„Parmegianul” Ripensiei: Timişoreanul Caius Lungu a revenit cu succes în Liga 2...

„Parmegianul” Ripensiei: Timişoreanul Caius Lungu a revenit cu succes în Liga 2 după şase ani petrecuţi în Italia

0
DISTRIBUIȚI
Caius Lungu, foto dreapta, o mutare inspirată în vară pentru „Ripi”

Plecat din ţară după ce ACS Poli nu-i înregistrase contractul, fundaşul Caius Lungu s-a remarcat în Eccellenza, al cincilea eşalon valoric din Cizmă. Timişoreanul crescut la CSŞ a revenit acasă în vară pentru a pune bazele unei afaceri alături de soţia sa şi totodată îşi continuă cariera fotbalistică. El a fost înregimentat rapid de Ripensia, la a cărei ascensiune vrea să contribuie din plin.

Caius Adrian Lungu a împlinit 30 de ani în a doua zi de vară, iar în termeni sportivi vrea să-şi trăiască a doua tinereţe. A lipsit mult timp din peisajul fotbalului din Banat. Asta deoarece a petrecut ultimii şase ani la ACD Colorno Calcio, formaţia din Eccellenza a unui orăşel de nici zece mii de locuitori din provincia Parma. În mod inedit gruparea italiană la care a evoluat timişoreanul e patronată de Angelo Gandolfi, care a condus-o în trecut pe UTA!

„Au fost condiţii foarte bune, cred că la noi doar în Liga I sunt aşa. Aveau un teren de antrenament sintetic, unul de iarbă, echipament sportiv de orice fel, preparator fizic, monitorizare prin GPS… Într-un an am retrogradat, dar am promovat imediat, la pas, am avut o sută de goluri date ca echipă şi ne-am intors in Eccellenza”, spune Caius Lungu despre fosta sa echipă.

Plecat din curtea lui ACS Poli

Lungu a plecat din ţară în vara lui 2013 după ce semnase iniţial un contract cu ACS Poli, proaspăt promovată în elită, dar jucătorul care poate acoperi benzile laterale nu a fost inclus apoi în lotul de cantonament. „Am avut contractul semnat cu ACS Poli, dar ei nu l-au înregistrat. Apoi am avut discuţii cu Rosenblum (n.r. Călin Rosenblum, managerul sportiv)… El o ţinea pe a lui, am spus să rupă contractul dacă nu-l înregistrează. Eu, Bălace, Artean, am fost printre cei care nu au fost luaţi în cantonament, nu mi s-a spus ce se întâmplă. Atunci am decis să plec”, rememorează Caius.

Foto: Facebook

În Italia el a locuit la Cremona, la 50 de kilometri de Colorno, care e şi un centru federal pentru fotbalul de ligă inferioară din Italia, şi la 80 de kilometri de Milano. „Cremona e oraşul viorii şi al vinului. Am avut ce vedea, am călătorit. În ultima perioadă am şi lucrat, în ultimii doi ani am fost location manager la o companie din automotive. Aveam timp liber şi nu avea rost să stau acasă. La Colorno am ajuns printr-un ziarist care lucra la Mediaset. El a trimis o scrisoare către Colorno. Gandolfi a cerut informaţii din România despre mine. A avut încredere şi m-a luat”, adaugă timişoreanul.

Deşi vorbim de ligi inferioare, şi la echipele mai mici din Italia evoluează destui fotbalişti valoroşi. La Colorno, Lungu a fost coleg, de exemplu, cu Niccolo Galli, mijlocaş cu trecut la Parma şi Verona. De asemenea el s-a şi întâlnit cu unul dintre nu puţinii jucători timişoreni din Cizmă, e vorba de Janos Szekely, aflat în prezent la Saronno. „Chiar am vorbit des cu el la telefon, şi ne-am întâlnit la teren de câteva ori. I-a prins bine când evolua în Serie D…”, a precizat Lungu.

Despărţirea de Colorno nu a fost una uşoară pentru Caius, mai ales că era un jucător iubit. „Mi-au făcut la final un video cu momentele bune, mi-au dat banderola de căpitan la ultimul meci şi au făcut o masă în cinstea mea. Regretă că am plecat, şi mie mi-a părut rău, dar trebuie să iei anumite decizii în viaţă”, subliniază noul jucător al lui „Ripi”. Mai mult, nici banii nu erau p

uţini, salariul său fiind cam dublu faţă de cel din România. „Ca nivel salarial erau jucători care câştigau anual intre 40 şi 60.000 de euro. Ei mi-au propus să merg cu avionul, să fac antrenament cu ei vinerea, să joc duminică şi să mă întorc luni la Timişoara şi să-mi dea ei program de pregătire în rest.


