Teatrul Maghiar din Timișoara deschide stagiunea cu un spectacol gratuit în aer...

Teatrul Maghiar din Timișoara deschide stagiunea cu un spectacol gratuit în aer liber, o coproducție internațională

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul maghiar „Csiky Gergely” deschide noua stagiune vineri, 30 august, ora 19.00, cu un spectacol în aer liber, „Someone from Home”, o coproducţie internaţională cofinanţată prin programul european „Europa Creativă”, ai cărei parteneri sunt teatrul maghiar timişorean, Centrul Studenţesc de Cultură Novi Sad, trupa de dans Silk Linz şi Centrul de Dans Derida Sofia. Distribuţia internaţională a reunit actori şi dansatori cu pregătire diversă şi stiluri artistice diferite, de la folclor şi dans contemporan, până la actorie şi balet.

Coregrafia spectacolului este realizată de Silke Grabinger, originară dintr-o familie de şvabi plecaţi din Banat după al doilea război mondial, iar proiectul a fost gândit ca o cercetare a originilor sale şi a conceptului de identitate etnică.


Elemente ale dansurilor şvăbeşti se îmbină în spectacol cu elemente tradiţionale binecunoscute din folclorul românesc, sârbesc, maghiar şi bulgar.

Spectacolele vor avea loc în toate ţările care au luat parte la punerea în scenă a proiectului iar  premiera absolută a avut loc în localitatea austriacă Freistadt, în cadrul festivalului Sunnseitn. Din distribuţie fac parte Mátyás Zsolt Imre şi Simó Emese de la teatrul maghiar timişorean iar la crearea costumelor inspirate din portul popular şi-a adus contribuţia şi timişoreanca Elena Mazăre.

Accesul publicului la spectacolul care va avea loc în Piața Libertății este liber, iar acesta va fi precedat de un atelier gratuit de dans pentru neprofesionişti, cu dansatorii implicaţi în proiect.

Premiera timişoreană face parte din programul festivalului Sport21 organizat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, precum şi din a treia ediţie a Actorʹs World Championships, campionatul sportiv pentru angajaţi din domeniul teatrului, organizat de Asociaţia ProTeszt în parteneriat cu teatrul maghiar timişorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.