Rozariul de la Mândruloc, grădina din vestul țării cu mii de specii...

Rozariul de la Mândruloc, grădina din vestul țării cu mii de specii de trandafiri din toată lumea FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1964318841">

O grădină de excepţie, cu soiuri de trandafiri din întreaga lume, şi o fermă de animale de pe toate continentele, unică în ţară, pot fi admirate în două sate apropiate de pe Valea Mureşului, unde iubitorii de plante şi animale pot petrece câteva ceasuri de neuitat.

Rozariul de la Mândruloc

Nu departe de Arad, la ieşirea din satul Mândruloc, aflat  pe drumul către Deva, cei aflaţi în trecere pot face un popas pe care nu îl vor regreta, căci au prilejul de a admira un superb parc cu arbori decorativi şi flori, cunoscut sub numele de „Eutopia Gardens”, amenajat în cea mai mare parte între anii 2002 şi 2012 de Mihaela Buzatu. Ea are o firmă care comercializează flori şi iniţial a gândit pe terenul de la Mândruloc o grădină a familiei, dar cum trandafirii erau florile cele mai cerute, aceasta s-a extins treptat, până când a devenit minunatul rozariu care astăzi încântă privirile tuturor.

Pe o suprafaţă de aproape 25 de hectare au fost plantate peste 3.000 de specii de trandafiri din toate colţurile lumii, de pe continentul american până în îndepărtata Asie, amenajările fiind încă în curs.  Se află aici mii şi mii de trandafiri de toate culorile, soiuri germane, englezeşti sau italiene, dar şi soiuri româneşti printre care „Madame Josephine Mühle”, trandafirul cu petale aurii şi pete albe creat de celebrul grădinar timişorean Wilhelm Mühle în 1888, ba chiar un soi franţuzesc, unic, considerat cel mai valoros trandafir din lume, ale cărui petale îşi schimbă culoarea. Sunt trandafiri cu diferite miresme, fie ca nişte covoare multicolore fie căţărători, unii dintre aceştia nemaifiind întâlniţi nicăieri în România.

Într-o parte a parcului au fost amenajate grădini tematice, iar în cealaltă pot fi admirate colecţii de diferite plante perene, arbori ornamentali şi o livadă. Cum perioadele de înflorire a trandafirilor –  flori despre care legenda spune că sunt o plăsmuire a zeilor olimpieni – sunt diferite, această splendoare  florală îşi schimbă mereu înfăţişarea, oferind de fiecare dată o privelişte unică, o lume de vrajă plină de un farmec indicibil.  Rozariul de la Mândruloc este cea mai mare grădină de trandafiri din ţară, ba chiar din sud-estul Europei, şi multe soiuri au fost medaliate cu aur la diferite concursuri internaţionale. Regatul trandafirilor poate fi vizitat de la jumătatea lunii mai până la sfârşitul lui septembrie, iar intrarea în rozariu este gratuită.

Zooland de la Sâmbăteni

La doar câţiva kilometri distanţă, Gabriel Mohaci a înfiinţat, în urmă cu zece ani, nu departe de satul Sâmbăteni, o originală fermă, care se întinde pe mai bine de zece hectare lângă albia Mureşului, şi se remarcă prin marea varietate şi raritatea vieţuitoarelor aduse aici din întreaga lume, o adevărată desfătare pentru toţi cei care o vizitează.

Copiii din sat dar şi cei din alte localităţi care vin să vadă animalele descoperă aici, fascinaţi, o lume de poveste, un manual „viu” de zoologie iar proprietarul fermei, la rândul  iubitor de animale din copilărie, le povesteşte cu har despre vieţuitoarele aduse în ferma sa. Tot pentru copii a fost amenajat un loc de joacă cu hamace, leagăne, trambulină şi căsuţe pentru „pitici”, un loc de gătit la ceaun sau de fript grătare, aşa încât cei care doresc să petreacă o zi în aer liber găsesc în acest mic paradis locul ideal şi pot organiza chiar reuniuni din cele mai diverse, cu degustări de vinuri şi festinuri gastronomice. În ferma lui Gabriel Mohaci, numită Zooland, trăiesc găini, raţe, păuni, porumbei, dar şi căprioare, cerbi, lame, oi cameruneze, porci vietnamezi, ponei, zimbri şi doi reni care sunt înhămaţi la trăsura lui Moş Crăciun, spre bucuria copiilor din sat. Cei care doresc să viziteze ferma trebuie să-l contacteze în prealabil pe proprietarul acesteia, pe pagina oficială a Zooland.

Surse foto: lataifas.ro, lumeasatului.ro, editiadedimineata.ro, zoolandarad.ro, facebook.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.