România trebuie să desființeze creșterea porcilor în coteț pentru eradicarea trichinelozei

România trebuie să desființeze creșterea porcilor în coteț pentru eradicarea trichinelozei

2
DISTRIBUIȚI

România trebuie să desființeze creșterea porcilor în coteț, aceasta fiind singura soluție de eradicare a trichinelozei, spun specialiștii veterinari. În Marea Britanie, după interzicerea creșterii porcilor în gospodării individuale, nu s-a mai diagnosticat niciun caz de trichineloză.

Președintele comitetului de organizare a Conferinței Internaționale de Trichineloză de la Cluj-Napoca, Călin Gherman, a declarat, marți, la deschiderea manifestării, că pentru a nu risca să se îmbolnăvească de trichineloză, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată și neverificată.

„Trichineloza este o boală parazitară majoră, transmisibilă de la animale la om, care ridică multe probleme în multe țări din lume, România fiind în top 3 mondial în care aceasta înregistrează valori crescute de prevalență la porc și numeroase cazuri de îmbolnăviri umane. În România se înregistrrează focare de trichineloză mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, care implică de la câteva persoane la câteva zeci, în funcție de câte au consumat din carnea de porc neverificată.


Trichineloza a fost, este și rămâne o importantă boală parazitară care duce la cheltuirea unor sume importante atât în țara noastră cât și în alte țări. Pentru a nu risca să se îmbolnăvească, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată și neverificată, iar pentru eradicarea trichinelozei singura soluție este ca România să desființeze creșterea tradițională a porcilor în coteț”, a spus Gherman, medic veterinar, profesor la disciplina de Parazitologie și Boli Parazitare a Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, țările care au reușit să eradicheze trichineloza nu mai au porci în coteț în gospodării individuale, în Marea Britanie, de exemplu, nemaifiind diagnosticată această boală din anul 1965.

„Porcul de coteț intră în contact cu șobolanul, care este un vector al bolii și contribuie la răspândirea acesteia, iar relația este directă între șobolan sau alte rozătoare și porcul de coteț”, a explicat Călin Gherman.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că infecția umană cauzată de trichineloză evoluează într-un sfert din țările din lume, fiind înregistrate peste 65.000 îmbolnăviri umane, între 1986-2009, din care peste 28.000 în România. În același interval au fost înregistrate și circa 40 de decese, cauzate de această boală.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), prin Facultatea de Medicină Veterinară, și în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” organizează, la Cluj-Napoca, între 26-30 august, cea de-a 15 ediție a Conferinței Internaționale de Trichineloză la care participă 100 de specialiști, din România și din alte 25 de state din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud.

2 COMENTARII

  1. Domnule German citi bani ați primit de la mari rotești pentru aceasta susținere .Voi mari filozofi știți numai sa distrugeți nu sa construiți. De ce nu va desființați pe voi mari filozofi.Mai bine puneți va la treaba și căutați soluți viabile pentru micul producător .soluții exista luați legătură cu adevărații producători ci nu cu toți așa ziși academicieni.

  2. Unul din motivele loviturii de stat, date Romaniei in ’89 de catre o parte din tarile din vestul europei, si S. U. A, cu complicitatea Rusiei, a fost castigarea de noi piete de desfacere a produselor fabricate in vestul Europei. Noi treduie sa ramanem saraci, sa nu producem nimic, si sa cumparam toata mizeria pe care o livreaza ei in tot estul europei. Se stie ca produsele care se comercializeaza in vest sunt superioare celor care ajung in estul Europei. Nu mai putem creste un porc, cum faceau parintii nostri, cu cereale, dovleci, lucerna etc. ca sa mancam o carne curata. Nu trebuie sa mai avem alte surse de hrana decat ceea ce ne dau ei. Si asa va fi, cu complicitatea celor care ne conduc, si care fac totul dupa ordinele primite de la conducatorii planetei. In agricultura nu mai contam, industria a fost pusa toata la pamant, autostrazi nu trebuie sa facem, din calea ferata mai avem putin. Altii au trenuri de mare viteza, iar noi mergem cu viteze mai mici decat in perioada interbelica. Crede cineva ca doar de atat suntem capabili ca natie? Eu nu cred! Sobolanii aduc virusul? Sobolani au fost tot timpul, dar, cei mai periculosi sunt astia care pun la cale politica asta de saracire a unora, pentru un profit din ce in ce mai mare al altora. De fapt sa indoit cineva ca nu asta e motivul pentru care suntem atacati cu : gripa aviara, pesta porcina, populatii din ce in ce mai mari de lupi, ursi, mistreti, care fac ravagii prin gospodarii, tocmai pentru a descuraja oamanii sa mai creasca animale, sau sa mai cultive ceva. Crede cineva ca legea care reduce numarul de caini de la stani, e intamplatoare?
    Eu nu cred !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.