Spiritualitatea tradițională germană din Banat – expoziție de costume populare șvăbești

Spiritualitatea tradițională germană din Banat – expoziție de costume populare șvăbești

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj și Primăria Municipiului Lugoj în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, organizează joi, 15 august 2019, începând cu ora 19, în incinta Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, str. Nicolae Bălcescu nr. 2, vernisajul expoziției „Spiritualitatea tradițională germană din Banat- costume populare svăbești” deschisă între 15 august și 15 septembrie 2019.

Despre existența etniei germane în Banat, mai exact despre șvabii bănățeni, ni se povestește începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, când împăratul Carol al VI-lea trimite primul val de coloniști din sudul Germaniei și din Austria pentru a popula și apăra granițele Imperiului Habsburgic proaspăt lărgit. Plecând definitiv din patria mamă, coloniștii nu au adus cu ei doar spiritul, tradițiile și mentalitatea locurilor natale, ci și portul popular tradițional. Colecția doamnei Edith Singer, cuprinde peste 100 de piese vestimentare ale portului tradițional al șvabilor bănățeni, acestea fiind donate în mare parte de către etnicii germani care au emigrat în Germania. De la costume bătrânești, costume de mireasă, de tânără fată, podoabe pentru cap la costume de sărbătoare pentru femei și bărbați, atât din câmpie cât și de la dealuri și zona montana a Banatului, toate redau în detaliu spiritul și tradițiile germanilor din Banat. De-a lungul anilor, majoritatea dintre costume au putut fi admirate în cadrul aparițiilor scenice și nu numai ale ansamblului folcloric german din Timișoara „Banater Rosmarein”, ansamblu care împlinește anul acesta 27 de ani de existență.

Edith Singer s-a născut pe data de 17 februarie 1950 la Bacova, județul Timiș.


A absolvit Facultatea de Chimie- Fizică, secția Chimie a Universității de Vest din Timișoara și a ales profesia de dascăl în mediul preuniversitar. În anul 1992 devine membru fondator și conducătoare al ansamblului folcloric german „Banater Rosmarein” din Timișoara, funcție pe care o îndeplinește și în prezent cu mare entuziasm și dăruire. Împreună cu ansamblul organizează numeroase seminarii, festivaluri internaționale și naționale, ce au ca scop promovarea folclorului și a tradițiilor germanilor din Banat, precum și implicarea tinerilor în viața comunității germane. Din anul 2018 este președintele Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara. Doamna Singer este de asemenea referent cultural al Fundației Adam Müller Guttenbrunn și a primit medalia de aur a Forumului Democrat al Germanilor din Banat pentru merite deosebite în promovarea și păstrarea tradițiilor germanilor din Banat.

Ansamblul folcloric german Banater Rosmarein din Timișoara a fost înfiinţat în anul 1992 cu scopul de a păstra şi transmite valorile culturale ale germanilor din Banat. Ansamblul numără astăzi în jur de 80 de membrii activi cu vârste cuprinse între 8 şi 35 de ani. Activitatea ansamblului este cu atât mai importantă cu cât aceasta cuprinde o arie largă de domenii: conservarea și transmiterea folclorului șvăbesc, a portului popular, cercetări privind tradiția, costumul popular german, organizarea unor seminarii pentru formarea formațiilor folclorice și derularea unor proiecte sportive.

Forumul Democrat al Germanilor din Banat a fost înființat în anul 1990 cu scopul de a promova și păstra cultura, tradițiile și limba germană. Acesta cuprinde județele Arad, Timiș și Caraș-Severin, având filiale în diferite localități ale celor trei județe.
Muzeul de Istorie, Etnografie și Arta Lugoj este unul dintre cele mai valoroase obiective turistice culturale ale orașului Lugoj. Colecția muzeală prezintă elemente reprezentative pentru zona Banatului, segmentate pe domenii precum: arheologie, etnografie, arta plastică și istorie. Exponatele din secțiunea de arheologie a muzeului au fost descoperite în urma săpăturilor din zonele: Timișoara, Românești, Coșava, Visag, Slbăgel, Sacoșul Mare, Susani și Jabar. Acestea stau ca mărturie pentru trecutul istoric al bănățenilor, aducând la lumina și reconstituind crâmpeie de existență veche. Colecția etnografică cuprinde piese de port popular, unelte casnice și meșteșugărești, reprezentative pentru zona Banatului. Colecția de artă plastică a adunat lucrări de pictură din școala austriacă, opere de artă contemporană și sculptură modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.