Vorbe din Evul Mediu

Vorbe din Evul Mediu

0
DISTRIBUIȚI

Un demult trecut în neființă autor postula că, dacă rezistă în timp, guvernele tind întotdeauna să devină tot mai aristocratice. Niciun guvern din istorie nu a rezistat acestei tendințe, într-o anumită măsură sau alta. În ultimii 30 de ani am (re)început și noi să folosim termeni anacronistici ca „baron” (local), iar terminologia Evului Mediu vine la pachet și cu unele comportamente în concordanță. Conform acestei „teorii” cu ecouri neliniștitor de clare în lumea în care trăim, pe măsură ce „noua aristocrație” se dezvoltă, guvernul are din ce în ce mai mult tendința să acționeze exclusiv în interesul clasei conducătoare.


Sună familiar?

Și dacă tot avem tendințe de stratificare socială ca-n alte evuri, nici relațiile umane nu se lasă mai prejos. Avem „stăpâni” și „supuși” în mai toate zonele vieții cotidiene, dar nici unde mai vizibil decât în administrație, fie că vorbim de cel mai mic sat sau direct de Guvern. Sunt „stăpâni” mai mici sau mai mari, și mai sunt unii care doar se cred „stăpâni” în funcție de situație. Iar unul dintre modurile prin care poți „detecta” un „stăpân” este felul în care vorbește cu cei din jur.

Unii avem voci mai grave, alții voci mai suave, alții mai pițigăiate, iar viața ne-a învățat să ne adaptăm atitudinea și tonul, fie că suntem sau nu conștienți de asta, pentru a compensa extremele. În funcție de registrul oferit de natură, dar și firea fiecăruia sau de mediul în care am crescut, unii avem un ton mai molcom, alții un ton mai agresiv.

Însă, indiferent de „conformație”, toți ne adaptăm tonul în funcție de situație. Dacă încercăm să punem capăt unui conflict în care nu suntem implicați, încercăm să vorbim ferm dar împăciuitor. Dacă vrem să ieșim învingători într-o dispută, vorbim la fel de ferm, dar încercăm să fim și impunători. Dacă vrem să liniștim un copil speriat, vorbim calm, fără să ridicăm în niciun fel vocea. Dacă ne credem „stăpâni”, îi tratăm de sus, arogant, zeflemitor, pe cei cu care vorbim. Chiar și atunci când vorbim cu o fată de 15 ani care sună disperată la 112 pentru că a fost răpită și e pe cale de a fi ucisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.