andrei Aldea, liderul formației Sfinx în anii șaptezeci, s-a stabilit din 1981 în Occident (în Germania,la Munchen), unde își construiește un studio de înregistrări, Dan’s Own. Se specializează pe activitățile corespunzătoare (aranjor, instrumentist de studio).
În România, a participat că solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea să în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, fiind apreciat și că un foarte bun tehnician (fiind unul dintre puținii chitariști solo care au studiat mai întâi vioara). Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști că Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

Dan Aldea a fost implicat și în lumea teatrului și filmului, scriind muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nuntă de piatră (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia). Pentru scenă, a scris singur sau cu ajutorul celorlalți membri Sfinx, muzică spectacolelor Suferințele tânărului W (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare). Din muzică acestuia din urmă a rămas celebru „Cântecul bufonului”, cunoscut astăzi publicului și prin alte interpretări. După numeroase propuneri venite de-a lungul anilor, după 33 de ani de absența din România, Dan Andrei Aldea s-a reîntors „acasă”, printr-un concert care a avut loc în 2014, pe scena Filarmonicii din Oradea.

Freddy Stauber – născut la Lugoj, actualmente stabilit în Germania – este unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți muzicieni lugojeni.


Primul instrument la care cânta este acordeonul, la 7 ani, de la 14 ani, “descoperind” chitară. Prima trupa, înființată chiar de el, se numea Omicron L, în 1975, pe când avea 17 ani, grup cu care a prezentat mai multe spectacole la Casă de cultură a sindicatelor și serate de dans la Clubul tineretului. În vara anului 1977, la Ștrand, cânta împreună cu legendara trupa rock lugojeană, Betta. În perioada studenției, 1979-1983, la Timișoara, devine membru al trupei Stelele, chitarist și solist vocal, cu care, în 1981, imprimă un LP, „Soare în inima”, cu piese că Angeline, Guțe Nacht, Über sieben Brücken etc, În această perioada, are mai multe turnee artistice, în țară și pe litoral, și spectacole cu grupul Song și Ioan Luchian Mihalea. Din 1983, întors în Lugoj, înființează trupa Logic, cu care participa la numeroase festivaluri rock din țară, în 1986 obțînând Marele Premiu și premiul pentru cel mai bun chitarist al festivalului, acordat lui Cezar Costescu, la Festivalul Rock, Râmnicu Vâlcea. În 1987 pleacă în RFG, unde își continuă viață artistică, având numeroase spectacole și imprimând mai multe CD-uri.

Corina Ignea a început studiul chitarei la Casa Pionierilor Lugoj, cu prof. Tiberiu Putinelu, urmând, apoi, cursurile Casei de Cultură a Municipiului, sub îndrumarea prof. Puiu Popa. A fost cel mai tânăr membru al Cenaclului ALTER EGO, înființat, coordonat și prezentat de George Anghelescu, și „cap de afiș” la spectacolele organizate de Casă de Cultură, în perioada când această a fost condusă de dl. director Zghimbea. A participat la o serie de concursuri și spectacole de muzică ușoară și folk, din mai multe orașe, fiind plecată în turneu cu formația ȘAH MAT, din Buziaș. A activat în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor, a Teatrului Municipal „Traian Grozavescu”, din Lugoj, fiind prezența în mai multe spectacole de muzică folk și poezie. Biletele pentru acest spectacol de neratat, care va avea loc în 27 septembrie la în Sala Teatrului Municipal din Lugoj costă 40 lei.

Foto: Facebook / Wolfblues Festival

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.