Una dintre cele mai vechi biserici din Timiș, salvată de la dispariție...

Una dintre cele mai vechi biserici din Timiș, salvată de la dispariție de voluntari

0
DISTRIBUIȚI

Voluntarii proiectului „Ambulanța pentru Monumente Banat” au salvat biserica de lemn de la Dragomirești, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din județul Timiș

Într-o stare avansată de degradare, cu șindrila spartă. Așa se afla în această primăvară biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” de la Dragomirești, comuna Știuca, aflată la aproximativ 20 de kilometri de orașul Lugoj. Este vorba de una dintre puținele biserici de lemn din Banat care s-au păstrat foarte puțin modificate din secolul XVIII până în prezent.

În doar câteva luni, lăcașul de cult a fost salvat de la a fi distrus complet de ploile care au pătruns

în interiorul lui mulțumită unui grup de zeci de voluntari inimoși, care au răspuns apelului lansat de inițiatorii proiectului cultural „Ambulanța pentru Monumente Banat”.

„Pictura sa interioară datând din 1774, conform inscripţiei de pe porţile împărăteşti, a fost spălată de multe rânduri de ploi care au degradat-o, strecurate prin învelitoarea de şindrilă. Ambulanţa pentru Monumente Banat şi-a început intervenţia de urgenţă asupra acestui monument extrem de valoros, luptându-se cu cea mai ploioasă primăvară din amintirea sătenilor din Dragomireşti. O primăvară ploioasă a prelungit nesperat intervenţia noastră, dar, se pune întrebarea cum ar fi supravieţuit acestei primăveri frumoasa bisericuţă, în lipsa foliei care a protejat-o în mod continuu pe tot parcursul şederii noastre. Intervenţia noastră a presupus, în principiu, înlocuirea şindrilei vechi, cu una similară, bătută în acelaşi mod ca şi cea veche, cu o singură modificare: s-a decis aşezarea sa în trei straturi în loc de două, pentru a-i spori rezistenţa în timp”, au informat inițiatorii proiectului „Ambulanța pentru Monumente Banat”.

În total, pe parcursul ultimelor luni, nu mai puțin de 34 de voluntari harnici, din satul Dragomirești și din afara lui, au contribuit la salvarea acestei biserici de lemn din județul Timiș.

Istorie restaurată

Lăcașul de cult datează din anul 1754, deşi există posibilitatea să fie chiar mai vechi.


„Începuturile acestei biserici, potrivit tradiției locale, trebuie căutate în localitatea Zorlențul Mare, județul Caraș-Severin, aflată în vecinătatea Dragomireștiului, spre sud. Aici a fost biserica construită, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vândută satului Dragomirești, unde, așezată pe o mică colină poate fi găsită și în prezent”, a informat „Ambulanța pentru Monumente Banat”.

Între timp, voluntarii din cadrul proiectului cultural se implică în salvarea unui alt lăcaș de cult valoros din județul Timiș. Este vorba de biserica de lemn din Crivina de Sus, cea mai veche din Banat, datată printr-o inscripție, care are nevoie de o serie de lucrări complexe. În urmă cu câțiva ani biserica a fost acoperită cu o membrană, care a avut rolul de a o proteja, după ce șindrila veche a fost dată de pe lăcașul de cult.

„Edificată în Ilia în 1677, biserica va fi demontată, apoi transportată cu pluta pe Mureş,  trasă de boi peste dealuri şi adusă la Crivina de Sus aproape 100 de ani mai târziu.  Biserica de la Crivina de Sus, leagă aşadar Transilvania de Banat, aşa cum a ştiut să aducă şi să lege atâţia oameni în jurul său”, a informat Ambulanța pentru Monumente Banat.

Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ – PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.

În județul Timiș au fost realizate, de-a lungul timpului, 339 de biserici de lemn. Din păcate, majoritatea acestor lăcașuri de cult, unice în țară, au dispărut. Astfel, în prezent, mai există doar 26 de biserici de lemn, cele mai multe aflate în zona Făgetului, acestea fiind declarate monumente istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.