Dar nu am vrut, drumul, oboseala, să te antrenezi doar o zi cu echipa, nu mi s-au părut lucruri în ordine. Mi-au spus că dacă mă gândesc la anul să mă intorc am uşa deschisă”, a conchis Caius Lungu.

A treia oară „sub Pelici”

Întrebat de ce a dat nordul Italiei pe vestul României, Caius Lungu a enumerat trei motive importante: „Primul – Cum suntem o familie credincioasă, noi doream să mergem duminică la biserică şi nu aveam timp. Al doilea – Soţia mea, Delia, în tot timpul acesta a studiat moda la Milano, la o şcoală privată, şi aceasta ne-a propus să deschidem o şcoală de modă în România. Am decis să facem lucrul acesta împreună. Al treilea motiv e că nu aveam timp unul pentru celălalt, ca familie. Am calculat că abia ne vedeam 26 de ore pe săptămână…”.

Fotbalistul admite că „repatrierea” nu e atât de uşoară: „E puţin greu să mă reacomodez la stilul de viaţă din România. Nu mă aşteptam, e un stil de viaţă puţin mai diferit… Da, am devenit un «Parmigiano-Reggiano» (râde), cum e brânza lor tradiţională”.

În ţară, Caius a făcut primii paşi la nivel de seniori în fotbalul local, mai întâi la Auto Timişoara în Liga a IV-a, apoi la Alto Gradimento Albina în Divizia C, pentru ca în B să debuteze în culorile Fortunei Covaci. A urmat apoi o perioadă forte sub comanda actualului tehnician, la Voinţa Sibiu, grupare cu care a promovat în elită. Pe Alexandru Pelici l-a urmat apoi şi la Vâlcea. „Cu siguranţă e un tehnician foarte bun, pregăteşte foarte bine toate meciurile, se informează mult…”, a mai spus Lungu despre „principalul” roş-galbenilor.

Revenit în ţară, Lungu a fost cel care s-a interesat de noua echipă. „Eu nu mai ştiam dacă Alex Pelici mă ţine minte de la Sibiu, dacă mai rămâne la Ripensia sau nu. Când am ajuns am zis să-l intreb dacă ar avea nevoie de mine ca jucător, dacă pot să fiu de ajutor echipei. A fost un răspuns pozitiv din partea lui şi m-am prezentat la domnul Mihu (n.r. Dumitru Mihu – preşedintele Ripensiei)”, continuă fundaşul bănăţean.

Caius Lungu a fost iniţial doar în pregătiri cu „Ripi”, dar a arătat rapid în partidele de verificare că „perioada italiană” nu i-a dăunat, ba dimpotrivă. „Cu siguranţă m-am maturizat, nu cred că am pierdut ceva, din contră, am căpătat experienţă, am mai îmbătrânit în buletin cu câţiva ani. M-am schimbat puţin, străinătatea te schimbă şi cred că e okay”, conchide „doiarul” roş-galbenilor.

Lungu a fost de altfel titular în prima etapă, în meciul de la Piteşti, scor 2-1 cu FC Argeş, una dintre marile surprize ale startului de sezon în Liga 2. „Nu vreau să fiu răutăcios, dar mă aşteptam să fie un nivel mai ridicat. În Eccellenza e un nivel foarte bun, luat individual… Dar e şi început de campionat, toate echipele trebuie să-şi intre în ritm. Iar noi nu putem trăi tot sezonul din această victorie…”, a precizat Lungu.

Fundaşul timişorean îşi propune să facă tot ce poate pentru a contribui la ascensiunea Ripensiei. „Nu ne dăm la o parte dacă ar fi să promovăm, aşa a fost şi cu Sibiul, nu ne-am propus dar am reuşit. Anul acesta obiectivul e să ne clasăm cât mai sus, apoi anul viitor sau peste doi ani de zile se încearcă să se promoveze. Mi se pare un proiect interesant, tradiţia e de partea noastră… Tot ce putem face e să ne pregătim, să luptăm, să ducem Ripensia în Liga I. Iar peste câţiva ani de zile când o să mă las eu, să vină alţi jucători mult mai buni, să câştige campionatul, ar fi plăcut să mai vină titlul la Timişoara”, a concluzionat Caius Lungu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.