Reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, pe o ploaie torențială...

Reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, pe o ploaie torențială în Piața Unirii

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1555401829">

Evenimentele dedicate sărbătoririi Centenarului Timișoarei au început sâmbătă dimineața, în Piața Unirii. Deși a plouat torențial încă de la primele ore ale dimineții, câteva sute de timișoreni au fost în centrul orașului pentru a urmări acțiunile pregătite de reprezentanții primăriei.

Astfel, în jurul orei 10.00, a avut loc un ceremonial militar-religios și a fost reconstituit momentul istoric de la 3 august 1919 – intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu în Timișoara și instalarea administrației românești. Printre cei care au participat la acest moment s-au numărat actori ai Teatrului Național din Timișoara, trupe de jandarmi în ținute din anul 1919, colonelul Economu – călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române 1919, surorile medicale și trupele de pompieri din 1919. Tribuna oficială a rămas aproape goală, doar actorii rămânând pe ea, autoritățile actuale adăpostindu-se sub o umbrelă de mari dimensiuni.

A urmat o slujbă oficiată de mai mulți preoți, în frunte cu mitropolitul Banatului, iar apoi pe scena din Piața Unirii a fost citit mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia acestui eveniment de către Constantin Ionescu, consilier de stat. „Domnule primar, domnule președinte al consiliului județean, domnule subprefect, Înaltpreasfințite, sfinți părinți…”, a început Constantin Ionescu să spună, însă a uitat că la eveniment este prezent și prefectul județului Timiș, Eva Andreaș.

Nicolae Robu, în discursul său, nu a putut să nu se laude cu realizările sale de când este primar al Timișoarei, în stilul care-l caracterizează. „Eu am bucuria că în acești ani de când am onoarea să fiu primarul Timișoarei, Timișoarei este mereu premiată de diferite foruri, printre care reputata revistă econnomică Forbes, ba ca orașul cel mai dinamic din România, ba ca orașul cea mai bună destinație din România, ba ca orașul cu cel mai mare PIB pe capul de locuitor, orașul cu cele mai mare investiții. De asemenea, Timișoara este orașul din România cel mai bine conectat la valorile europene, vârful de lance al luptei împotriva totalitarismului de orice fel”, a spus Nicolae Robu.

La eveniment au participat și Ludovic Orban, președintele PNL, și Alin Popoviciu, secretar general executiv al PNL, care au stat în dreapta scenei pe toată perioada desfășurării acțiunilor din Piața Unirii. După discursul primarului Robu, a urmat defilarea detașamentului de onoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.